reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona grudniowych dzieciakow

My chcieliśmy mieć Mikołaja, ale jak przez 4 lata się nie udało, to uznałam, że go nie ma i już.
Gdy się okazało, że jestem w ciąży, imię Mikołaj już nie wchodziło w grę. Tamten Mikołaj się nie pojawił.
Nasz syn dostał na imię Patryk.

Drugiego chcę Franciszka. Ale nie wiem, czy to nie jest zbyt popularne imię.

Dla dziewczynki Bogna. Wymyślone jeszcze w poprzedniej ciąży.

reklama
My dla chlopca bysmy chcieli Aleksander (Alek, Aluś, Olek ♡ ) albo ew. Filip, Szymon.
Jakos męskie imiona mi sie bardziej podobają :D
Dla dziewczynki chyba najbardziej Hania i Alicja.
Za to mielibyśmy duzy problem z dobraniem do tego drugich imion. U mnie w rodzinie zawsze daje sie drugie imię i uważam ze to fajny pomysł ale nie mam pojecia co by pasowało :) Wy będziecie wybierać drugie imiona?

My chcieliśmy mieć Mikołaja, ale jak przez 4 lata się nie udało, to uznałam, że go nie ma i już.
Gdy się okazało, że jestem w ciąży, imię Mikołaj już nie wchodziło w grę. Tamten Mikołaj się nie pojawił.
Nasz syn dostał na imię Patryk.

Drugiego chcę Franciszka. Ale nie wiem, czy to nie jest zbyt popularne imię.

Dla dziewczynki Bogna. Wymyślone jeszcze w poprzedniej ciąży.

U nas będzie Patryk :)
A dla dziewczynki Ola albo Ania.

My dla chlopca bysmy chcieli Aleksander (Alek, Aluś, Olek ♡ ) albo ew. Filip, Szymon.
Za to mielibyśmy duzy problem z dobraniem do tego drugich imion. U mnie w rodzinie zawsze daje sie drugie imię i uważam ze to fajny pomysł ale nie mam pojecia co by pasowało :) Wy będziecie wybierać drugie imiona?

My wzięliśmy drugie imię z kalendarza w dniu urodzin. Długo nie mogliśmy wybrać a myślę że taki patron to fajna sprawa i teraz też tak zrobimy. Swoją drogą wyszło bardzo ładnie bo Joanna Maria :)

My wzięliśmy drugie imię z kalendarza w dniu urodzin. Długo nie mogliśmy wybrać a myślę że taki patron to fajna sprawa i teraz też tak zrobimy. Swoją drogą wyszło bardzo ładnie bo Joanna Maria :)
Tak zrobiliśmy przy synu. Przy córce nie.było nic fajnego. Potem po fakcie mówił mąż że mogliśmy Maria. Teraz to po ptokach mówiłam mu.

Co do drugiego imienia, to u mnie w rodzinie panuje zwyczaj, że daje się je po dziadku lub babci. Ja mam drugie imię po mamie mojej mamy, a moja siostra po mamie taty. Bazyli ma drugie imię po tacie mojego D, ale akurat tak się złożyło, że jeden z moich dziadków miał tak samo na imię, więc drugie imię Bazylka jest równocześnie po pradziadku. Teraz jeśli bedzie dziewczynka, to zgodnie z tradycją powinna mieć drugie imię po mojej mamie, albo mamie D, ale o tej ciąży dowiedziałam się dokładnie rok po śmierci mojej ukochanej babci i zastanawiam się, czy jak będzie dziewczynka, to nie dać jej drugiego imienia po prababci zamiast po babci.

reklama
A ja w pierwszej ciąży wiedziałam że będzie dziewczynka (od zawsze) więc nie zastanawialam się nad imieniem męskim A dla dziewczynki miałam wybrane jedno konkretne i koniec.

I właściwie przez 10 kolejnych lat nic nie wpadło mi po drodze w ucho (trochę dziwne).

Z pomocą przyszedł mój T. - jego dziadkowie mieli na imię Antonii (również drugie imię T.) i Jan (obrazy tego dziadka wisza u nas w domu). Stwierdziłam, że nie ma sensu szukać czegoś innego. Więc czekam teraz na potwierdzenie, że to chłopiec, bo coś tak czuję, A poza tym, tym razem nie mogę się zdecydować na żadne imię damskie (a mój T. jeszcze mi utrudnia wybór, bo odrzuca to co ewentualnie mi się spodoba).

Do góry