reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Sicilpol ja w poprzedniej bralam samo zelazo i tez sie tak beznadziejnie po nim czulam
Kamila moze rzeczywiscie to te witaminy:/ ja to znowu mam tak ze jak zaczynam brac witaminy( poza ciaza oczywiscie) to 3 dni i chora jestem. nie wiem od czego to zalezy ale to juz tyle razy tak bylo ze poza ciaza nie biore ...
Magnificent wez to skroc jakos bo my tu po veritaserum i gkvip mamy dosc :D moja pamiec sie konczy :D a co do ruchow to pewnie ze mozesz czuc. ja w pierwszej ciazy tak wlasnie zaczynalam malego czuc. a teraz to raz czuje raz nie i ciagle pewna nie jestem czy to to.
M@dzia to jutro razem mamy wizyte ktos jeszcze? i ja juz mam polowkowe:):):):)a nastepne o ile bedzie to pewnie przed porodem mi zrobia wrrr. no chyba ze na 3d pojdziemy sobie za miesiac jeszcze
Pola no wlasnie moja pediatra wczoraj powieddziala ze jej to wyglada jakby za grube bylo to wedzidelko. ale najlepsze jest to ze po urodzeniu sprawdzali i wedzidelko, i sluch i bylo ok. a teraz sie okazuje ze u nas w przedszkolu wychodza jakies cuda ze pieciolatek ma taki niedosluch ze prawie nie slyszy dlatego neiwyraznie mowi i jest nieposluszny....a po porodzie badaja przeciez wszystkich i bylo ok. moj chyba gluchy nie jest bo powiedzialam szeptem do niego ze zelki sa w szafce w kuchni i od razu polecial :D

a co do badania glukozy to mi w warszawie pozwolili wyjsc. poszlam na zakupy na godzinke do carrefoura obok i wroclam. ale tutaj widze ze dziewczyny siedzia na tylkach. no i u nas godzine sie czeka, nie dwie. ale tez od laboratorium zalezy ile tej glukozy robia, bo jedni robia 50 gr a inne 75. moze od tego zalezy ile to sie siedzi...

reklama
Sicilpol ja w poprzedniej bralam samo zelazo i tez sie tak beznadziejnie po nim czulam
Kamila moze rzeczywiscie to te witaminy:/ ja to znowu mam tak ze jak zaczynam brac witaminy( poza ciaza oczywiscie) to 3 dni i chora jestem. nie wiem od czego to zalezy ale to juz tyle razy tak bylo ze poza ciaza nie biore ...
Magnificent wez to skroc jakos bo my tu po veritaserum i gkvip mamy dosc :D moja pamiec sie konczy :D a co do ruchow to pewnie ze mozesz czuc. ja w pierwszej ciazy tak wlasnie zaczynalam malego czuc. a teraz to raz czuje raz nie i ciagle pewna nie jestem czy to to.
M@dzia to jutro razem mamy wizyte ktos jeszcze? i ja juz mam polowkowe:):):):)a nastepne o ile bedzie to pewnie przed porodem mi zrobia wrrr. no chyba ze na 3d pojdziemy sobie za miesiac jeszcze
Pola no wlasnie moja pediatra wczoraj powieddziala ze jej to wyglada jakby za grube bylo to wedzidelko. ale najlepsze jest to ze po urodzeniu sprawdzali i wedzidelko, i sluch i bylo ok. a teraz sie okazuje ze u nas w przedszkolu wychodza jakies cuda ze pieciolatek ma taki niedosluch ze prawie nie slyszy dlatego neiwyraznie mowi i jest nieposluszny....a po porodzie badaja przeciez wszystkich i bylo ok. moj chyba gluchy nie jest bo powiedzialam szeptem do niego ze zelki sa w szafce w kuchni i od razu polecial :D

a co do badania glukozy to mi w warszawie pozwolili wyjsc. poszlam na zakupy na godzinke do carrefoura obok i wroclam. ale tutaj widze ze dziewczyny siedzia na tylkach. no i u nas godzine sie czeka, nie dwie. ale tez od laboratorium zalezy ile tej glukozy robia, bo jedni robia 50 gr a inne 75. moze od tego zalezy ile to sie siedzi...

