reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak sobie radzić z dolegliwościami Maluszków

Onionek ja ubieram podobnie jak justyna
kaftanik+spiochy
body z krotkim+ pajac
Body z krotkim + bluzeczka nie za gruba + spodenki + skarpetki
body z długim + polspiochy (ale to rzadko), bo mało mam połspiochow

A jak spi to cienkim kocykiem przykrywam.

Teraz Antos jest ubrany w body z krotkim, na to bluzeczka, połspiochy bez stopek czyli takie spodenki i skarpetki. A temp. 21-22.

Ogolnie to spiochow za duzo nie mam. Te małe juz za małe, a wiekszych mam ze 3 szt. Czesciej pajacyki ubieram.

Małgos ja jak zakładam kaftanik i spiochy to body juz nie. Tak ubierały mi go w szpitalu i bylo ok.

Guusia na noc to zakładam body z ktotkim, na to pajac. I przykrywam kołderka, ale gruba bardzo nie jest. Ale spiworek juz zakupiony tylko sis musi mi go dostarczyc.

A jaki macie rozmiar tych spiworkow. Bo sis kupiła mi w roz. 62 i sie zastanawiam czy nie wymienic na 68 zeby na dłuzej starczył.

reklama
Wow, dziewczyny, to ja chyba moją małą ubieram najcieniej... Kiedy wróciłyśmy ze szpitala, to tylko kaftanik i skarpetki i obowiązkowo cały czas w rożku (jakoś wolę ją mieć opatuloną) - nie zakładałam body itp. ze względu na pępek. Teraz body z długim rękawkiem albo pajace + skarpetki, no i w rożku albo w kocyku. Dodam, że u mnie w mieszkaniu jest bardzo ciepło, mała ma już potówki od około tygodnia, czasami 24-25 st. (przy wyłączonych kaloryferach... :/).

Wow, dziewczyny, to ja chyba moją małą ubieram najcieniej... Kiedy wróciłyśmy ze szpitala, to tylko kaftanik i skarpetki i obowiązkowo cały czas w rożku (jakoś wolę ją mieć opatuloną) - nie zakładałam body itp. ze względu na pępek. Teraz body z długim rękawkiem albo pajace + skarpetki, no i w rożku albo w kocyku. Dodam, że u mnie w mieszkaniu jest bardzo ciepło, mała ma już potówki od około tygodnia, czasami 24-25 st. (przy wyłączonych kaloryferach... :/).

A jak właczycie kaloryfery to ile bedzie?

Nie powiem bo ja lubie ciepełko, i taka temp. jak u Ciebie by mi odpowiadała. Ale lepiej dziecka nie przegrzewac. U nas przy temp. 21 mały dostał potowek.

A jak właczycie kaloryfery to ile bedzie?

Nie powiem bo ja lubie ciepełko, i taka temp. jak u Ciebie by mi odpowiadała. Ale lepiej dziecka nie przegrzewac. U nas przy temp. 21 mały dostał potowek.

Kasik, my w zeszłym roku w zimie nawet rzadko kiedy odkręcaliśmy kaloryfery... Jak sprawdzam temperaturę u małej w pokoju, to przeważnie jest ok. 24 st. :/ Ja tutaj mieszkam od ponad roku, krótko zanim się wprowadziłam blok został ocieplony i mąż twierdzi, że przed tym ociepleniem bloku nie było w mieszkaniu tak ciepło, dopiero teraz tak jest. Staramy się jak najczęściej wietrzyć, otwieramy okna przy każdej okazji. Dlatego nasza mała tak cieniutko ubrana.

u nas w dzień zanim napalimy to może z 18 stopni jest, zimno jak cholera :/ To ja ubrana w grube podkolanówy, spodnie, bluzke i bluzę i kapcie i nie za ciepło mi, to Maksia też w body i pajacyk plus rożek, lub body bluzka i rajtuzki plus rożek lub kocyk

Dzieki wszystkim za odpowiedz odnosnie ubierania, ja jak wiekszosc ubieram go w jeden rekaw dlugi i zawsze body na krotki pod spod. Noi spodenki, albo spiochy oczywiscie + skarpetki. Ale przez mysl przeszlo mi przez moment, ze moze to za malo :-)

A dzis mam pytanko, ktore juz gdzies tam kiedys sie przewinelo ale ja wczesniej nie mialam z tym klopotu. Chodzi o wyproznianie, zauwazylam ze maly ma z tym problem. Robi albo jedna na 1,2 dni albo w ogole.. widze, ze steka, prezy sie, robi sie czerwony... Macie jaies rady? Czytalam, zeby przed mlekiem podawac troche wody przegotowanej..

kasik ja nienawidze takiej gorączki, a dziś znowu słonecznie i pewnie będzie masakra:(

onionku mój ma takie problemy i tak:
- herbatka z hipp ta koperkowa pomaga, i woda też, ale ja daje 2-3 razy dziennie, ważne żeby przepajac,
- masaż brzuszka ale tak delikatnie boczki, nie tam gdzie pępek tylko boczki jedną ręką, kciukiem jedną strone a dwoma palcami druga i masuje, nie wiem jak to wytłumaczyc,
-po masażu nóżki kolankami do brzuszka i rowerek, albo kołyszę
-jak się mocno męczy robie ciepłe okłady, naprzemian z masażem i podpychaniem nóżek i wtedy przeważnie jest kupka.
- jak już widzisz że bardzo się męczy to daj 1/3 czopka i powinno pomóc, pewnie od razu zrobi kupolka 5w1:)
-no i zostaje termometr, raz użyłam, przed tym też długo masowałam, ale sceotycznie podchodze do tego.

reklama
no wlasnie moj maly tez robi kupke raz na 3 dni..i meczy sie bo widze po tym jakie robi grymasy twarzy:( robilam masaz jemu i rowerek ale nie nic dalo..jak dzisiaj nie zrobi to dam wieczorem czopek..a karmie go tylko moim mlekiem i niby to normalne.

no i zrobil kupke..ale zastanawia mnie czy prawidlowo ona wyglada..jest koloru pomaranczowego i rzadka..a zawsze byla konsystencji jajecznicy.

Ostatnia edycja:
Do góry