reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cztery kółka listopadowego maluszka :)

Do Bialaa: 3 w 1 wygląda fajnie na zdjęciu, ale wydaje mi się, że zimą fotelik wpinany w stelaż się nie sprawdzi, bo trudno dobrze osłonić dziecko przed zimnem. Eksperci twierdzą, że dziecko nie powinno przebywać w foteliku dłużej niż 2 godziny w ciągu dnia, więc dłuższe spacery nie wchodzą w grę. Najczęściej widuję wózki z wpiętym fotelikiem w galeriach handlowych, gdzie drogi są równe i na głowę nie pada. Ale kto planuje, że będzie z niemowlęciem spędzał czas w galeriach handlowych? Jeśli miałabym coś radzić w kwestii wózka z fotelikiem to przede wszystkim sprawdziłabym na fotelik.info :: foteliki samochodowe dla dzieci, na ile bezpieczny jest fotelik od koleżanki i ten z zestawu 3 w 1. Sam certyfikat ECE R44 nie świadczy o tym, że w razie wypadku fotelik ochroniłby dobrze dziecko, spora część fotelików ma europejski certyfikat, ale nie przechodził bardziej wiarygodnych testów, takich jak np. ADAC. Nie piszesz, jaki fotelik byłby w zestawie 3 w 1, jeżeli to byłby maxi cosi, to te foteliki mają dobre oceny w testach ADAC . Fotelik X Car, który też pojawia się w zestawach X Landera nie miał testów ADAC. Najpoważniejszym zarzutem wobec testu ECE R 44 jest to, że wykorzystuje on manekiny P i ocenia nacisk na brzuszek dziecka przy użyciu wkładki z PLASTELINY (!). Używane w testach niezależnych manekiny nowszej serii Q odwzorowują anatomię żeber, miednicy, barków i obojczyków dziecka i znacznie lepiej odwzorowują ciało dziecka -szczegóły na fotelik.info :: Testy fotelików ABECADŁO cz.3 - Manekiny serii Q -

reklama
Niestety za fotelik ze wszystkimi w/w atestami testami itd zapłacimy masę pieniązków... nie kupimy go w zestawie z wózkiem ... ja mam fotelik atestowany tylko w polsce i tylko do 50km/h czyli ta tańszą wersję zaproponowano mi w sklepie inny ale kosztował ok500 zł doszliśmy do wniosku że następny fotelik będzie już za wszystkimi testami itp w ten nie chcieliśmy tak wiele inwestować bo raczej nie wiele będziemy podróżować ... i głównie będzie leżał , w domku żeby był

Moj T za to ma obsesje na punkcie bezpieczenstwa i wszystkich testow, ADAC ma dla niego wielkie znaczenie wiec bedziemy mieli maxi cosi, miedzy innymi wlasnie z tego powodu nie kupujemy Xlandera tylko Maxi cosi caly zestaw. Babcie na szczescie daje na wozek a my tylko na fotelik i podstawe, wiec nie ma tak zle :)

Ja też ze względu na atesty chcę maxi cosi. Zdecydowałam się jednak na fotelik maxi cosi city bo kosztuje ok. 350zł a to jak na naszą kieszeń jest bardzo dużo. Co prawda teściowie obiecali kupić nam fotelik, ale ogólnie bez ich pomocy nie dalibyśmy sobie rady, więc pewnie więcej rzeczy będą musieli nam sprezentować. Głupio mi trochę, ale od listopada będziemy w 100% niezależni, akurat jak się mały pojawi na świecie.
Co do adapterów, ja nie kupuję, mam wózek emmaljunga, kupujemy jeszcze chustę na spacerki a fotelik tylko i wyłącznie do samochodu, pewnie nawet nie będziemy go stamtąd wyjmować.

