reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla naszych dzieciaczków

Ja tam nie widzę nic śmiesznego w mieniu Antonina czy Konstanty. Takie imiona są teraz na porządku dziennym i nie budzą żadnego zdziwienia. To chyba normalne, że każde pokolenie ma "swoje" imiona :-).

Aha, coraz bardziej popularne są imiona Klara, Aniela, Blanka - zupełnie niespotykane w naszym pokoleniu i bardzo ładne według mnie.

reklama
Dla mnie Antonina kojarzy się z pokoleniem babci:)Tosia ładnie brzmi,Blanka również..w ogóle miękkie imiona są ładne..hm..również zastanawiam się nad zdrobnieniem i dlatego waham się nad imieniem dla synka.Od lat chcę dać Nataniel ale do diaska jak to zdrobnić:laugh2:

jak się spotkam z rodzinką to się dowiem jak tego Nataniela zdrabniają.
a co do dziwnych imion to ja spotkałam się z imieniem Dżesika właśnie w takiej formie ( widziałam akt urodzenia) i było to dość dziwne.

Dla mnie Antonina kojarzy się z pokoleniem babci:)Tosia ładnie brzmi,Blanka również..w ogóle miękkie imiona są ładne..hm..również zastanawiam się nad zdrobnieniem i dlatego waham się nad imieniem dla synka.Od lat chcę dać Nataniel ale do diaska jak to zdrobnić:laugh2:

My własnie stanęlismy na Natnielu (Natan, Nat), bo szczerze mówiąc mi się rzadne męskie imiona nie podobają. Ale widzę, że Nataniel coraz bardziej popularny, a nie chciałabym zbyt oklepanego. Poza tym i tak mam cały czas nadzieję, że jednak będzie to Inga :-D

jak się spotkam z rodzinką to się dowiem jak tego Nataniela zdrabniają.
a co do dziwnych imion to ja spotkałam się z imieniem Dżesika właśnie w takiej formie ( widziałam akt urodzenia) i było to dość dziwne.

To dlatego, że niektóre urzędy zgadzają się na rejestrację niepolskiego imienia tylko wtedy kiedy bedzie ono spolszczone. Niektóre nie zgadzają się wcale, a w innych nie robią żadnych problemów i możesz sobie nazywać dziecko jak tylko Ci się spodoba :tak:

dlatego my wybierając imiona staramy się przewidzieć przyszłość ;-) to bardzo odpowiedzialne i stresujące zadanie :zawstydzona/y:
mi zawsze ciężko było wymyśleć imię dla psa nawet :confused2: a co dopiero dla dziecka!! :szok: także trzeba to poważnie przemyśleć.
na pewno nie damy imion typu Jessika Alan lub inny Brajan!!

ale faktycznie moda się zmienia :tak: teraz pełno Julek i Natanów, Oliwek i Antosiów :tak: i też, chociaż Antoś bardzo mi się podoba, nie chcę żeby mój synek był jednym z 5 Antosiów w klasie!!

Ja wymyśliłam dla dziewczynki Lilianna lub Laura.
Dla chłopca chiałam Miłosz lub Mikołaj ale mój M się nie godzi:no::wściekła/y:Będzie problem.
Zresztą jak dla mnie dla dziewczynek jest łatwiej wymyślić imię. U mnie w rodzinie sami chłopcy więc wszytskie fajne imiona pozajmowane:eek:

reklama
Widzę,że nie tylko ja uważam,że z imieniem dla chłopca to nie taka prosta sprawa.Z tym,że imię NATANIEL to sobie zaklepuję bo już z 15lat temu tak dla synka wymyśliłam!;-)Mąż nie do końca był przekonany ale wczoraj na NK zobaczył,że jego kolega synowi dał ALAN..i stwierdził,że to Nataniel to nie takie złe:-D

Do góry