reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

jak sobie radzić z dolegliwościami Maluszków

Właśnie, jak z tym leżeniem na brzuszku. Na położnictwie mówili, żeby za dnia kłaść bo ćwiczy i mausje brzuszek, ale do spania raczej nie wolno. Ale co jadę do Małej do szpitala, to widze że Ona śpi na brzuszku, nawet teraz w tym rożku, kładą tak i mała łądnie śpi. Może maja ją na oku i to jest wtedy bezpieczne....
Moj syn , był rocznikiem (91') kiedy wszystkie (!!!) dzieci spały wyłącznie na brzuszki, z rzadka spały na boku. I tak juz je uczyli na połoznictwie, gdzie przebywalo sie wtedy minimum 7 dni przy SN, a do karmienia przynosili co 3 h, a w nocy co 6. No i jak wrocilismy do domu, mały nie chcial spac inaczej, jak tylko na brzuszku. Dzieci znajomych i w rodzinie tak samo.
Po dwóch latach nagle alarm, ze nie wolno klasc do spania na brzuszku- bo zespół śmierci łóżeczkowej itd. Ale całe 3-4 roczniki sie tak odchowaly. A zespół smierci łózeczkowej, nadal sie zdarza, i okazuje sie ze pozycja jednak niewiele ma tu do rzeczy, ale niedojrzalosc ukladu oddechowego i w kazdej pozycji moze wystapic.
Takze bede kladla Julke na brzuszek, ale nie w nocy, a w dzien- niech spi, skoro juz lubi i brzuszek masowany i w szpitalu tak kładą.

Zgadzam się w zupełności, kładłam syna spać na brzuszku od 1 miesiąca życia gdy juz umiał przekładać główke i nic się nie działo, poza tym że ładnie purtał i nie miał kolek:tak::-)Noworodka fakt, warto mieć pod nadzorem, moja mała czasami tak drzemie popołudniami. Uważam że to najzdrowsza pozycja do spania:tak:

reklama
kochane potrzebuje pomocy- porady
Lenie strasznie charczy w nosku tak jak by miala katarek ( chodz ja nic nie widze w dziurkach) meczy ja to bardzo :(
co powinnam kupic fride czy moze lepiej Sterimar ???

Asiek ja już pisałam o aspiratorze wydzieliny Sopelek super sprawa zakraplasz solą fizjologiczną i wydmu****esz przeważnie właśnie u mojego małego jest to mleko przez ulewanie a w dziurkach nic nie widać. Jest to do kupienia w aptekach i w sklepach dziecięcych też widziałam.

kochane mój synek ma wzdęcia strasznie się napina i nie umie sobie purtnąć nie chce za bardzo go herbatka z koperkiem poić bo potem mało mi cyca,macie może jakieś złote środki ??

dzieki za porady :)
dobrze ze dzis przyszla moja mama jak karmiłam niunie to przez ten nosek zaczeła mi sie dusic- masakra
niunia cala czerwona, strasznie charczała :(
mama szybko poleciała do apteki fridy nie było wiec kupiła marimer i sterimar no i pomogło.... ale jak sie nastresowałam :( az zaczełam sie zastanawiac czy na pogotowie nie zadzwonic bo Lenka tak zaczeła oczami dziwnie robic :(((((

kochane mój synek ma wzdęcia strasznie się napina i nie umie sobie purtnąć nie chce za bardzo go herbatka z koperkiem poić bo potem mało mi cyca,macie może jakieś złote środki ??

my poimy herbatka, a dodatkowo profilaktycznie dwa razy dziennie po 1 kropelce kropli esputicon dajemy i pomaga

Asiek moj tez tak dzisiaj charczal i u nas to katarek. Ja wyciagam frida. A poza tym zjadlam dzis duzo czosnku i karmie mlekiem .:szok::szok::szok::szok:
Ja dzis przezylam chwile grozy. Moj maly lezal na brzuszku na przewijaku i nagle sam sie odwrocil na plecy i o malo mi nie spadl z przewijaka. Pozniej znow zrobil to samo, niewierzylam , ze 6 tyg dziecko moze sie juz przewracac, ale ktoras z was tez pisala zej jej baby sie przewrociolo z brzuszka na plecy.:szok::szok::szok::szok:

reklama
u mnie z odbijaniem tez był problem, bo nie zawsze Emilkowi się odbiło i połozna poradziła żeby klepać po pupci a nie po pleckach jak robilismy do tej pory i teraz na przemian masuje plecki i klepie po pupci i duzo lepiej z odbijaniem( oczywiście też nie zawsze)

Do góry