reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jestem na świecie ;-) Porady i Rady....

reklama
A powiedzcie mi, czy Wasze maleństwa jak w pozycji na leżąco , chwycicie je za rączki , to podnoszą gł,owkę? Bo mój, to chyba nie myśli o siadaniu :-( A lekarka m,owiła,, że już dzieci jak mają 3 m-ce, to starają sie główkę podnosić
maylah moja mala od miesiąca chwytana za palce podnosi lekko głowke i barki, ale od jakiegos czasu sama ciągnie się do siadania, wciąż podnosi głowke nawet jak lezy, a ostatnio się ciągneła za śliniak i chciała siadać :-D:-D:-D
Ja wlasnie zasnawial sie rano jak to jest z tym siadaniem. Jak Lena lezy na plecach i zlapie mnie za rece to sama podciaga sie do siadania (oczywiscie sa to tylko proby). I moje pytanie jakie sobie dzis stawiam to takie, czy jej na to pozwalac, czy to raczej moze byc niebezpieczne dla jej kregoslupa???
mi pediatra i ortopeda powiedzieli ze ciągnąc nie ale jak sam chce to podac ręce i niech probuje, bo tak się dziecko przygotowuje do siadania. Więc ja mojej pozwalam , ale nie ciągnę sama za rączki.

A mi neurolog własnie kazał nieraz podciagac za łapki do góry tak po 3 razy, zeby karczek sie cwiczył,zdziwiłam sie troszke że takie rzeczy mozna tak wczesnie bo malec miał wtedy 6 tyg.
Słyszałam tez ze jak maluchy same wczesnie podciagaja sie do siadania to mozna im na to pozwalac,gozej jak rodzice ich do tego przymuszaja.
Alan też sie podcaga do siadu,lubi złapac sie za bluzeczke i ciagnac do przodu:-)
A ja słyszałam zeby napletka nie prubowac sciagac do roczku,ja mu tylko czasami tak naciagne zeby lepiej umyc,ale jak sie powinno robic to juz sama do konca nie wiem:dry:

Hej dziewczyny zdecydowałyscie sie zaszczepic wasze pociechy przeciw pneumokokom???

Ogladałam na 2 pytanie na sniadanie warto zaszczepic dziecko przeciw pneumokokom poniewaz straszne sa powiklania po,jesli juz dziecko wogole przezyje....to jest straszne,warto zaszczepic i ja sie zdecyduje....lepiej dmuchac na zimne.....

To straszne patrzec na takie malenstwa chore....
Życze wszystkim duuuuuzzzzooooo zdrówka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Daisy ja bede szczepic na pneumokoki,wczoraj mały dostał druga dawke na rotawirus i za 6 tyg mogłabym zaczac dawac pneumokoki ale wstrzymam sie i zaszczepie jak mały skonczy pół roczku,i dostanie tylko 3 dawki,pewnie jak bym miała drugie starsze dziecie to bym Alanka szczepiła jak najszybciej a tak to sie jeszcze chwilke wstrzymam.Ja nie jestem moze przy kasie,mamy kredyt a za chwile tylko jedna pensje,ale nie darowałabym sobie jak mały by zachorował ze odrzałowałam kasy na niego a moze by go akurat uchroniło,ale to akurat moje zdanie.co do szczepien dodatkowych jest tyle samo zwolenników co i przeciwników

My z mężem zdecydowaliśmy się zaszczepić nasze dzieci przed pójściem do przedszkola. Do żłobka chodzić nie będą. A po drugim roku życia dzieci potrzebują już tylko jednej dawki (mniej pieniążków i mniej rtęci). Właśnie czekamy na jakąś nową szczepionkę 13-walentną czy jakoś tak. Podobno ma być tańsza niż ten Prevenar (czy jak to się tam nazywa) i chronić przed większą liczbą wirusów.

My też będziemy szczepić Agatkę przeciwko pneumokokom, ale właśnie też później, tak jak Ewa pisze. Jak narazie działąmy na 5w1 (bo 6w1 to dla mnie już zbyt kosmiczna mieszanka...) i rota :tak:
Tylko podobno im dziecko starsze tym gorzej znosi tę szczepionkę na pneumokoki. No ale wtedy to tylko raz było by niemiło, a skąd wiadomo że tak samo źle by nie zniosło 3 dawek?... :sorry2: Moja Agatka po drugiej dawce 5w1 miała 37,7st, na szczęscie tylko godzinkę i spadło, a jaka rozkręcona wtedy była! :-D

Zauwazyłam że Kacper gdy sie przewraca z brzuszka na plecy to wyciąga do góry prawą rączkę, lewą nóżke kładzie na prawą, przenoszac cieżar ciała na prawą stronę i siuup i leży na pleckach uśmiechnięty od ucha do ucha :-D

My na pneumokoki bedziemy szczepić póżniej tak jak Ewa i Antkowa :tak:

reklama
WŁAŚNIE I BĄDZ MĄDRY,JA NIERAZ PO KĄPIELI NACIĄGAM ,ALE NIE CODZIEŃ.
Tak starszemu też robiłam tak jak teraz i jest ok!!
KAŻDY INACZEJ....SZKODA GADAĆ...!!!:eek:

Ja naciągam napletek, żeby mu tam wszystko wyczyścić. Najlepiej to robić po kąpieli, bo skóra bardziej elastyczna. Okazało się, że za słabo mu tam odciąałam (nefrolog nam pokazała jak to robić, odciągać do momentu pokazania się cewki, dalej nie i co? te wszystkie kosmiczne bakterie, które mieliśmy to właśnie spod napletka a nie żadne zakażenie układu moczowego, dobrze, że trafiliśmy wreszcie do superlekarki).

Hej dziewczyny zdecydowałyscie sie zaszczepic wasze pociechy przeciw pneumokokom???

My się chcemy zaszczepić, ale najpierw musi Michałowi ten koszmarny katar minąć. Ile on może trwać?!

A tak z innej beczki, gdyby któraś z Was chciała kupić pieluchy ekologiczne, wielorazowe to polecam Pielucha pieluszka wielorazowa ekologiczna nowa (801220684) - Aukcje internetowe Allegro

Ostatnia edycja:
Do góry