Kalcha ja dziś byłam u lekarza bo mój mały strasznie zaczął rzęzić właśnie jak by miał zatkany nos ale nic mu z niego nie leci i pani doktor powiedziała mi żeby wpuszczać mu po 1 kropelce 3 razy dziennie soli fizjologicznej do noska i po 10 minutach położyć go na brzuszku i wszystko powinno się oczyścić a co do kolek i innych dolegliwości to jak na razie Kacper nie ma z niczym problemu on wogóle mało płacze czasami to się nawet czuje jak by go nie było heh jest taki grzeczniutki
reklama
Angelus3376
Mama Natana&Jordana&Wiki
Jeśli o nas chodzi, to Wiki też ulewa bardzo często. W szpitalu pediatra powiedziała,żeby ja nosić do odbicia do skutku, bo będzie problem z kolkami (powiedziała,że mała ma tendencje do tego). Ale ja mogłabym ją czasem nosić i 2 godziny, a nie odbije, dopiero jak ją odłożę, to się krzywi i muszę znowu podnieść, a czasem od ręki. Pamiętam,że chłopaków moich bardzo często kładłam na brzuszku (praktycznie zawsze) i nie wiedziałam co to kolki. Małą tez próbuję i pomaga, ale ona niekoniecznie to lubi. Pozwalam jej czasem nawet troszkę pokwękać, bo wtedy się wierci i masuje sobie brzuszek. Za to lubi noszenie na rączkach;-):-), więc ją noszę tak jak pisała Saraa- na swoim przedramieniu, brzuszkiem w dól i tak jej czasem pasuje. Ogólnie jest "rączkowa", mało w dzień śpi, sporadycznie jednym ciągiem 2h. W nocy też różnie - na początku spała i co 2-4 godz. budziłą się na karmienie, a teraz potrafi usnąć o 1, obudzić się o 3 i nie spać do 5. I chce tylko,żeby ją nosić ,bo jak ją odłoże, to wrzeszczy, a cyc tylko chwilę.
Przy kąpieli drze się jakbyśmy ją ze skóry obdzierali, więc mi jej żal męczyć codziennie, raczej co drugi dzień, chyba,że się bardzo zarzyga. Szukam póki co sposobu na złagodzenie szoku kąpielowego i często ją myję pod bieżącą wodą w łazience, bo po pierwsze rozprasza ją lejąca się woda,a po drugie jest szybciej.
Na spacerki staram się wychodzić codziennie i raczej niezależnie od pogody już teraz.
Przy kąpieli drze się jakbyśmy ją ze skóry obdzierali, więc mi jej żal męczyć codziennie, raczej co drugi dzień, chyba,że się bardzo zarzyga. Szukam póki co sposobu na złagodzenie szoku kąpielowego i często ją myję pod bieżącą wodą w łazience, bo po pierwsze rozprasza ją lejąca się woda,a po drugie jest szybciej.
Na spacerki staram się wychodzić codziennie i raczej niezależnie od pogody już teraz.
Ostatnia edycja:
beti14011984
Fanka BB :)
kasialle ja karmie butlą ...dziś byłam u lekarza przepisał małej nutramigen mleko ale dziś strasznie jest mała od 14 non stop krzyczy strasznie nie można uspokoić jak już się zmęczy uśnie na chwilę i powtórka noc będzie do dupy totalnie nie mam już siły dosłownie jestem załamana serce mi sie kraje jak ona tak krzyczy i w ataku zatrzymuje oddech i sinieje boże czemu te dzieci muszą tak cierpieć???????? no i nie wiem lekarka azała mieszać mleko z nanem tak aż do odstawienia całkowicie nanu i teraz zastanawiam się czy może to od tej mieszanki tak starsznie dziś płacze? moze orientuje się któraś mamcia czy nie powinno się odrazu zmienić mleka a nie tak stopnowo? ja już nie wiem co robić nie śpię już tyle czasu,chodzę jak cień i śmierć
Angelus3376
Mama Natana&Jordana&Wiki
Beti nie wolno zmieniać mleka od razu, bo dziecko może mieć kłopoty żołądkowe, biegunkę albo wymioty!!! Może się okazać ,że to nowe mleko w ogóle jej nie podejdzie. Bezpieczniej jest robić to stopniowo
Co do mycia maluszka to ja co drugi dzień, i szybko bo wydziera się wniebogłosy
a ja mam problem taki bo mój przestał robic kupki, wczoraj była położna i mówie ze cały dzień i noc nie robił to powiedziała zebym na noc wcisneła mu 1/3 czopka, tak zrobiłam i nawet nie zdążylam go włozyc do końca a on zaczął kupcic zalegało mu to strasznie chyba, myślałam ze dziś będzie juz robił kupki a tu lipa ani jednej niby położna kazała się nie przejmowac, ze niby jak się karmi i piersią i modyfikowanym to tak może byc, ale ja widzę ze go boli to, zresztą mnie też by bolało pewnie jakbym się nie załatwiała, wcześniej robił z 8 na dobę , a ja juz nie wiem co myślec.