bialaa pomysl jaki tryb życia bedziecie prowadzic gdy sie urodzi dziecko. Bo jesli bedziecie sporo podrożowac autem to wydaje mi sie ze wpinanie fotelika w stelaż jest bardzo praktyczne.
Z wlasnego doświadczenia wiem, ze bardzo trudno jest za kazdym razem zabierac do auta wózek, tylko po to aby gdzies sie wybrac z maluszkiem. No a w zimie spacery krótkie, to i w foteliku sie maluszek nie namęczy.
Dlatego ja nie bralam pod uwage innej opcji jak wersja 3w1. Gondola od wózka jest tak duża, ze trudno nam ja zmieścić do bagaznika, a wiec póki dziecko z niej nie wyrośnie korzystac bede z fotelika wpinanego w stelaż.
Tylko ze my mamy jeszcze Maćka, a ze starszym dizeckiem nie da sie usiedzieć (nawet w zimie) i po prostu trzeba gdzies wyjechac choc raz na jakis czas, zwłaszcza ze on uwilbia jazde samochodem.

A mysmy sie zdecydowali na i zakupilismy wozeczek Silver Cross 2w1 z tego wzgledu ze zima w UK nie jest az taka sroga,sniegu nie ma a wersja gondolowa w tym wozku jest bardzo praktyczna ma fajny i wygodny wklad gondolowy z materacem no i starczy nam tak na te pierwsze 2-3 miesiace zeby tylko przezimowac nim a potem na wiosne moge sie przezucic na spacerowke od razu bo ma mozliwosc calkiem na plasko i do tego ma cieplutki spiworek i pokrycie na nozki wiec na pewno by malenstwo nie zmarzlo a wygodnie bedzie miec:tak: wozeczkiem juz jezdzilismy w sklepie i super sie go prowadzi i mi sie podoba bo nie bedzie mi zajmowal zbytnio duzo miejsca w domu a i nawet w samochodzie no i fotelik samochodowy w komplecie do tego wiec jestem mega zadowolona :-) A firma jest znana tutaj w UK i czesto wlasnie widuje te wozki na ulicach i opinie ma dobra ten Silver Cross :tak::-)
A to fotka mojego zakupu :-)
wozek.jpgwozekk.jpg

Ssabrinaa śliczny wózeczek!!!
Dziewczyny ja jakoś w temacie wózków i fotelików jakoś tak nie siedzę jeszcze bardzo, ale jak czytam o tych atestach itd. to mam mieszane uczucia. Owszem rozumiem, ze jedne foteliki sa bezpieczniejsze, drugie mniej ale nie zapominajcie że bardzo dużo zależy od samochodu!! jak wsadzicie taki super wypasiony fotelik do malego autka bez chociażby poduszek to przy poważnym wypadku nawet fotelik z najwyższej półki niestety nie pomoże:-( Przepraszam, że tak dosadnie ale takie moje zdanie:baffled:

reklama
Dziewczyny ja jakoś w temacie wózków i fotelików jakoś tak nie siedzę jeszcze bardzo, ale jak czytam o tych atestach itd. to mam mieszane uczucia. Owszem rozumiem, ze jedne foteliki sa bezpieczniejsze, drugie mniej ale nie zapominajcie że bardzo dużo zależy od samochodu!! jak wsadzicie taki super wypasiony fotelik do malego autka bez chociażby poduszek to przy poważnym wypadku nawet fotelik z najwyższej półki niestety nie pomoże:-( Przepraszam, że tak dosadnie ale takie moje zdanie:baffled:

Onanana ja akurat mam podobne zdanie co do Twojego, biorąc fotelik samochodowy i wózek nie będę patrzyła na te wszystkie atesty bo tak samo ciągle o nich gadał szwagier. Kupili sobie wózek i fotelik z tymi atestami, a tego wózka wcale nie da się prowadzić bo jest tak beznadziejny. Nie twierdzę, że wszystkie wózki i foteliki są złe itp tylko po prostu uważam, że nie każda rzecz która jest tańsza jest gorsza bo czasem są nawet lepsze;)

Ssaabrinaa wózeczek fajny;)

Do góry