reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2012

ale nie można w ciąży spożywać produktów dla diabetyków znaczy nie wszystkich, nie wolno takich które mają w składzie słodziki, a z tymi normami to już nie wiem właśnie zadzwoniła do mnie koleżanka która wyszła od lekarza i ma na czczo dobry wynik po godzin ie miała 158 a po dwóch 124 i też ma na dietę iść i dostała glukometr

reklama
No może źle się wyraziłam - nie chodzi o gotowe produkty, ale o jedzenie według diety cukrzycowej, bo wiadomo, że słodziki w ciąży (zresztą nie tylko) są be....

Te wyniki to chyba koleżanka ma dobre, ale ja to tylko z książki znam, a nie od diabetologa to się nie będę wypowiadać.

Owoce o niskim indeksie glikemicznym to: arbuzy, grejpfruty, poziomki, truskawki. Średni wskaźnik glikemiczny mają: agrest, brzoskwinie, czereśnie, jagody, jabłka, gruszki, kiwi, maliny, morele, mandarynki, pomarańcze, czerwone porzeczki, wiśnie.
Owoce o dużej zawartości węglowodanów, których spożycie należy kontrolować, to czarne porzeczki, śliwki, winogrona, banany, ananasy, brzoskwinie z puszki. Należy wystrzegać się owoców suszonych.
By uniknąć wysokiego stężenia glukozy we krwi, należy także kontrolować spożywanie soków owocowych. Zaleca się by soki były spożywane wraz z posiłkiem lub zostały rozcieńczone wodą mineralną.Owoce i warzywa zawierają witaminy antyoksydacyjne – C, E, i beta-karoten, których spożycie możezmniejszyć ryzyko miażdżycy.Dzienna porcja spożywanych owoców nie powinna przekroczyć 300 g.

idę kobitki spać bo jakaś padnięta jestem
:-(
do juterka i nie naskrobcie tu za wiele co bym nie musiała jutro straszecznie nadrabiać :-D
kolorowych snów Wam życzę :happy:

Ostatnia edycja:
reklama
Avo ja mialam badania zrobione dopiero w szpitalu z powodu bolu nerek... i bakterie miala dosc liczne a leukocyty 0-2 (norma 2) - spisuje z wypisu. dodatkowo liczne nabłonki płaskie i pasma śluzu.

Pozniej jak bylam u ginekologa i co 3 dni badalam mocz mialam leukocyty w normie.... ale bardzo liczne bakterie i 7.5 ph przez co fosforany bezpostaciowe tez bardzo liczne....i tak przez praktycznie 3 miesiace z bakteriami walczyylam... dopiero monural mi pomogl. Ph dalej mam zasadowe i fosforany.... zakwaszam mocz ale srednio idzie ale bakterii sie pozbylam.. leukocyty dalej w normie.

Do góry