reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2024

Ponoć to tylko w Polsce taki kult wapnia na alergię 😂 i właśnie wszyscy polecają, a naukowo nie ma to żadnego uzasadnienia
Ale zaszkodzić pewnie też nie zaszkodzi, no chyba, że ktoś będzie brał ciągle i będzie miał za wysoki poziom, a to też zdrowe nie jest

Ogólnie najbezpieczniej poczekać do 2 trymestru, ale jeśli jest duży ból to lepiej zrobić w 1 niż czekać. Tak ogólnie dentysci zalecają. W necie poczytaj zresztą może 🤔
Mam umówionego chirurga na 6.05. Wtedy miałam usuwać tą drugą ósemkę. Zapytam gina na wizycie i potem chirurga czy i kiedy by się podjął w ciąży. Ogólnie to poprzednia wyszła gładko. Nawet proponował, że może 2 na raz usunąć 😅 Ale nie wyobrażałam sobie wtedy jedzenia i nie zdecydowałam się na takie combo😅

reklama
I zaraz się zabieram za zamówienie w aptece. Powiedzcie mi czy coś zamówić na mdłości beż recepty? Jaki magnez? Bo z witaminek prenatal uno ;)
Coś warto jeszcze zamówić? Wapno na alergie?
Ja brałam w poprzedniej ciąży, ale to już w 2 trymestrze loratadynę. Alergolog mówiła, że bezpieczna, potem gin potwierdził, że lepiej brać niż męczyć dziecko w czasie alergii 😉

Słuchajcie, mam problem z ósemkami. Zostały mi dwie, jedna to pełna chirurgia, bo to dolna ósemka i jest poziomo pod kością. Ale to nie boli i pamiętając poprzednią jaki to ból po zabiegu - odwlekam w czasie😅 Za to niedawno zaczęły mi się problemy z górnymi. One wyszły nad dziąsła, ale nie mają miejsca, strasznie się rozpychają, już byłam przez to na antybiotykach 2 razy. Jedną usunęłam prawie 2 tygodnie temu (krótko po owulacji, nie wiedziałam o ciąży i mam nadzieję że nic nie zaszkodziło). Bez komplikacji, po zabiegu prawie bez bólu i wszystko super. Została mi druga górna, okolica mnie pobolewa, czuję że się rozpycha 😞 pewnie będę musiała poczekać do 2 trymestru? Miała któraś z Was taką sytuację?
Ja w połogu już miałam robione, ale nie to żebym pytała wcześniej. Po prostu sama się bałam w ciąży udać do chirurga szczękowego.

A jeszcze odnośnie zębów, to jak się już ma książeczkę ciąży to teoretycznie na nfz kobieta w ciąży ma robione zęby? Nawet kanałowo i te powyżej trójek?

reklama
W sumie nie jest tak, se tylko w teorii? Albo nawet nie? Bo usuwają chyba tylko za darmo niestety ;/ Ja odkąd skończyłam 18 lat to nawet teoretycznie w gabinecie gdzie było na nfz płaciłam.
W praktyce też, nie ma z tym żadnego problemu.
Ósemki mąż niedawno usuwał u chirurga na NFZ. Dwie na jednej wizycie. Zero problemu.
Powyżej trójek jak najbardziej każdy stomatolog na NFZ też zrobi, minus jest jeden - powyżej trójek są srebrne plomby. Białe są tylko na 1, 2 i 3. Kanałowe też bez problemu na NFZ. A w gabinecie trzeba zaznaczyć, że interesuje nas tylko leczenie na fundusz. Jeśli tego nie powiemy, a przyjmują prywatnie, to pewnie, że policzą. 🤣 No i są oddzielne kolejki w gabinecie, mimo że to jeden gabinet, jest osobna kolejka na NFZ, kolejna prywatnie. A i znieczulenie jak najbardziej też jest na NFZ. :)

Do góry