reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Maluszków

A moja dziś o samej wodzie i chyba ładnie jadła, same oceńcie.Oto jej menu;-)
rano po przebudzeniu kaszka mleczno-ryżowa 210ml, , 1/3 banana i 150ml wody
później na II śniadanie serek homogenizowany waniliowy 150g i do tego 1/3 kromki chleba z masłem i serem
następnie spała 2h
na obiad duża porcja krupniku, dość gęsty+ woda 180ml
później ogórek zielony gruntowy 1szt.
jabłko 1szt.
kisiel wiśniowy - 1 kubek
Później od nas wyżuliła kukurydzę i oliwki z pizzy, wypiła 100ml wody
po kąpieli butla kaszki mleczno-ryżowej 120ml
W trakcie podjadła jeszcze kilka chrupek kukurydzianych i grykę z melasą i migdałami, taką:
Chrupiąca gryka z melasą i migdałami, Dobra Kaloria 100g | Sklep ze Zdrową Żywnością "na Zdrowie"

W ogóle moja mała uwielbia tą grykę, pszenicę z miodem i melasą, zawsze w miseczce ma i sobie podjada. Wolę by to jadła niż jakieś ciastka wcinała.

reklama
O kurde Elvie, teraz to Lena pojechala po bandzie z ta woda:-D:-D Moja Polka jak wypije w ciagu calego dnia caly kubek (150ml) i musze zrobic dolewke, to moge powiedziec ze wypila duzo. Zazwyczaj nie wypija calego kubka nawet.
Do tego dochodzi tylko 200 ml mleka rano, plus 210 wieczorem, i 2-3 razy w tygodniu jakies 200 ml kaszki. Tego co w jedzeniu juz nie licze.

No Katik to Toska by się z Polą dogadała z tym picio jedzeniem mleka :-) Tylko Toska kaszki nie tknie.

Elvie sporo zjadla ta Twoja chudzinka :-)

Co do jedzenia to Antonina od nas je wszystko co jej posmakuje bo dość wybredna kobieta z niej, jak mama :-)

Ola nie lubi samej wody ale jak ma kolor różowy to już jest cacy czyli dolewam kapkę soku takiego herbapolu do rozcieńczania ma jakiś tam lekki posmak i już jest cacy

No moja to pijaczka, bo ona na doopie nie usiedzi 5sekund i ciągle biega, więc się męczy to dużo pije. No i ona ma w kilku miejscach butle z woda rozstawione, więc wpadaja jej w oko i pije;-)
Pani w klubie mówi, że Lenka w 2h jak tam jest robi więcej km niż reszta dzieci, która jest tam przez 8h dziennie.

Katik - ona wypijała 3soczki dziennie, więc teraz zaoszczędzę:-D

kittek no to Maja z Amelia moga sobie rece podac.Ami dziennie tez wypija nie wiecej niz 300 ml wody herbatki badz soku.Dodam ze mleka w ogole nie pije.Tez wiem ze to malo ale co jej zrobie jak ona sie uparla ze nie bedzie pic.
Jesc tez je mikroskopijne ilosci.Ostatnio nie chce nic jesc.Dzis zjadla jeden jogurt dziubnela troszke ziemniaczkow z mieskiem i mus owocowy i to wszystko.Wieczorem zje jeszcze chlebek z kielbaska albo i nie zje i tyle.Ot niejadek mi sie trafil.Wazy tylko 9 i pol kg.

Seni tez 9,5 wazy, choc powiedzialabym ze je raczej sporo.

Mlody tez pija tylko wode, dziennie 3-4 kubki. zostawiam mu picie na jego poziomie zeby mogl sobie brac jak zechce (jeden ma u siebie w pokoju a drugi z salonie) i zazwyczaj jak przebiega obok kubka, to cos tam sobie lyknie, wiec dla dzieciaczkow-nie pijaczkow polecam takie rozstawianie.

co do jedzenia, to Sebi wcina raczej wiekszosc rzeczy jakie mu dam (jesli jest glodny oczywiscie). nie pozwalam mu podjadac (zazwyczaj) bo nie jedzenie moze tez byc wynikiem podjadania miedzy posilkami, ale to chyba logiczne ;p Ostatnio zakochal sie w ogorkach kwaszonych, jak widzi sloik, to az piszczy zeby mu dac - sam sobie ze sloika wyciaga i wcina. nie wazne ze cieknie mu po rekach i ubraniu i podlodze itd - wazne ze jest ogorek:)

musze sprobowac podac mu musli. rozumiem ze na MM je robicie, nie na "zwyklym" mleku, tak? a jakie serki homogenizowane? bo jak ja czytam sklad, to w wiekszosci jakies malo ciekawe rzeczy siedza:( sa jakies mniej chemiczne?

Dziewczyny dzięki za pomysł z rozstawianiem kubków, chyba też tak będziemy musieli zrobić. Przeważnie dawaliśmy kiedy nam się przypomniało, bo sam to bardzo rzadko wołał, a tak jak będzie stało to może będzie częściej sięgał.

aga - ja robię musli młodej na normalnym mleku, bo MM nie można gotować, a zimne to twarde i mała nie je. Serki kupuję polskich firm, jakieś takie okręgowe spółdzielnie mleczarskie zazwyczaj itp;-)

Ja robię owsiankę i muesli na UHT jak Elvie.

Elvie napisz mi proszę jak przekonałaś Lenkę do picia wody? Ja daję Mai mocno rozcieńczone soki (głownie malinowy mojej roboty).
Wody nie chce. Czy mam jej nic poza wodą nie dawać? Kurcze boję się,że nie przejdzie....
Jak Lenka piła 3 soczki dziennie to nic dziwnego,że się nimi 'najadała' i mniej jeść chciała.

reklama
kittek - moja od małego piła tylko wodę, więc była przyzwyczajona do niej. Od 2-3miesięcy dawałam jej soczki, najpierw rozcieńczałam pół na pół, później mniej jadła (nie zakumałam, że to od soczków tak się może dziać) więczaczęłam jej dawać same soczki, bo wolałam, aby cokolwiek piła jak niejadek. Dziś po poście Katik zwyczajnie podałam jej butle z woda i wypiła jak zwykle. Lenie chyba różnicy nie robi, co ma w butelce. To rozstawianie butelek po mieszkaniu jest super pomysłem, moja ma 3 a czasem i 4 butelki w obiegu. Może tak spróbuj albo zwyczajnie zmniejszaj ilość soczków na rzecz wody i wreszcie Maja wodę polubi. Trzymam kciuki!

Do góry