reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona grudniowych dzieciakow

Konstancja też ładnie. Ale to kwestia podejścia, bo zawsze jakoś da się "drobniej" mówić. Do Konstancji można np. Koni, Kosia, Tańcia; zawsze da się coś wymyślić. :happy: Ja mam znajomą, która ma syna Tomka i zawsze do niego Tomasz mówi, a przecież to imię ma tyle zdrobnień...

reklama
Po ang Konstancja to Connie a Konstanty to u nas Kostek co nie?

cb7wugpju04jz4q8.png
Tak

U nas lista dosyć krótka:

Synek - Aleksander

Córcia - Helenka (po Babci) albo Gaja

Ja akurat staram się nie patrzeć na imiona na zasadzie : starodawne, bo takim sposobem niebawem te imiona juz totalnie zanikną i będą królować same zagraniczne.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

U nas lista dosyć krótka:

Synek - Aleksander

Córcia - Helenka (po Babci) albo Gaja

Ja akurat staram się nie patrzeć na imiona na zasadzie : starodawne, bo takim sposobem niebawem te imiona juz totalnie zanikną i będą królować same zagraniczne.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Gaja ładnie. :happy:
Mnie się najbardziej starodawnie właśnie kojarzą imiona typu Zofia, Helena, Antoni, Franciszek, Józef, bo to imiona z pokolenia mojej babci (lata 10-te i 20-te XX wieku) i kojarzą mi się ze starszymi osobami. Natomiast ponieważ pokolenia wcześniejszego nie znałam, to bardziej jakoś mi leżą imiona modne na przełomie XIX i XX wieku np. Hieronim, Anatol, Rozalia, Delfinia (tak mi się kojarzą, bo w mojej rodzinie w tych okresach pojawiają się właśnie takie imiona).

Ja nigdy nie lubilam dawac imion ludzkim zwierzetom.U mnie pies jest bursztyn , kot byl Filemon a chomik chrupek
Ja miałam kota Filemona który się okazał kotką i że ciężko się mówiło Folemonka, to zmieniliśmy na Kicia. Potem był jeszcze mój kochany Tygrysek. Potem mama miala Stefka kota, ale ja go okropnie nie lubilam

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Konstancja też ładnie. Ale to kwestia podejścia, bo zawsze jakoś da się "drobniej" mówić. Do Konstancji można np. Koni, Kosia, Tańcia; zawsze da się coś wymyślić. :happy: Ja mam znajomą, która ma syna Tomka i zawsze do niego Tomasz mówi, a przecież to imię ma tyle zdrobnień...
Może on tak lubi ? Ja np lubiłam jak rodzice do mnie mówili Izabelka, ale ktokolwiek inny już mówił Izabela, i uwielbialam to. Ja sama do mojej córki przeważnie mówię Olivia, bo lubię brzmienie tego imienia.

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry