reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

Przed chwila widzialam bilbord z napisem 'gdzie te dzieci?' I bylo za pomocą ilustracji pokazane, że w latach 50 byla rodzina z 5 dzieci, 90 z 3 a teraz 0 dzieci. Gdzie te dzieci? W dupie *****. Dalej nie wspierajcie leczenia nieplodnosci to napew o bedzie wiecej. No normalnie tak sie zagotowalo we mnie.

reklama
Ja dziś byłam na badaniach w medycynie pracy, spędziłam tam 4h. 😱 później jeszcze na badania krwi 3km dalej bo mam pracę z jakąś szkodliwą chemią i musieli mi zrobić morfologie i próby wątrobowe ( zawsze to jakieś darmowe badania kontrolne 😁) Nawet ładne wyniki mam, aż się zdziwiłam chociaż nie wiem jak interpretować te próby wątrobowe bo w normie jest ale podobno jeszcze jakieś stosunki się liczą. 😅
No ja z medycyna pracy tez sie dziś nagryzlam... ale zalatwione, to najwazniejsze

Ja właśnie tez. I czy mam brać coś jeszcze prócz tego, co miałam napisanego na karteczce (jod, witamina D, kwas foliowy… nie pamietam czy coś tam było jeszcze ale na pewno bez żelaza)
ja biorę pueria uno i tam jest jeszcze dha. Ale teraz będę musiala kupić już te suple następne od 13 tygodnia i właśnie muszę się zapytać o to żelazo. Moze zrobie sobie teraz przy okazji badań na wizytę jeszcze ta ferrytyne z ciekawości. Ogólnie morfologia jest w porządku I żelazo tez ale wiem że to nie wszystko.

ja biorę pueria uno i tam jest jeszcze dha. Ale teraz będę musiala kupić już te suple następne od 13 tygodnia i właśnie muszę się zapytać o to żelazo. Moze zrobie sobie teraz przy okazji badań na wizytę jeszcze ta ferrytyne z ciekawości. Ogólnie morfologia jest w porządku I żelazo tez ale wiem że to nie wszystko.
oo, ja też to biorę. Moja Pani ginekolog mi kazała to przyjmować. tylko się zastanawiam, jak np. (odpukać) bedę starac się o dziecko rok, to przez rok mam przyjmować kwas foliowy? :D haha

oo, ja też to biorę. Moja Pani ginekolog mi kazała to przyjmować. tylko się zastanawiam, jak np. (odpukać) bedę starac się o dziecko rok, to przez rok mam przyjmować kwas foliowy? :D haha
Ja łykając dzisiaj witaminy tez się zaczęłam nad tym zastanawiać czy to ma sens ze ja je biore.

reklama
Przed chwila widzialam bilbord z napisem 'gdzie te dzieci?' I bylo za pomocą ilustracji pokazane, że w latach 50 byla rodzina z 5 dzieci, 90 z 3 a teraz 0 dzieci. Gdzie te dzieci? W dupie *****. Dalej nie wspierajcie leczenia nieplodnosci to napew o bedzie wiecej. No normalnie tak sie zagotowalo we mnie.

Rozumiem doskonale Twoje wzburzenie, w Polsce niepłodność jest wciąż tematem tabu, ludzie nie mają pojęcia czym jest inseminacja, in - vitro, potrafią powtarzać tylko puste slogany usłyszane w telewizji albo w kościele.
„Niepłodność? Bezpłodność? A to jest jakaś różnica?” We mnie się gotuje codziennie jak słyszę że mężczyzna nie chce się zbadać, że nie zrezygnuje z alkoholu i fajek. Po co zacząć jeść zdrowo, przecież w czasie wojny był taki głód a kobiety zachodziły w ciąże. Przecież niepłodność to dobra wymówka żeby nie „zadbać o przyrost naturalny”
Ehh ulało mi się trochę… ale już po prostu mam dosyć tego życia w otoczeniu niesprawiedliwości…

Do góry