reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jak sobie radzić z dolegliwościami Maluszków

Ehh znowu to samo wieczorem 2 zielone ze sluzem a dzis juz normalnie... nic jutro chyba pojdziemy do lekarza ... a szczepiona była w czwartek karmie piersia i nic nowego nie wprowadzilam... no chyba ze to po serku bialym ale ja go zjadlam w czwartek... martwi mnie to jak nie wiem.. Dzieki dziewczyny za odpowiedz.

reklama
Ja tez tego sluzu w kupce szukam zawsze uwaznie, grzebie nawet w kupce patyczkiem...bo śluz moze byc objawem nietolerancji bialka mleka krowiego, czyli wtedy odstawiam nabial na bank.Ale moze tez byc objawem innej alergii pokarmowej, pisalysmy juz wyzej na co.
Zielone kupki jak pisala Guusia moga zieleniec w pampku jak poleza dluzej, ale jesli to swieze kupki, rozwaz co jadlas...moze duzo surowego jablka( to nic zlego!) moze borkulu, salate, szpinak ? Czy dokarmialas sztucznym mleczkiem ? Jesli nie, a kupki takie beda nadal trzeba pokazac je lekarzowi, u mojej Julki to byl znak ze zaatakowal adenowirus- miala niezyt jelit. Ale czesciej to wlasnie objaw alergii.

kalcha, jesli chodzi o alergie na nabial czy jajka(najczestsze alergeny w tym wieku) to wyeliminowac nalezy je calkowice -jesli sa zalecenia lekarza oczywiscie, a nie tylko zmniejszyc ilosc niestety. Calkowiecie to znaczy ze musimy uwzglednic inne przetwory mogace zawierac mleko i jajka np ciasta,maslo, smietanke,batoniki, czekolade, cukierki.

Ostatnia edycja:
beniaminka dziekuję za rady i informacje. Swoją drogą skąd Ty masz tyle mądrych i potrzebnych informacji?? Nie zmienia to fakty, że Twoje słowa uspokoiły mnie troche. Dokarmiać nie dokarmiam, jeśc nic nowego nie jem, hmm jedynie może od tych 3 brukselek w zupie.. zobaczymy dziś rano wypiłam tylko kawke z mleczkiem i kanapkę posmarowałam masłem zobaczymy co będzie wieczorem, mam nadzieję że wszystko będzie OK Tak czy inaczej dziś szczególnie będę uważała co jem, najwyżej we wtorek pokażemy lekarzowi bo jutro to w przychodni tłumy będą..

Kalcha, dziekuje :-)
Wiesz, ja słuzba zdrowia jestem od kilku pokolen. Ale o zielonych kupach to sie tyle naczytalam i nasluchalam...bo Julcia z ich powodu trafila do szpitala na patologie i lezala tam 2 tyg. Takze jak pojawily sie wreszcie zolte kupki, radosci nie bylo konca.

Dziewczyny czy wasze maluchy zaczynają się ślinić bo mój mały dziś cały czas pluję jest strasznie marudny i płaczliwy jak leży na brzuchu to trze dziąsłami o prześcieradło wiem że na ząbki to za wcześnie ale w takim razie co może być przyczyną takiego zachowania??
A i zapomniałam dodać że stracił apetyt :/

Ostatnia edycja:
Dziewczyny mam kilka pytań.
1. Jak długo wasze dzieci ssa pierś?
2. Jak często je przystawiacie do piersi bo są głodne?
3. Jak czesto wasze dzieci robią kupe? Co kilka godzin czy co kilka dni?
4. Dajecie z jednej czy z dwuch piersi?

U mnie jest tak: Bartek ssie pierś ok 5 minut- żadko kiedy jje dłużej. A przystawiam go co ok 1-1,5 godz. Moje dziecko ostatnio robi kupe co pare dni. Jak już robi to kupa jest bardzo duża lub nie robi 4 dni ale 5 dnia to potrafi zrobić 5 sporych kup.
Daje na zmiane. Raz z jednej raz z drugiej.

1. różnie ale tak z 10-15 minut;
2. w dzień co 1-1,5 w nocy do 2 godzin;
3.kup jest kilka na dzień;
4. w zależności od potrzeb, czasem jedna a czasem z oby musi

1. Różnie, ale najczęściej ok. 15-20 minut. Czasami trzeba jej przypominać o ssaniu łaskotaniem w policzek, bo Mała lubi sobie po prostu leżec z piersią w buzi, albo przytulić się do piersi i tak sobie leżeć :) Pozwalam jej na to, ale kiedy już wiem, że coś tam zjadła, a nie po 3 minutach.
2. Średnio chyba co 2 h, w nocy rzadziej, Mała potrafi przespać ciurkiem 5-6 h w nocy, najczęściej budzi się ok. 3-4 w nocy, ja właściwie rzadko kiedy wstaję do niej więcej niż dwa razy, a najczęściej to raz.
3. Codziennie kilka kup. Po każdym karmieniu do 5 minut jest siku, a po jakimś czasie kupka.
4. Za jednym karmieniem z jednej piersi, rzadko trzeba z dwóch.

1 u nas różie ale zazwyczaj tak ok 20 minut ,z czego więcej mały sobie myka niż je.
2.U nas różnie nieraz co ok 3 godziny nieraz co 4.A zdarza się i co godzine ale to rzadko.
3.U nas kupa jest kilka razy dziennie.
4.u nas zazwyczaj z dwóch piersi .

reklama
1. przewaznie ok. 15 min, czasami dluzej, czasami krocej
2.w nocy 3 -4 h, w fdzien i nad ranem powrocil do 2h
3. kilka dziennie, najczesciej w czasie jedzenia
4.z jednej piersi

Do góry