reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak sobie radzić z dolegliwościami Maluszków

Właśnie, jak z tym leżeniem na brzuszku. Na położnictwie mówili, żeby za dnia kłaść bo ćwiczy i mausje brzuszek, ale do spania raczej nie wolno. Ale co jadę do Małej do szpitala, to widze że Ona śpi na brzuszku, nawet teraz w tym rożku, kładą tak i mała łądnie śpi. Może maja ją na oku i to jest wtedy bezpieczne....
Moj syn , był rocznikiem (91') kiedy wszystkie (!!!) dzieci spały wyłącznie na brzuszki, z rzadka spały na boku. I tak juz je uczyli na połoznictwie, gdzie przebywalo sie wtedy minimum 7 dni przy SN, a do karmienia przynosili co 3 h, a w nocy co 6. No i jak wrocilismy do domu, mały nie chcial spac inaczej, jak tylko na brzuszku. Dzieci znajomych i w rodzinie tak samo.
Po dwóch latach nagle alarm, ze nie wolno klasc do spania na brzuszku- bo zespół śmierci łóżeczkowej itd. Ale całe 3-4 roczniki sie tak odchowaly. A zespół smierci łózeczkowej, nadal sie zdarza, i okazuje sie ze pozycja jednak niewiele ma tu do rzeczy, ale niedojrzalosc ukladu oddechowego i w kazdej pozycji moze wystapic.
Takze bede kladla Julke na brzuszek, ale nie w nocy, a w dzien- niech spi, skoro juz lubi i brzuszek masowany i w szpitalu tak kładą.

Zgadzam się w zupełności, kładłam syna spać na brzuszku od 1 miesiąca życia gdy juz umiał przekładać główke i nic się nie działo, poza tym że ładnie purtał i nie miał kolek:tak::-)Noworodka fakt, warto mieć pod nadzorem, moja mała czasami tak drzemie popołudniami. Uważam że to najzdrowsza pozycja do spania:tak:

reklama
kochane potrzebuje pomocy- porady
Lenie strasznie charczy w nosku tak jak by miala katarek ( chodz ja nic nie widze w dziurkach) meczy ja to bardzo :(
co powinnam kupic fride czy moze lepiej Sterimar ???

Asiek ja już pisałam o aspiratorze wydzieliny Sopelek super sprawa zakraplasz solą fizjologiczną i wydmu****esz przeważnie właśnie u mojego małego jest to mleko przez ulewanie a w dziurkach nic nie widać. Jest to do kupienia w aptekach i w sklepach dziecięcych też widziałam.

kochane mój synek ma wzdęcia strasznie się napina i nie umie sobie purtnąć nie chce za bardzo go herbatka z koperkiem poić bo potem mało mi cyca,macie może jakieś złote środki ??

dzieki za porady :)
dobrze ze dzis przyszla moja mama jak karmiłam niunie to przez ten nosek zaczeła mi sie dusic- masakra
niunia cala czerwona, strasznie charczała :(
mama szybko poleciała do apteki fridy nie było wiec kupiła marimer i sterimar no i pomogło.... ale jak sie nastresowałam :( az zaczełam sie zastanawiac czy na pogotowie nie zadzwonic bo Lenka tak zaczeła oczami dziwnie robic :(((((

kochane mój synek ma wzdęcia strasznie się napina i nie umie sobie purtnąć nie chce za bardzo go herbatka z koperkiem poić bo potem mało mi cyca,macie może jakieś złote środki ??

my poimy herbatka, a dodatkowo profilaktycznie dwa razy dziennie po 1 kropelce kropli esputicon dajemy i pomaga

Asiek moj tez tak dzisiaj charczal i u nas to katarek. Ja wyciagam frida. A poza tym zjadlam dzis duzo czosnku i karmie mlekiem .:szok::szok::szok::szok:
Ja dzis przezylam chwile grozy. Moj maly lezal na brzuszku na przewijaku i nagle sam sie odwrocil na plecy i o malo mi nie spadl z przewijaka. Pozniej znow zrobil to samo, niewierzylam , ze 6 tyg dziecko moze sie juz przewracac, ale ktoras z was tez pisala zej jej baby sie przewrociolo z brzuszka na plecy.:szok::szok::szok::szok:

reklama
u mnie z odbijaniem tez był problem, bo nie zawsze Emilkowi się odbiło i połozna poradziła żeby klepać po pupci a nie po pleckach jak robilismy do tej pory i teraz na przemian masuje plecki i klepie po pupci i duzo lepiej z odbijaniem( oczywiście też nie zawsze)

Do góry