Jaasna
Fanka BB :)
Endometrioza i zrosty to dwie różne rzeczy. Jak piszesz, odczucia bólowe występują w obu przypadkach.Ale objawy sa identyczne i endometrioza powstaje na skutek zle zrosnietych blon sluzowych macicy. Jakby nie bylo zrosty to nic innego jak wlasnie zle zrosniete blony sluzowe macicy. Nie moglas nie chorowac na endometrioze wczesniej a po cesarce zachorowac tak mi sie wydaje. Moze dopadlo Cie to samo co mnie tylko ze ja czulam jedynie bol podczas stosunku i kiedy sie uderzylam badz corka skoczyla mi na brzuch. Uznalam ze to normalne po cesarce a jednak jak mnie otworzyli okazalo sie ze zle zrosla sie macica. Chyba ze to co ono nazwali zrostami to byla wlasnie endometrioza.
Jednak zrosty to złe złączenie się tkanek, które nie powinny się ze sobą zrastać np. warstwy otrzewnej i mięśni lub jelit. Dlatego po operacjach zalecają ruch w sensie, że gdy jesteś po cc to po ok. pół godziny poruszasz miednicą, a gdy znieczulenie zejdzie to na zmianę uginasz i prostujesz kolana, to trochę jak lekkie ćwiczenia na leżąco - ryzyko zrostów maleje o 2/3.
Natomiast endometrioza to przeniesienie śluzówki macicy poza nią - komórki te namnażają się w zależności od dnia cyklu, jak w macicy i powodują ból. Jedynym ratunkiem jest ich usunięcie, podobnie jak poważnych zrostów, np. do jelita czy pęcherza.