reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

to jestem w szoku. W sumie teraz mnie odrzuciło sami z siebie od nabiału. Wcześniej pochłaniałam jogurt naturalny z owocami codziennie, twaróg z warzywami też często. Ale nie myslalam ze to nie jest wskazane.
No mi tak poleciła dietetyczka.
W zasadzie również poleciła mi tak hematologa z uwagi na utrudnienia z przyswajaniem żelaza - no ale to już jakiś mój konkretny problem.
Diety przeciwzapalne tez zalecają ograniczenie - zwłaszcza tego krowiego.

reklama
A reszta podium...? ;-)
Tu w zaleznosci od nastroju albo św Józef za jego cierpliwość, wytrzymałość, dobroć i w ogole to jest mi go trochę żal, bo musiał szybko dorosnąć do dość niezwykłej roli albo właśnie święty Paweł - bo lubię i podziwam jego silny charakter: czujecie mordować i prześladować a potem jak nigdy nic po prostu zostać kumplem? Ile go musiało kosztować żeby pójść do Apostołów po tym wszystkim i powiedzieć: „wiecie co, spotkałem waszego szefa. Tak, tego za popieranie którego ukamieniowalem Szczepana. Powiedział, ze chce mnie zaangażować i ja się zgodziłem. Co robimy z tym fantem?” . No, albo na odwrót z kolejnością :)

a ja właśnie ścinam bo boję się surowych jaj. Wiem ze tak nie powinno się robić No ale wolę mieć pewność. Ja carbonare robiłam 2 razy. I na razie na jakiś czas na starczy. No i jestem po niej zawsze chora tzn. jest mi mega ciężko, pić mi się chce i ogólnie dziwnie sie czuje. Więc jak ja juz zjem to tego dnia nic nie robię bo nie mam siły.
Mam to samo z tymi jajkami. Że ciepły makaron to dla mnie za mala gwarancja, ze jajko nie jest surowe :p

„Dieta bezmleczna wskazana jest, ponieważ kazeina zawarta w mleku
pogarsza sprawność działania receptorów folianów, które przy polimorfizmie genu
MTHFR i tak są osłabione. Niedobory folianów skutkują bardzo poważnymi
zaburzeniami w skali zarówno całej metylacji, jak i organizmu. Wówczas
Homocysteina nie może zostać przekonwertowana z powrotem do postaci
metioniny, co znacznie podwyższa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych: zatorów,
zawałów, podwyższonych poziomów cholesterolu – miażdżycy, zawału. Nie jest
również tak efektywnie produkowane SAMe, które jest ważne w procesach
powstawania neuroprzekaźników – z czym wiążą się później ich niewłaściwe
poziomy, możliwość chorób psychicznych o podłożu neurologicznym, zaburzeń snu
oraz nastroju i emocji. Spożycie mleka podwyższa prawdopodobieństwo
wystąpienia u dziecka
matki z polimorfizmem MTHFR wad cewy nerwowej.”

Ja to dostałam od dietetyczki
A tego nie załatwia po prostu metylowany kwas foliowy?

Jeszcze Wam coś opowiem o mojej pracy - bo ja w tej robocie jestem trochę gwiazda - co jest super bo to się wzięło z tego, że byłam zajebista. I miałam w miedzy czasie 3 próby przekupienia mnie do innych działów, udało mi się brać udział w super projektach, poznać świetnych ludzi. Wszytsko się zepsuło jak nam zmienili dyrekcje rok temu - a u mnie zaczęły się akcje z choroba mamy i z ciążami i tez trochę olałam prace.

W każdym razie dzisiaj plotki zaczęły się rozchodzić jak ciepłe bułki i już dyrektorka z innego działu chce się ze mną skontaktować skoro jestem do wzięcia 😀
To jest suuuuper miłe ;)

Załączniki

• F51CC967-969D-4389-B1D6-17B11DF3CA8E.jpeg
    F51CC967-969D-4389-B1D6-17B11DF3CA8E.jpeg
    29,7 KB · Wyświetleń: 102
reklama
A mam pytanie - bo wiem, że części z Was było przykro z powodu dnia mamy. A jak macie z dniem ojca? A jak Wasi partnerzy?

Mnie osobiście nie ruszał za bardzo ani dzień mamy (znaczy mnie ruszał z powodow mojej mamy a nie tego ze ja nie jestem mama) ani dzień ojca. Myśle, że mój Stary tez ma luz.

Do góry