reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

Jako że jestem weteranką w poronieniach to się wypowiem.
Niestety ciąży z takim progiem już nie uratujesz. Progesteron spada bo dochodzi do poronienia- wcześniej mógł być na dobrym poziomie- w momencie krwawienia zapewne zaczął już spadać. Wizyta u ginekologa jest bez sensu bo nic nie zobaczy- za niska beta. Kontroluj betę czy spada bo może to być CP. W razie dużych bóli brzucha lub złego samopoczucia jedź do szpitala.
Dziękuję ❤️ w takim razie w pt zrobię bhcg. Jak będzie spadać tzn że to nie CP?

reklama
Mi lekarz mówił, że dopóki nie spóźnia mi się miesiączka to żeby żyć normalnie. Napić się piwa, iść na saunę, nie patrzeć na to pod kątem, że może jestem w ciąży. Ponoć natura to tak obmyśliła, że na tak wczesnym etapie ,,zwyczajne'' czynności nie zabiją ciąży, jeśli to zdrowa ciąża. A jeśli nie miałaby szans na przetrwanie to i tak się nie utrzyma.
Tak jest, że te pierwsze 14 dni to wszystko albo nic, wtedy komórki namnażają się w takim tempie, że nawet jak łykniemy tabletki, leki, alko, to wszystko co ewentualnie by mogło się uszkodzić od razu jest zastępowane nowymi komórkami. No ale wiadomo, że warto uważać i nie fisiować zwłaszcza jak trzeba się od razu obstawić lekami, dupkiem, acardem etc.

Wrociłam właśnie od gina... mowil ogolnie ze pacjentki z 1 droznym jajowodem tez zachodza w ciaze, ale z drugiej strony jesli 1 jajowod jest niedrozny to cos musialo to spowodować, a ze leza bardzo blisko siebie to zazwyczaj dotyka to obu jajowodow i mimo ze ten 1 jest drożny to moze i tak miec zniszczone rzeski i byc niefunkcjonalny 🙄 ale na razie mamy próbować, 3 cykle po hsg sa kluczowe, wiec mamy dzialac i rownolegle bedziemy robic monitoring tak zeby miec 3 cykle zaobserwowane, stary ma isc zbadać nasienie. Jesli sie nie uda to sugerował, żeby pomyslec o inseminacji i celować z nia w owu po droznej stronie, choc z owu po niedroznej tez jest szansa ale mniejsza.
A monitoring nr 2 robimy juz w tym cyklu i o dziwo mam po 1 pecherzyku 15 mm po obu stronach, można strzelić blizniaki 😁😁 nie ma juz sladu po kontrascie, co go bardzo zdziwilo, ale mozemy sie juz w tym cyklu starać. Przy takich pecherzykach to wydaje mi sie ze bardziej w sobote może być owu, takze sie ciesze, bo stary zdąży wrócić 😁 w poniedziałek ide zobaczyć czy pękły
To bardzo dobre wieści!!! Trzymam kciuki 😁

No nie wiem czy u mnie nie zabija xD jak byłam w pierwszej ciąży to lekarz na IP chciał mnie ciąć jak ja cesarkę bo pomylił ciałko żółte z pęcherzem ciążowym w jajowodzie. I myślał, że CP.
Uciekłam doslownie przed cewnikiem do innego szpitala a tam diagnoza że nie dość że ciąża wewnątrz maciczna to jeszcze bliźniacza 😄
To że nic nie zobaczy na usg to wiem ale chyba też nie ma co sztucznie pchać we mnie progesteron nie?
Betę sprawdzę jeszcze w pt, bo jutro zamknięte labo
Nie znam się zupełnie na tym i sama bym chyba wariowała. Bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić 😥☹️

reklama
Do góry