reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jak sobie radzić z dolegliwościami Maluszków

Dziewczyny czy wasze maluchy zaczynają się ślinić bo mój mały dziś cały czas pluję jest strasznie marudny i płaczliwy jak leży na brzuchu to trze dziąsłami o prześcieradło wiem że na ząbki to za wcześnie ale w takim razie co może być przyczyną takiego zachowania??
A i zapomniałam dodać że stracił apetyt :/

Mój mały też zaczął sie intensywnie ślinić a moja mama stwierdziła że niedługo mogą mu już ząbki wychodzić (maluch mojej kuzynki jak miał 3 msc miał już 1-sze ząbki:szok:) ale ja myślę że to raczej przez to że namiętnie ssie swoje ręce... ale jak u Ciebie dochodzi brak apetytu to może skonsultuj z lekarzem lub położną

Dziewczyny mam kilka pytań.
1. Jak długo wasze dzieci ssa pierś?
2. Jak często je przystawiacie do piersi bo są głodne?
3. Jak czesto wasze dzieci robią kupe? Co kilka godzin czy co kilka dni?
4. Dajecie z jednej czy z dwuch piersi?

U mnie jest tak: Bartek ssie pierś ok 5 minut- żadko kiedy jje dłużej. A przystawiam go co ok 1-1,5 godz. Moje dziecko ostatnio robi kupe co pare dni. Jak już robi to kupa jest bardzo duża lub nie robi 4 dni ale 5 dnia to potrafi zrobić 5 sporych kup.
Daje na zmiane. Raz z jednej raz z drugiej.

u mnie było podobnie do tego mały miał potworne bóle brzuszka i wzdęcia a eraz powoli się przestawiamy
1. ssie jakieś 15 minut potem czasami daje mu possać dla przyjemności bez pobierana pokarmu (wiem że nie powinnam ale nie mogę się powstrzymać)
2. prztstawiam co 2,5-3h w dzień (rzadko co 2 h) a w nocy to co ok. 4-5h
3. mały robi średnio raz na 2 dni
4. przy jednym karmieniu daje jedną pierś i zmieniam piersi co karmienie, chyba że widzę że mały się nie najada to daję drugą

reklama
Napisał k8sad Dziewczyny mam kilka pytań.
1. Jak długo wasze dzieci ssa pierś?
2. Jak często je przystawiacie do piersi bo są głodne?
3. Jak czesto wasze dzieci robią kupe? Co kilka godzin czy co kilka dni?
4. Dajecie z jednej czy z dwuch piersi?

U mnie jest tak: Bartek ssie pierś ok 5 minut- żadko kiedy jje dłużej. A przystawiam go co ok 1-1,5 godz. Moje dziecko ostatnio robi kupe co pare dni. Jak już robi to kupa jest bardzo duża lub nie robi 4 dni ale 5 dnia to potrafi zrobić 5 sporych kup.
Daje na zmiane. Raz z jednej raz z drugiej(...)"

1.Moja Julka ssie pierś średnio około 10 minut, ale bywa że i 20 minut wieczorami, w nocy około 15.
2.Przystawiam kiedy słyszę i widze charakterystyczne objawy głodu czyli co 1 do 2,5 h rżonie, w nocy przerwa nawet 5 h bywa.
3.Julka na początku robila kilka kupek dziennie, od kilku tygodni robi średnio raz na 3 dni, 2 dni. Męcza ja gazy i to bardzo, takie kupki to jest norma, bo zaparcie to nie jest, tyle ze widze jak ja to męczy.
4.Daje jedna piers na jedno karmienie, czasem jak cuduje, prezy sie to daje druga ale to nic nie daje w sumie, dalej marudzi, wtedy z nia chodze wieczorem i karmie na stojaco.*niestety

:-)

Moje pierwsze dziecko piło 10 min lub dłużej a Bartek pije ok 5 i wypluwa pierś- próby ponownego wsadzenia do buzi kończą się płaczem. Pani doktor powiedziała, że niektóre dzieci potrafią opróżnić pierś w 5 min i to im wystarcza. (mam tylko obserwować czy pierś wyraźnie jest mniej obrzmiała) Zazdroszczę tym mamom, których dzieci siedzą dłużej niż 5 min przy piersi.

moja opróżnia pierś w ok 10, 15 minut, ale potem wisi nastepne 40 minut jeszcze się wkurza, ze jej nie leci.. no a do tego z cycka sobie robi smoczek, więc cały dzień z głowy.. :-) ale dopóki mam na to czas to Jej pozwalam :-) czasem zazdroszcze tym, którym jedzą 5 minut :-)

Dziewczyny mam pytanie: O której wasz maluszki zasypiają wieczorem? Bo ja mam problem z Nadią; mianowicie od 20 jak zaczyna wojować to dopiero zasypia między 23, a 1 w nocy. Trochę mnie to męczy, bo rano trzeba wstać i korzystać, że śpioch do 10 śpi. W ciągu dnia po prostu nie ma mocnych żeby ją dobudzić jak zaśnie, a wieczorem tragedia.

a wprowadzilas swojemu maluszkowi jakis rytm zeby wiedzial ze to juz pora snu?? ja np zapalam taka mala lampeczke ktora daje takie stlumione swiatlo i wtedy jak moja juz wykapana i najedzona wie ze to pora snu i przytula sie do pieluszki i sama zasypia:) sprobuj moze wprowadzic jakis znak zeby malenstwo wiedzialo ze to juz noc:)

Ja malego nie kapie ale i tak mi super zasypia. Mysle , ze to zalezy od dziecka . O 21 zalicza taki odlot , ze nie ma na niego mocnych oczy mu sie same zamykaja. Ale musze przyznac , ze bardzo pomaga mu taki misiu. W Niemczech nazywamy to Schmusetuch i naprawde wtula mi w niego glowke i zasypia jak zahipnotyzowany.
!Bzu84OQ!Wk~$(KGrHqQOKiQEw13iIBCdBM((zvWMUQ~~_35[1].jpg

u mnie zazwyczaj Antos zasypia miedzy 20 a 21.30. To zalezy jak przebiegaja karmienia w ciagu dnia. Po zjedzeniu odkładam go do łozeczka, włączam karuzele i odchodze. Czasami usnie w 5 min. czasami troche sie powierci i potem zasypia.

ja też niunki nie kąpie codzienni (mimo iz zarówno ona jak i ja baaaardzo to lubimy..) i tez odpukac nie mam problemu z jej usypianiem ... u nas łóżeczko plus karuzela równa sie sen :)
ale od poczatku ja tak uczyłam mimo iz domagała sie na rączki... czasem zasnie w 10min czasem w 40 ale zasypia...

reklama
k8sad:
Laura ssie 10-20 minut. Przystawiam co 2-3h, w nocy 3-5h, kupy robi codziennie, najczesciej 2-3. Karmie z jednej piersi, chyba ze widze, ze sie bardzo denerwuje to podaje jej druga i najczesciej tylko troche podulda i wypluwa.
Kinia Laura przysypia po kapieli na okolo godzine, czyli do 20. Potem sie budzi na jedzonko, pokazuje jej ksiazeczke, spiewam kolysanke i idzie spac. Coraz czesciej udaje jej sie zasnac samej. Okolo 20:30-22. Wszystko zalezy od dnia i ilosci wrazen

Do góry