reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

Ja uwielbiam gotować i piec ciasta, więc może od czasu do czasu coś wrzucę.

Wczoraj zorbiłam nalot na rynek i kupiłam furę dojrzałych pomidorów malinowych i moją ukochaną dynię. Z pomidorów wyszła pyszniasta pomidorówka, ale chyba z przepisem na tą zupę nie ma co sie wychylać, bo każdy ma swój sprawdzony :))
Wpiszę więc na mój ulubiony krem z dyni :))

Dynię i ziemniaki kroję w kostkę. Ziemniaków ma być 1/5 ilości dyni.
Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego (4-5 ziaren), kolorowego pieprzu (duużo ziarenek) i 3-4 listków alurowych. Jak ziemniaki są na wpół miękkie dorzucam dynię i gotuję wszytko do miękkości. Jak wszystko się ugotuje i wystygnie, całość blenduję (bez wywaru, ten tylko dolewam w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu). Przed włączeniem blendera wyjmuję listki laurowe i ziele angielskie, pieprz pozostawiam i razem z warzywami rozdrabniam. Krem przelewam z powrotem do garnka, zagotowuję na wolnym ogniu i doprawiam czerwoną papryką, imbirem, odrobiną kukrkumy, chili. Na koncu wlewam śmitankę słodką 30%. NIe za dużo, ok. połowy kartonika 250ml na duzy garnek, ale to zależy ile wychodzi kremu :)) Kremik podany z grzanka jest po prostu palce lizać :tak::tak:

reklama
Dziewczynki pomocy wyprawiamy jutro małej urodziny....
no i miało byc tylko ciasto i kawa ..

ciasta beda trzy rodzaje...
ale wiadomo do % bo za zdrowie wypic trzeba heheh...cos by sie do przekąski przydało..

moze któras ma jakas wene tworcza i ma przepis na jakas szybka nie droga sałatke, albo jakas no cos cos bo budżet naprawde okrojony jest.. :(

licze na wasza pomoc...

aisak, na 1 str jest przepis fajnej na szybko sałatki z rukoli którą zamieszczałam, a do wieczora postaram się coś może jeszcze podpowiedzieć :tak::-)

Możesz z robić tez nugetsy tez nie sa bardzo drogie a fajna przekąska!Ja robię bardzo często sałatkę z makaronu tortelini (z serem z biedronki 3 zł chyba) do tego świeży ogórek(2) i pomidor(4) i wychodzi pychota, Możesz tez dodać inne składniki według uznania lub to co masz w lodówce.

wg mnie najlepsza jest zwykla warzywna, moze byc z tunczyka (naprawde pycha - ja robie tak : gotuje makaron kolorowy, do tego usmazona cebula z pieczarkami, mieszasz to i dodajesz majonezu, sol pieprz do smaku a no i oczywiscie tunczyk ;-) jeden w oleju 2 w sosie i juz :-) ) mozesz zrobic z makreli, moze byc jajeczna, moze byc z czosnku, sledzie w oleju badz w smietanie, nagetsy sa ok ale dlugo sie robi.... to juz bym wolala paleczki kurczaka wpieprzyc do piekarnika zeby sie piekly, mozesz zrobic zamiast salatki warzywnej takie roladki ze wedlina a w srodku ta salatka (tez szybko sie robi), koreczki mozesz zrobic jako przekaska, krakersy z pasta (do wyboru jaka tam sobie lubisz), fete albo mozarelle pokrojona z pomidorem, zwykle jajak w majonezie, ogorek pokrojony, pomidorek z cebulka.... a ty masz jakies pomysly?.... hm.... jak cos wymysle to jeszcze napisze ale powinnas cos z tego wybrac :-D

ja jeszcze jako zagryzkę robię często boczek ze śliwką i serem, zaiwjam w plasterek boczku ser żółty i śliweczkę, zawijam, wtykam wykałaczkę i do piekarnika, najpierw pod folią, a jak się serek zacznie roztapiać bez folii, żeby boczuś podpiec :tak:, uwielbiam też, ale tu już drogo raczej, łososia wędzonego zawijanego z białym serkiem i kawiorem, serkiem smarujemy plasterek łososia, później kładziemy nie wielką ilość kawioru i zawijamy, zawiązując szczypiorkiem, wkładamy do lodówki i przed samym podaniem skraplamy cytrynką i podajemy na stół, jest tak syte, że nie trzeba wiele zjeść, ale na większą ilość osób już kosztowne

oj tak dotka ja tez z lososiem lubie, ja robie serek - twarozek z duza iloscia czosnku, i zawijam go w lososia, kawioru nie lubie ale za to tymi koreczkami wszyscy nasi znajomi sie zajadaja :-D i ja nie kropie cytrynka tylko tak ciekawie ja kroje i kazdy wedle uznania sobie bierze :-) koreczek tak mniej wiecej wyglada : Koreczki z łososia - przepis a cytrynke tak karbuje i kroje na cieniutkie plasterki i na to koreczki : Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/01/kaktus-karbowana-cytryna2.jpg :-)

myszka_1405 masz jakiś prosty przepis na pierogi? bo ze mnie maaarna kucharka :baffled:
wiesz co ciasto jak ciasto, 1 kg maki, woda, 2 jajka, sol i wyrabiasz :-)
farsz, to zrobilam tak: szpinak mrozony wrzucilam na zasmazke (olej i maka) do garnka, jak sie rozmrozilo to zblendowalam, dodalam jajko, i fete, ubilam to tluczkiem (nie chcialo mi sie fety rozdrabniac, a tluczkiem dobrze poszlo :-) ) dodalam troszke soli i pieprzu i kleilam pierozki :-) mniam :-D

a ja polecam b. tanio sałatkę grecką taka na domowo - sałata lodowa lub kap. pekinska, do tego pomidory, ogorki, oliwki, feta i jakis sosik z saszetki chociazby, jest tego sporo, a przepyszne..
tak na szybca na zagryche i do tej salatki fajne sa te bulki dlugie do piekarnika co sie daje np. z biedronki z maslem czosnkowym czy innym, super proste, tanie i pyszne

albo wiecie co, ostatnio wyprobowalam ciasto francuskie z parowkami i serem zoltym - takie hot dogi pozawijane, rewelacja!!! a zawsze to cos innego i przepyszne, naprawde

Ostatnia edycja:
reklama
a ja polecam b. tanio sałatkę grecką taka na domowo - sałata lodowa lub kap. pekinska, do tego pomidory, ogorki, oliwki, feta i jakis sosik z saszetki chociazby, jest tego sporo, a przepyszne..
tak na szybca na zagryche i do tej salatki fajne sa te bulki dlugie do piekarnika co sie daje np. z biedronki z maslem czosnkowym czy innym, super proste, tanie i pyszne
potwierdzam, albo w Lidlu, też mają pyszne i nie drogie te bułki, ewentualnie kupić długą bagietkę i samemu przygotować masełko czosnkowe, masło mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i ziołami, pyszne :-p

Do góry