reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

DUŻE RODZINY 3+ część 2

Moje chodzą, ale pozwalam Im mieć własne zdanie i są nauczone kulturalnie go wyrażać, nawet jeśli jest odmienne od tego, które ma nauczyciel
W tym roku czeka mnie komunia córki
My z mezem jestesmy ateistami ale corki ochrzcilismy i jesli beda chcialy chodzic na reilgie wierzyc i pojsc do komuni to jak najbardziej pojda. Synka tez ochrzcimy i bedzie taka sama sytuacja co z corkami. Nie chcemy im z gory narzucac swojego ateizmu ochrzcilismy je aby oszczedzic im wstydu kiedy w doroslym zyciu stwierdza ze wierza to juz nie beda musialy z dziecmi do chrztu isc. A kiedy nam powiedza ze nie chca isc do komuni no to juz bedzie ich wybor.

reklama
My z mezem jestesmy ateistami ale corki ochrzcilismy i jesli beda chcialy chodzic na reilgie wierzyc i pojsc do komuni to jak najbardziej pojda. Synka tez ochrzcimy i bedzie taka sama sytuacja co z corkami. Nie chcemy im z gory narzucac swojego ateizmu ochrzcilismy je aby oszczedzic im wstydu kiedy w doroslym zyciu stwierdza ze wierza to juz nie beda musialy z dziecmi do chrztu isc. A kiedy nam powiedza ze nie chca isc do komuni no to juz bedzie ich wybor.
Myslisz, że dzieci w wieku do Komunii potrafią określić swoją czy wierzą czy nie?

Potrafia dokonac wyboru a jak bedzie miala pretensje to jej powiem ze sama nie chciala :-) :) :-D ale watpie zeby jakakolwiek dziewczynka nie chciala isc do komuni. Wystroic sie i ten jeden dzien byc gwiazda. Pozatym z calym szacunkiem dla wierzacych dla mnie sa to dyrdymaly wymywslone aby moc manipulowac ludzmi nie bede ich zmuszala aby brac oplatek z reki obcego goscia ktory kij wie co ta lapa przed chwila robil.

Ja dziś robiłam internetowe zakupy ciuchowe dla dzieci na jesień. Niby w domu przez kompa, a sie zmęczyłam [emoji14]
Dzieci napierdzielają sie mieczami swietlnymi, nie jadłam jeszcze kolacji, a gdzie tu wszystkich pomyć. Mąż wróci niedługo z pracy to przejmie pałeczkę i ich ich wykąpie, ja już nakarmiłam dzieciarnię ;)
Skąd ja to znam. Wczoraj zamawialam jedynie tornister i piornik mojemu pierwszoklasiscie i tez się przy tym zmeczylam[emoji23]chyba bardziej psychicznie...i to jego niezdecydowanie[emoji38]

Hej :)
My już 2tyg z naszą czwartą kluska ;) Więc znów wir piersiowo-pieluchowy.
Za chwilę szkoły i to już będzie totalny hardcore ogarnąć jasne i innym miejscu...

Zdrówka chorym i spokojnej ciąży ciezarnym ;)
Zdrówka dla Was @kinga30.
Witam nowa mamę.
@Aguu dasz rade w nowo-starej sytuacji z czwartym robaczkiem[emoji5]cierpliwości.

Potrafia dokonac wyboru a jak bedzie miala pretensje to jej powiem ze sama nie chciala :-) :) :-D ale watpie zeby jakakolwiek dziewczynka nie chciala isc do komuni. Wystroic sie i ten jeden dzien byc gwiazda. Pozatym z calym szacunkiem dla wierzacych dla mnie sa to dyrdymaly wymywslone aby moc manipulowac ludzmi nie bede ich zmuszala aby brac oplatek z reki obcego goscia ktory kij wie co ta lapa przed chwila robil.
To prawda. Dzieci zasuwają do Komunii po prezenty i dziewczynki pewnie dla tych sukienek i wianków.
Ja potraktowałam Chrzest i Komunię właśnie jako ewentualną podstawę ich wiary. Ale serio wkurzają mnie te manipulacje i ta wstretna hipokryzja. Starsze dzieci juz podjęly decyzje o zrezygnowanoi z religii. Byłabym skłonna nie posyłac już do Komunii mlodszej córki, ale wiem, ze to nie przejdzie. Ona będzie chciała tej Komunii.

