reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

blond - mamy logopede, j angielski, rytmike, wf, nauke tanców i niby w zerówce powinni miec tez religie. Ale jak rok temu moje dzieci kochały przedszkole i męczarnią był kazdy weekend (nie mowa o feriach czy swietach) tak w tym roku maja w nosie przedszkole i chodza bo chodza, ale zero entuzjazmu.. Ciagle padały pytania kiedy nie pojda albo kiedy ich odbierzemy. Zabrali im ich ukochaną panią i widac efekty. Tak wiec ze doszło do tego moje siedzenie w domu to zmienilismy im system na ten pięciogodzinny bezpłatny. I teraz skonczyły sie wszystkie zajecia dodatkowe w tym logopedia.. A Wasz Rafał chodzi na wszystkie zajecia? Jak u Was wygląda przedszkole i opłaty??? Bo u nas masz albo 5godz gdzie płacisz tylko za jedzenie albo musisz płacic za kolejne 5godz czyli razem 10. Nie ma opcji, ze potrzeba Ci dokupic tylko 2godziny to tak dokupujesz:baffled:

reklama
a ja powiem Wam że marzę o tym by moje dziecko poszło już do przedszkola. Tak na dobra sprawę to by juz mógł w momencie jak skończył 2 lata ale.. kurna.. te ceny :/ nawet jak do państwowego to te 300 zł trzeba wydac na jedzenie, dojazdy i tego typu pierdoły.. nie stać nas na to niestety ale myślę, że jak drugie maleństwo skończy 2 lata to pójdę do pracy i dwójka dzieci pójdzie do przedszkola wtedy damy radę :) Wiktor będzie miał już 4,5 roku.. Widzę że strasznie ciągnie go do innych dzieci i chciałby chodzić na pewno dałby sobie świetnie radę.. ale niestety :) mamusia jeszcze musi powychowywać :)

Buziak u nas jest troszke inaczej. od wrzesnia tamtego roku weszly w polsce przepisy i tym ze kazda godzina nastepna kolo 2 zl kosztuje. no i u nas jest tak ze osobno sa 5 godzinne przedszkola, sa one przy szkolach, tam gdzie nie ma kuchni itp , a u nas przyjmowani byli tylko ci ktorzy deklarowali sie zostawiac dziecko na minimum 8 godzin. no i u nas od 8-13 jest bezplatne a po tych i przed ta godzina placisz za kazda. ale odebrac dziecko mozesz dopiero o 14.30 wiec i tak placisz juz za te 2:)jak przyprowadzisz 7:59 to placisz za ta godzine miedzy 7a 8 ....i ludzie jak debile stoja i czekaja na ta 8...bylo zebranie ze wszyscy deklarowali sie na 8 godzin minimum a chodza od 8-14.30. ja ze nie lbie robic z siebie wariata to tak jak sie zadeklarowalam tak chodze z nim na 8 i odbieram przed 16. place ok 250 zl za wszystko lacznie z jedzeniem i tymi godzinami. zajecia dodatkowe u nas sa dopiero od 4 r.z. bo najmlodsze grupy nie za bardzo sie skupiaja i korzystaja z nich tak wiec nie chcielimy( rodzice decydowali na zebraniu o tym bo mozliwosc jest). tym bardziej ze nasza grupa jest juz od 2.5 r.z wiec naprawde niektore to maluszki, mamy nawet 2 w pieluchach jeszcze. chociaz niby wymog jest ale dyrektorka jest wyrozumiala i sie zgodzila pod warunkiem ze rodzice beda razem z przedszkolem pracowac nad tym zeby sie tego pozbc...ale z tego co slyszalam jedna matka wlasnie ta od pieluch powiedziala ze ma gdzies zeby oduczac d pieluch bo weekendy oni na zakupy na caly dzien jezdza tojej tak wygodnie a dyrektorka jej dziecka nie wywali bo wie ze jej maz po kosztach moze zrobic remont w sali....bez komentarza...
wogole cyrk byl mna zebraniu. rodzice oburzeni ze ktos kaze im 3letnim dzieciom sie samemu ubierac, ze to niemozliwe. dzieciaki domagaja sie w przedszkou butelek ze smoczkiem... ogolnie masakra. tylko w tej kwestii sie podbudowalam ze moj rafal jest samodzielny chociaz, raz mi bylo milo bo pochwalila dyrektorka przy wszystkich rodzicach ze wlsnie jest tylko 2 dzieci w grupie ktoe sie same ubieraja a reszta nie zna nawet ubran swoich. milo sie slucha pochwal.

Kamila a moze dasz Wiktorka od wrzesnia do tego pieciogodzinnego? tam nie masz wymagan za bardzo jesli chodzi o to ze musisz pracowac, a 5 godzin bys miala dla siebie i maluszka:)

Z tymi przedszkolami to tak to własnie jest, miało byc lepiej a wyszło gorzej. U nas stawka jest chyba 2.90 czy podobnie, mi wychodziło 600zł plus za rytmike trzeba płacic oddzielnie:baffled: niby zajecia w cenie a trzeba było dopłacac. W tych 5ciu godz sa dwa posiłki. U nas chłopcy ruszyli niby do zerówki, bo niby musieli, ale od wrzesnia mysle ich dac jeszcze raz do "0" tylko juz przy szkole:tak:

No, znowu spałam... Ale nie jest mi lepiej. CO zjem to mi nie dobrze, albo mam zgagę. Już sama nie wiem... :-(

Tak piszecie o tym ADHD. Powiem Wam z perspektywy nauczyciela, że bardzo ciężko się z takimi dziećmi pracuje (w sumie w szkole mamy tylko jeden stwierdzony przypadek, a reszta nadpobudliwa bez papierka ;-)). Bo są niby wskazania jak z takimi dziećmi pracować, jak ich aktywizować itd. itp. Tylko, że w klasie oprócz takiego dziecka jest kilkanaścioro innych, w większości też wymagających wzmożonej uwagi. A lekcja trwa tylko 45 min... :no:

reklama
Sicil gratuluje:):):):):)
Macku masz racje. nie mozna poswiecac wiekszosci lekcji na 1 dziecko tylko dlatego ze ma problem a reszte olac.
Buziak wez mi powiedz jak Ci 600 zl wyszlo??? bo te 5 godzin dalej jest za darmo wszedzie , placisz za te ponad 5. u mnie wychodzi 3 godziny dziennie dodatkowo to jest kolo 7 zl, ok 20 dni w miesiacu w przedszkolu czyli 140 zl. plus 6 zl za dzien za wyzywienie to jest 120 zl. razem u mnie wychodzi 260 tak pi razy oko. to skad 600 u Ciebie?

Do góry