reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

reklama
Ja jem co chce, spie jak popadnie.....

A twarz mam wysypana bleee nie wiem czy mozna na to stosowac kremy na tradzik wiec uzywam masc cynkowa ktora gowno daje.
Ratunkuuuuu

nioooo właśnie tacy ludzie są najlepsi choć u mnie każdy mów jedz i pij wszystko ale z umiarem, a owoców pestkowych to chyba nie wolno ale podczas karmienia piersią

ja tam podczas karmienia jadłam wszystko - oczywiście z umiarem ;-)

O tych pozycjach to pisza lakonicznie, niby spac jak sie chce, ale nie tak i siak :eek:

Kobieta w ciąży powinna spać tak, jak jej jest wygodnie a nie jak piszą w poradnikach ;-)

Czesc mamuski, mam nadzieje ze swieta udane! z grubsza poczytalam posty, odetchnelam z ulga bo zadnych zlych wiadomosci sie nie dokopalam:)

ja wiekszosc swiat niestety u tesciowej... ale bylo milo nie powiem. jedzenie bylo pyszne, jadlam wszystko oprocz karpia ktorego nienawidze, i oczywiscie espumisan. bez niego nie moglam zasnac w ogole i mialam wrazenie ze pekne...
bilans : + 5kg od poczatku ciazy, nie podoba mi sie to:/ mam wielki walek tluszczu wokol brzucha...
ale na pocieszenie piersi zdecydowanie wieksze po swietach i czuje juz malenstwo:)) sporadycznie, takie pojedyncze ruchy, ale sa:)

Też słyszałam o tym że jak się śpi na prawej stronie to tą żyłę główną sie przyciska:eek: i jakieś niedotlenienia są...:eek:...więc staram sie spać na lewej ale kiepsko predzej na plecach..........

Ja to kiedyś słyszałam z tą główną żyłą ale że jak się śpi na plecach, ale i tak poza tym to i tak nie teraz tylko jak dziecko już waży parę kilo ;-).

Jeśli będzie Ci uciskać to będziesz to czuła bo będziesz się gorzej czuła i zmienisz po prostu pozycję.

Ja tam całą ciążę spałam więcej na prawej stronie niż na lewej, na plecach mi było źle i niewygodnie więc nie spałam ;-)

Mi jedyne co przeszkadza w spaniu to zatykający sie nos. Teraz jak ziaba nie siedzi juz na pęcherzu to przesypiam całe noce:-)

mi tez przeszkadza właśne zatykajacy się nos nie potrafie spac i oddychac przez buzie
co do pozycji to ja uwielbiam spac na plecach i zarowno w 1 ciazy jak i teraz mam z tym problem bo w nocy nieswiadomie przewracam sie na plecy w 1 ciazy zwrocil mi na to uwage moj gin zeby spac na lewym boku pod koniec ciazy to i tak zadna pozycja jest niewygodna bo wszystko przeszkadza

Mnie ciśnie, bo mam materac ktory dostosowuje sie do ciala :(
Dlatego mnie jakby otula i w konsekwencji na dole ciśnie...
Chyba przeniose sie na podloge :eek:

Murkoff:
brzuch plecy- po prostu nie za wygodne, na dodatek na plecach rosnaca macica moze uciskac kregoslup, jelita i dwa glowne naczyni krwionosne- aorcie oraz zyle glownej dolnej.
moze to stac sie przyczyna bolu plecow i hermoroidow, sprawic, ze uklad trawienny bedzie mniej wydajny, przeszkadzac w oddychaniu i krazeniu krwo, a nawet wywolywac niskie cisnienie krwi.
Mowi tez ze nie znaczy to, ze musimy spac na stojaco (jak ja dzis ihhhi)
Zwijanie sie w klebek lub prostowanie na boku (najlepiej lewym) z zalozeniem jednej nogi na druga lub z poduszka miedzy nimi jest najlepsze dla matki jak i plodu.
Nie tylko ulatwia przeplyw krwi ze skladnikami odzywczymi do lozyska lecz wspomagana jest takze praca nerek, co oznacza skuteczniejsze usuwanie niepotrzebnych produktow przemiany materii i nadmiaru plynow oraz zmniejszenie obrzeku kostek nog stop i rak.
Ale pisze tez, ze nic sie nie stanie jak sie obudzimy w naszej starej pozycji, do nowej pozycji cialo sie przyzwyczaja pare dni.
Pisze tez o poduszce dlugiej na 150cm ktora pomoze utrzymac pozycje, lub paru poduszkach :tak:

No właśnie - nie dajmy się zwariować!
Przecież kobiety przez całe wieki chodziły w ciąży i rodziły zdrowe dzieci bez tych wszystkich udziwnień i też było oki (czego dowodem jesteśmy np my - ich dzieci).
Moja mam np dziwi się strasznie po co łykam witaminy, skoro dobrze się odżywiam. I wkurzają mnie niektóre babki w pracy - tego nie rób, tego nie dotykaj itd. No bez przesadyzmu...

Ja mam w pracy to samo...nie przechodź przez kable...zmień komin na szalik bo dziecko będzie pępowina okręcone...masakra...

reklama
Ja mam w pracy to samo...nie przechodź przez kable...zmień komin na szalik bo dziecko będzie pępowina okręcone...masakra...
zmien komin na szalik to juz nawet sa takie nowoczesne przesady :D? niezle jaja. ja mam gdzies wszystkie przesady, i bylam chyba jedyna matka ktora mlodemu nie przywiazala jakiejs (wybaczcie)debilnej kokardki w wozku. wszyscy pretensje o nia mieli i kazdy sie czepial ze dziecko musi miec ta kokardke. a ja sie uparlam ze nie przywiaze bo jak zaczne wierzyc ze zdrowie i zyciemojego dziecka zalezy od jakiejs kokardki w wozku to juz mozna mnie do psychiatryka wsadzic. ja wogole jestm bardzo anty na takie rzeczy i mnie trafia po prostu i rovbie na odwrot:/ i dalej nie kumam po co ta kokardka hehehe
Wy dzisiaj dojadacie swiateczne rzeczy czy juz od nowa bo szcz4erze mowiac to juz nie moge patrzec na swateczne jedzenie :D tyle sie czekalo a teraz mnie odrzuca :D

Do góry