U nas najmłodszy tak nas poustawial, że od pierwszych dni śpi z nami w łóżku. Ma półtora roku, a czasami mam wrazenie, ze na cycku wisi całą noc.[emoji38]juz mnie troszkę to zaczyna męczyć ale jeszcze pociągnę do końca sierpnia. Będziemy po szczepieniu to wezmę się ostro za odzwyczajanie od cyca...już starczy tego dobrego[emoji38]juz jakieś pierwsze próby były ale niestety wróciłam na tarczy[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
Co do wagi u moich chłopców to najstarszy (14 lat) juz cięższy ode mnie i ciut ode mnie wyzszy, bo waży 58 kg, a wzrostu to tak na oko z 166-168cm. Smignął znacząco teraz przez wakacje.
Średniak (7lat) prawie 12kg, a wysoki na okolo 116 cm. W swojej grupie rowiesnoczej jeden z najniższych...co go drażni. Najmłodszy (1,5lat)prawie 13 kg, duży na myśle, że coś koło 90 cm sugerując się rozmiarem ubranek.

...w świetle ostatnich miesięcy...co masz na myśli?
Moje dzieci chodziły na religię i chodzić będą. Starszy kiedyś przebąkiwał o tym żeby go z tych lekcji zwolnić lecz poproszony o uargumentowanie swojej prośby nic mądrego nie rzekł wiec śmiga na zajęcia.
Hej. Czy Wasze dzieci chodzą na religię ( te uczęszczające do szkól oczywiście)? Czy są wśród Was osoby, które w świetle ostatnich miesiecy postanowiły zrezygnować z posyłania dzieci na ten przedmiot?

Myśle, że dzieci w wieku komunijnym nie są w stanie decydować, bo nawet nie powinny stanowić o sobie to jeszcze należy do rodziców.
Nie będą w stanie stwierdzić czy wierzą czy też nie jeśli nie będą w wierze wychowywane.
Mysle, ze dziś stało się modnym być ateista, a co śmieszne Ci sami ateiści kultywuja obrzędy i zwyczaje religijne zwłaszcza w dniach świat Bożego Narodzenia czy też Wielkanocy. Zieje wówczas z ich strony zaklamaniem. Pozostaje im zatrzymać się i zadać sobie pytanie: wierzę albo nie wierze lub może pogubilem się w swej wierze i podświadomie wierze lecz ta wiarę w trudnych dla niej czasach nieudolnie wypieram...to tak z mojej strony ogólnie o ateistach nie odbieraj jako bezpośredni wpis do Ciebie.
Poza tym ( to już do Ciebie) jak można być ateista i ochrzcic dziecko klepiąc po ksiedzu przecież bezsensu formule gdzie przysięgasz wychowywać dzieci w wierze itp skoro nie wierzysz?...czyli szerzy im herezje???

reklama
To prawda. Dzieci zasuwają do Komunii po prezenty i dziewczynki pewnie dla tych sukienek i wianków.
Ja potraktowałam Chrzest i Komunię właśnie jako ewentualną podstawę ich wiary. Ale serio wkurzają mnie te manipulacje i ta wstretna hipokryzja. Starsze dzieci juz podjęly decyzje o zrezygnowanoi z religii. Byłabym skłonna nie posyłac już do Komunii mlodszej córki, ale wiem, ze to nie przejdzie. Ona będzie chciała tej Komunii.
...właśnie ze wszad ulegasz tym manipulacjom[emoji38]

Do góry