reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jak sobie radzić z dolegliwościami Maluszków

moja mała też bardzo dużo ulewa, niezależnie od czasu i miejsca...zresztą z Blanką było tak samo! ale dopóki przybiera na wadze to chyba jest oki!

reklama
Przyszła_mamo81 chodzi ci o to że maluchy rączki odrzucają tak do tyłu jak by się czegoś wystraszyły?? bo gdzieś czytałam że to normalny odruch moro czy jak on się tam nazywa i zanika około 3-4 msc:-)

Drogie mamy POMOCY!
Nie wiem co mam robić! Mój mały nie chce ciągać cycka- woli butle. Mam pokarm bo ściągam i daje mu ściągnięte mleko. Jak próbuje go przystawić do cyca to jest niesamowity płacz. Nie wiem co mam robić. Chce karmić piersią ale już mi cierpliwości brak. Nie wiem co źle robię.
Mama jednego dziecka z przedszkola miała taki sam problem i lekarz powiedział, że ma za krótkie wiązadełka przy języczku i teraz jej 3 miesięczna córeczka bezie miała zabieg przecinania tych wiązadełek a do tego czasu ma karmić z butelki ściągniętym mlekiem. Może tak samo jest i u mnie ale nie mogę jej ostatnio spotkać. Czy wiecie do jakiego lekarza się udać aby to stwierdził? I czy słyszeliście coś na ten temat?

bo każde dziecko toleruje inne mleczko :)
mój na comforcie super, kupki ładne (choć on dostaje może 2 x dziennie) za to po NAN miał zielone kupy :/ jak szpinak wyglądały :/ także trzeba trafić na dobrą dla dziecka mieszankę :)
gaju a takie kupy jak szpinak to coś złego?? bo moja malutka takie robi czasem, jesteśmy na Nutramigenie z racji alergii i kolek i nie wiem czy powinnam zmienić??

a propo kolek to u nas się poprawiło po stosowaniu Sab Simplexu, po ok. tygodniu, a teraz chciałabym zmiejszyć dawki i daję po 10 kropelek do każdego mleczka, a dawałam 15. A dziewczyny na "Sab-ie" ile dajecie kropelek??

Drogie mamy POMOCY!
Nie wiem co mam robić! Mój mały nie chce ciągać cycka- woli butle. Mam pokarm bo ściągam i daje mu ściągnięte mleko. Jak próbuje go przystawić do cyca to jest niesamowity płacz. Nie wiem co mam robić. Chce karmić piersią ale już mi cierpliwości brak. Nie wiem co źle robię.
Mama jednego dziecka z przedszkola miała taki sam problem i lekarz powiedział, że ma za krótkie wiązadełka przy języczku i teraz jej 3 miesięczna córeczka bezie miała zabieg przecinania tych wiązadełek a do tego czasu ma karmić z butelki ściągniętym mlekiem. Może tak samo jest i u mnie ale nie mogę jej ostatnio spotkać. Czy wiecie do jakiego lekarza się udać aby to stwierdził? I czy słyszeliście coś na ten temat?

pediatra bedzie wstanie to ocenić warto sie szybciej pozbyć problemu żeby dziecko nie miało kłopotów z poprawną wymową ( ja tak miałam)
moze byc jeszcze kwestia ze małemu łatwiej pije sie z butli i dlatego nie chce ciągnąć cyca przy którym musi sie bardziej namęczyć...

pediatra bedzie wstanie to ocenić warto sie szybciej pozbyć problemu żeby dziecko nie miało kłopotów z poprawną wymową ( ja tak miałam)
moze byc jeszcze kwestia ze małemu łatwiej pije sie z butli i dlatego nie chce ciągnąć cyca przy którym musi sie bardziej namęczyć...

K8sad - dokladnie, jak pisze Asiek.. za krotkie wedzidelko moze skutkowac w przyszloscie seplenieniem, albo rotacyzmem czyli nieprawidlowym wymawianiem spolgloski R ( przez brak pionizacji jezyka ).. ja bym skonsultowala to z chirugiem albo laryngologiem, ktory oceni mozliwosc ruchowa wędzidełka :-)

Ostatnia edycja:
reklama
k8sad u mojej Laury krotkie wiazadelko zauwazyla pielegniarka z poradni laktacyjnej, a podcinal pediatra. Malej to nie bolalo (przespala zabieg). Podobno jesli robi sie u starszych dzieci, to trzeba je poddac narkozie, a u takich maluchow robi sie na zywca. Moga krzyczec, ale nie z bolu tylko dlatego, ze sa mocno trzymane, zeby sie nie poruszyly.
A objawy byly takie, ze mala nie mogla prawidlowo chwycic cyca i bez przerwy sie denerwowala. Ja przystawialam, ona pila, wypluwala,krzyczala i tak w kolko. Moje piersi byly bardzo poranione. Pielegniarka uslyszala, ze ona dziwnie lapie ta piers i pije, takie klik klak.
Onionku wedlug mnie wszystko jest w porzadku. Wszystko zalezy od dnia, co sie zjadlo (chociaz ty chyba juz przeszlas na butle??)a nawet po jakim czasie od produkcji zmieni sie pampersa;-)

Do góry