reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

in vitro z komórką dawczyni

reklama
Przypomnij nam tu się w dzień urodzin a
Ani. Odśpiewamy wirtualne "sto lat". W końcu znamy się od momentu jak była blastką ;-)

My po wynikach kontrolnych. Erytrocyty, hematokryt I hemoglobina poniżej normy. Hemoglobina 8 (!). Anemia jak nic. Natomiast żelazo I ferrytyna w normie. Chyba Michaś za szybko rośnie. Dziś kończy 7 tygodni i na wadze 4420g. Przyrosty po 50g dziennie. W poniedziałek hematolog i pediatra. Po raz kolejny prosimy o kciuki.
Koniecznie musicie zaspiewac sto lat bo Wy znalyscie ją pierwsze! Tylko Wam napisalam o transferze i potem o dodatnim tescie, reszta dowiedziala sie gdy bylo widac serce.
Nie wiem jak dalabym radę bez Waszego wsparcia ❤️
Adaś pewnie ma niedokrwistość fizjologiczną z powodu szybkiego wzrostu :) ale oczywiście trzeba sprawdzić, trzymamy kciuki !!

Przypomnij nam tu się w dzień urodzin a
Ani. Odśpiewamy wirtualne "sto lat". W końcu znamy się od momentu jak była blastką ;-)

My po wynikach kontrolnych. Erytrocyty, hematokryt I hemoglobina poniżej normy. Hemoglobina 8 (!). Anemia jak nic. Natomiast żelazo I ferrytyna w normie. Chyba Michaś za szybko rośnie. Dziś kończy 7 tygodni i na wadze 4420g. Przyrosty po 50g dziennie. W poniedziałek hematolog i pediatra. Po raz kolejny prosimy o kciuki.
Jak sytuacja z anemią?

Jak sytuacja z anemią?
Dzięki, że pytasz. Jesteśmy pod opieką poradni hematologicznej. Dziś powtarzaliśmy badania i na szczęście mamy tendencję wzrostową parametrów, które nas interesują. Hemoglobina, hematokryt i erytrocyty idą w górę, chociaż wciąż są poniżej normy. Kolejna wizyta za dwa tygodnie. Jestem dobrej myśli.

Mamy też neutropenię (neutrofile - 0,68). Na przyszły tydzień mamy zaplanowane szczepienia. Mam jednak dylemat w sprawie podania szczepionki na rotawirusy. Są sprzeczne informacje - jedni lekarze mówią by wstrzymać się z podaniem żywych szczepionek jeśli neutrofile są poniżej 1. Inni mówią, że neutropenia nie jest przeciwwskazaniem do podania żywej szczepionki. A Ty co nam radzisz w tej sytuacji?

Dzięki, że pytasz. Jesteśmy pod opieką poradni hematologicznej. Dziś powtarzaliśmy badania i na szczęście mamy tendencję wzrostową parametrów, które nas interesują. Hemoglobina, hematokryt i erytrocyty idą w górę, chociaż wciąż są poniżej normy. Kolejna wizyta za dwa tygodnie. Jestem dobrej myśli.

Mamy też neutropenię (neutrofile - 0,68). Na przyszły tydzień mamy zaplanowane szczepienia. Mam jednak dylemat w sprawie podania szczepionki na rotawirusy. Są sprzeczne informacje - jedni lekarze mówią by wstrzymać się z podaniem żywych szczepionek jeśli neutrofile są poniżej 1. Inni mówią, że neutropenia nie jest przeciwwskazaniem do podania żywej szczepionki. A Ty co nam radzisz w tej sytuacji?
Ja bym chyba poczekała do kontrolnych wyników i jeśli nie bedą gorsze to bym zaszczepiła nawet poniżej 1. Bo ważna jest dynamika stężenia a nie tylko sam wynik.

Stało się, Ania skończyła roczek! Szok jak to zleciało, wydaje mi się, że wczoraj byłam na porodówce:)

Załączniki

• IMG_0689.jpeg
    IMG_0689.jpeg
    1,8 MB · Wyświetleń: 59
Co polecacie żeby zapobiec rozstępom ?
Nic. Nie zapobiegniesz, jak masz mieć to będziesz mieć niezależnie ile i jak drogich cudów w siebie nie wetrzesz. Bo to kwestia wieku i predyspozycji genetycznej. Ja nie miałam na brzuchu chociaż przytyłam ponad 25kg ale fakt, że brzuch wielki nie był.

reklama
Nic. Nie zapobiegniesz, jak masz mieć to będziesz mieć niezależnie ile i jak drogich cudów w siebie nie wetrzesz. Bo to kwestia wieku i predyspozycji genetycznej. Ja nie miałam na brzuchu chociaż przytyłam ponad 25kg ale fakt, że brzuch wielki nie był.
Ja też na brzuchu zero rozstępów, ale urodziłam małe dzieci i brzuch też mały miałam za każdym razem. Ja rozstępy mam na biuście, ale to z okresu dojrzewania.
Ja wcierałam kremy. W pierwszej ciąży taki krem Mama Mio a w drugiej Palmer's Cocoa Butter Formula.

Do góry