Dlatego też odstawie witaminy do poniedziałku i zobaczę jak to będzie.

Co do glukozy to ja mam skierowanie na 75gr i bede czekac 2 godziny.

Tak też zrobię.. odstawię i zobaczę co dalej będzie. W sumie to i tak jakbym ich nie brała bo co połknę to wyrzygam. Biorę nowe .. z apteki Vita Min Mama Plus ... dużo tańsze od poprzednich i tu może tkwi problem, że mój organizm ich nie toleruje ale też dziwne bo przecież przez niecałe 5 minut ona nawet nie zdążą się rozpuścić.. zobaczymy .
Tak , te co biorę teraz mają żelazo, poprzednie nie miały. Ale czy mój organizm zdąży wyczaić że właśnie połknełam kapsułkę w której jest żelazo skoro to sie dzieje niemal że natychmiast po połknięciu ?

Jak odstawisz i sie okaże, ze po problemi to bedzie znaczyło ze zdarzył:tak:;-)

Mi mówił ze cytryna jak najbardziej polecana i na wynik nie wpływa. Więc profilaktycznie zabiorę ze sobą.
Dziewczynki jadę na szkolenie - zamelduje sie dopiero gdzieś na weekendzie - i nie obiecuję że nadrobie wszystko co naprodukowałyście :)

Jak w kazdym temacie, kazdy co innego gada:wściekła/y: Mi gin mówił, ze moge wziac cytryne, kurcze no to chyba lekarz wie co mówi??????? :eek:

Raczej od skierwania od lekarza. Tu przykładowo z mojego laboratorium dostępne testy glukozowe:
[h=3]Nazwa badania[/h]

• więcej
    1

Glukoza
    Grupa badań
    BADANIA PODSTAWOWE I BIOCHEMICZNE
    Opis badania
    Poziom glukozy możemy oznaczyc w sur .krwi włosniczkowej,fluorkowej i osoczu fluorkowym Znaczenie kliniczne
    Wskazaniem do oznaczeń stężenia glukozy jest: profilaktyka, rozpoznanie i kontrola leczenia cukrzycy. Badanie wykonuje się w celu rozpoznania nieprawidłowej glikemii na czczo lub nieprawidłowej tolerancji glukozy (patrz: Test obciążenia glukozą). Niezależnie od wieku, przynajmniej raz w roku, powinny się badać osoby znajdujące się w grupach podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy:
    • osoby otyłe i mało aktywne fizycznie,
    • osoby z rodzinnie występującą cukrzycą,
    • jeżeli wystąpiły nieprawidłowości w badaniach glikemii na czczo lub testach tolerancji glukozy,
    • hiperlipidemia,
    • nadciśnienie,
    • kobiety z przebytą cukrzycą ciążową
    • urodzenie dziecka o wadze powyżej 4 kg,
    • pacjenci w starszym wieku.
    Badanie służy do oceny metabolizmu węglowodanów w chorobach wątroby, trzustki, akromegalii, nadczynności kory nadnerczy, w trakcie leczenia steroidami. Innymi wskazaniami do wykonania badania są: objawy cukrzycy, podejrzenie hipoglikemii, śpiączka o niejasnej przyczynie, różnicowanie glukozurii (obecność glukozy w moczu) pochodzenia nerkowego. Rozpoznanie cukrzycy na podstawie oznaczenia glukozy w osoczu krwi:
    • wynik oznaczenia glukozy > 200 mg/dl w przygodnej próbce (badanie wykonane o dowolnej porze dnia, niezależnie od pory ostatniego posiłku), lub
    • wynik oznaczenia glukozy >126 mg/dl w próbce pobranej na czczo.
    Przy poziomie glikemii większym niż ok. 180 mg/dl (10 mmol/l) zdolność do cewkowego zwrotnego wchłaniania glukozy w nerkach jest wyczerpana i dochodzi do glukozurii (tzw. próg nerkowy).