a ja mam problem taki bo mój przestał robic kupki, wczoraj była położna i mówie ze cały dzień i noc nie robił to powiedziała zebym na noc wcisneła mu 1/3 czopka, tak zrobiłam i nawet nie zdążylam go włozyc do końca a on zaczął kupcic zalegało mu to strasznie chyba, myślałam ze dziś będzie juz robił kupki a tu lipa ani jednej niby położna kazała się nie przejmowac, ze niby jak się karmi i piersią i modyfikowanym to tak może byc, ale ja widzę ze go boli to, zresztą mnie też by bolało pewnie jakbym się nie załatwiała, wcześniej robił z 8 na dobę , a ja juz nie wiem co myślec.
lilu02
Moja małą ma 2 tygodnie a kąpałam ja tylko 2 razy, nie popełnię takie samego błędu jak ze starszą córką i nie wysuszę jej skóry częstym myciem (moja starsza córka ma atopowe zapalenie skóry) radzę wam dziewczyny jak najmniej chemii na te maluszki...naprawdę...........
emilia1103
Co do mycia maluszka to ja co drugi dzień, i szybko bo wydziera się wniebogłosy
Gusiu zdrowy dzidzius karmiony piersia potrafi nawet do 10 dni mie robic kupki moze byc wszystko wporzadku i to mogo tez byc gazy ja ci sie prezy,gdzies mam artykul o kupkach niemowlaczkow i sie postaram nawazniejsze przepisac
A co do kapieli my kapiemy sie codziennie Krystianek uwielbia i to lubi cieplejsza wode o 2 stopnie niz powinna ,ale za to nie nawidzi sie ubierac
reklama
kasialle
beti u nas był wczoraj pediatra i w sumie to mała zdrowa, a wzdęty brzuszek i kłopoty z brzuszkiem ogólnie ma i to stwierdziła już drugi raz, bo 2 godziny po karmieniu ona ma pełen wzdęty brzuszek.
Zalecenia i nasze obserwacje:
beti może jakaś melisa dla ciebie albo coś mocniejszego, przy kolkach niestety nie można zbyt wiele zrobić, można lekko złagodzić ale jak już są to trzeba je poprostu przeżyć, strasznie to męczące, ja jak już nie mogę to przychodzi mąż, zamykam drzwi i staram się nie myśleć bo nic tylko usiąść i wyć ale nie tędy droga, musisz być twarda właśnie dla tej kruszynki
kolki mijają po 3 m-cach, może wcześniej, trzeba poprostu przeczekać, może się to wydawać kolosalnie długo ale szybko minie zobaczysz
dużo, dużo cierpliwości dla ciebie!!!!!!
Zalecenia i nasze obserwacje:
- mleko bebilon pepti - jeśli nie pomoże to nutramigen właśnie (nie kazała mieszać a od razu wprowadzić, rezultaty mogą być dopiero po tygodniu, minimum 5 dni, nie dawać już mleczka tego zwykłego bo może wydłużyć czas "leczenia")
- herbatka z kopru, my mamy taką ułatwiającą karmienie z hipp z glukozą i taką w saszetkach z kopru + łyżeczka glukozy do tego, niby lepiej z glukozą, ja myślałam że właśnie cukry są zbędne, ale lekarka tak nam powiedziała że szczególnie u dzieci mam cukrzycowych glukoza jest wskazana
- noszenie w pozycjach masujących samoistnie brzuszek czyli na moich piersiach bądź na ramieniu bądź na przedramieniu (głowa w zgięciu łokcia, brzuszek na dłoni, nogi dyndają)
- masaż brzuszka oliwką dość mocno w kierunku wskazówek zegara
- i my podajemy krople infacol przed każdym posiłkiem
beti może jakaś melisa dla ciebie albo coś mocniejszego, przy kolkach niestety nie można zbyt wiele zrobić, można lekko złagodzić ale jak już są to trzeba je poprostu przeżyć, strasznie to męczące, ja jak już nie mogę to przychodzi mąż, zamykam drzwi i staram się nie myśleć bo nic tylko usiąść i wyć ale nie tędy droga, musisz być twarda właśnie dla tej kruszynki
kolki mijają po 3 m-cach, może wcześniej, trzeba poprostu przeczekać, może się to wydawać kolosalnie długo ale szybko minie zobaczysz
dużo, dużo cierpliwości dla ciebie!!!!!!