reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla naszych dzieciaczków

ja chac, nie chcac co jaksi czas mysle o imieniu, ale oczywiscie moj M stwierdzil ze bedzie sie zastanawial dopiero jak bedzie pewna plec... Az sie boje jego pomyslow... :szok: Na dziewczynki ma takei typy, ktore m isie nie podobaja, wiec moze drugi synek bylby lepsza opcja bo chyab dalibysmy mu na imie Piotr :-)

reklama
Nam ostatnio wspólnie podoba się Gabriel i Nikola:) Mi się strasznie podoba Konstanty i Tosia ale mój M nawet nie chce o tym słyszeć:(

ja chac, nie chcac co jaksi czas mysle o imieniu, ale oczywiscie moj M stwierdzil ze bedzie sie zastanawial dopiero jak bedzie pewna plec... Az sie boje jego pomyslow... :szok: Na dziewczynki ma takei typy, ktore m isie nie podobaja, wiec moze drugi synek bylby lepsza opcja bo chyab dalibysmy mu na imie Piotr :-)

Mój mąż jest podobnego zdania, ale ja wolę mieć wersję dla obu płci. Niech tak lekarze się pomylą i zamiast dziewczynki będzie chłopiec:-p. Jak narazie temat imion zszedł u nas na dalszy plan:dry:

U nas też już zszedł ten temat na dalszy plan, chociaż mój D. tak wieloma propozycjami mnie zasypywał, że aż sama się źdzwiłam że tak to go interesuje. U nas chłopiec będzie Tomasz bo mi się bardzo to imię podoba. A co do dziewczynki to jeszcze nie wiemy. Ja tam musze to przemyśleć bo teraz naprzykład podoba mi się imię Natalia a jak się urodzi bedę chciała np. Martę... ;)

co do płci to nigdy nie wiadomo;) z pierwszą ciąża lekarz twierdził że to chłopak kilka razy i dopiero ok 7 miesiąca wyszło na bank że do dziewczynka i tak długo Ola była Bartusiem:) teraz mamy pewność co do imienia chłopca, bo będzie właśnie Bartek a co do dziewczynki pomysłów jest wiele.Olka to nawet wymyśliła że będzie -Gryzelda:) choć ostatnio coraz częściej powtarza się Natalia, Agatka. podoba mi się też Tosia ale niestety Antonina już mniej.

Dziewczyny a która przy wyborze imienia zastanawia się przy okazji czy dziecko nie będzie się jego wstydzić?Bo wydaje mi się,że co niektóre propozycje mogą dziecku nie przypaść do gustu.Bez obrazy dla osób którym to imię się podoba...Henryka to imię siostry mojego kumpla,który sam uważa,że siostra została skrzywdzona...25letnia Heńka..hm..pomyślcie nie tyle czy wam się podoba,ale czy dziecko nie zostanie wyśmiane mając na imię Antonina,Konstanty,Felicja,Ambroży itp...Moja mama ma na imię Gertruda i nadal wstydzi się tego.

dokładnie tak jak piszesz, zastanawiam się nad ich przyszłością dlatego np. podoba mi się Tosia ale juz Antonina nie bardzo.
ostatnio w rodzinie pojawiło się dziecko i dostało imię Nataniel i jakos ni jak nie moge sie do tego przekonać bo np. jak to zdrobnic?

reklama
Dziewczyny a która przy wyborze imienia zastanawia się przy okazji czy dziecko nie będzie się jego wstydzić?Bo wydaje mi się,że co niektóre propozycje mogą dziecku nie przypaść do gustu.Bez obrazy dla osób którym to imię się podoba...Henryka to imię siostry mojego kumpla,który sam uważa,że siostra została skrzywdzona...25letnia Heńka..hm..pomyślcie nie tyle czy wam się podoba,ale czy dziecko nie zostanie wyśmiane mając na imię Antonina,Konstanty,Felicja,Ambroży itp...Moja mama ma na imię Gertruda i nadal wstydzi się tego.

ja się bardzo przejmuje tym, jak potem dziecko będzie sobie ze swoim imieniem radzić wśród rówieśników.. tak samo myślę sobie, że dla mnie ważne są zdrobnienia, bo nie chcę na dziecko wołać jak na dorosłego, ale jednocześnie fajnie by w każdym wieku to imię (zdrobniane czy nie) brzmiało ok.
:tak:
chociaż powiem Wam, że jak się przysłu****ę imonom dzieci obecnie, to nie wiem, czy nie żyjemy w czasach, gdzie wśród naszych dzieci biegać będą różne dziwne imionka i określenia, a te "zwykłe" będą w mniejszości... :eek:
najdziwniejsze, jakie spotkałam w PL to: Nuno (mojej koleżanki syn, a propos) :szok:
sporo jest tez obcojęzycznych, od żydowskich w stylu: Abraham, Noe po anglojęzyczne, nawet niektórzy nadaja dziecku niby oswojone imiona w naszej kulturze, ale w zapisie obcojęzycznym, np. w francuskim
bo np. Weronique, a nie Weornika
czy Phillipe czy Felippe zamiast Filip
:eek:
kosmos :-D

Do góry