Kontrola nad homeostazą glukozy sprawowana jest przez układ hormonalny (insulina, glukagon, glikokortykosteroidy, adrenalina, hormon wzrostu).
    Inne nazwy badania
    schowaj

• więcej
    2
    Glukoza i ketony w moczu, jakościowo
    Grupa badań
    BADANIA Z MOCZU
    Opis badania
    Znaczenie kliniczne
    Obecność cukru w moczu może być spowodowana wysokim jego poziomem we krwi (glukozuria hiperglikemiczna) lub obniżoną zdolnością resorpcji w nerkach (tubulopatia proksymalna). Obecność związków ketonowych w moczu jest wyrazem zwiększenia ich stężenia we krwi na skutek zaburzenia gospodarki węglowodanowej i/lub lipidowej. Badanie znajduje zastosowanie w wykrywaniu i kontroli cukrzycy. Inne nazwy badania
    schowaj

• więcej
    3
    Glukoza w DZM
    Grupa badań
    BADANIA Z MOCZU
    Opis badania
    Znaczenie kliniczne
    Inne nazwy badania
    schowaj

• więcej
    4
    Test obciążenia glukozą (2pkt, 50g, 1h)
    Grupa badań
    INNE
    Opis badania
    Znaczenie kliniczne
    Inne nazwy badania
    schowaj

• więcej
    5
    Test obciążenia glukozą (2pkt, 50g, 2h)
    Grupa badań
    INNE
    Opis badania
    Znaczenie kliniczne
    Inne nazwy badania
    schowaj

• więcej
    6
    Test obciążenia glukozą (2pkt, 75g, 1h)
    Grupa badań
    INNE
    Opis badania
    Znaczenie kliniczne
    Inne nazwy badania
    schowaj

• więcej
    7
    Test obciążenia glukozą (2pkt, 75g, 2h)
    Grupa badań
    INNE
    Opis badania
    Znaczenie kliniczne
    Inne nazwy badania
    schowaj

• więcej
    8
    Test obciążenia glukozą (3pkt, 50g, 1 i 2h)
    Grupa badań
    INNE
    Opis badania
    Znaczenie kliniczne
    Inne nazwy badania
    schowaj

• więcej
    9
    Test obciążenia glukozą (3pkt, 75g, 1 i 2h)

Dlatego też odstawie witaminy do poniedziałku i zobaczę jak to będzie.

Co do glukozy to ja mam skierowanie na 75gr i bede czekac 2 godziny.

To ja mam dokładnie skierowanie na to samo. U nas glukoze trzeba sobie samemu kupić. Zdaje sie, że w aptece kosztuje to 3-4 zł

Jak odstawisz i sie okaże, ze po problemi to bedzie znaczyło ze zdarzył:tak:;-)
Jak w kazdym temacie, kazdy co innego gada:wściekła/y: Mi gin mówił, ze moge wziac cytryne, kurcze no to chyba lekarz wie co mówi??????? :eek:

To nasi się w tym temacie zgadzają :)
Tj mówią to samo - ale przed wypiciem tego specyfiku zapytam jeszcze laborantke.

Dobra zbieram sie szkolic a potem na szkolenie :)

W powietrzu czuć moje L4...spałam do 8.30!!! Witam...i wprowadzam cent, serum i vip...jako skróty jeśli już wiecie o co kaman to zgadzać się i wybaczać ;D
Kam...może nie przerywaj...bierz przed snem te witaminy :)

Ambitny plan na drugi dzień wolnego - zrzucić piżamę ;D

reklama
Aylin ja na szczęście nie muszę kupować bo przychodnia jest już zaopatrzona ale przyznam że jak robiłam jakieś 3 lata temu to musiałam kupic i 3zł kosztowała.. :)

Carla jak wezmę przed snem to będę miała noc nad kibelkiem :p

Przed śniadaniem brałam - wymioty, po śniadaniu - wymioty, przed obiadem - wymioty, po obiedzie i w trakcie - wymioty heh więc na wieczór chyba się już boję wziąć....

Do góry