to zdolne masz dziecko ze na stojaco potafi sikac. moj ponad rok bez pieluchy ale sika na siedzaco i nie wiem w sumie kiedy go mam uczyc sikania na stojaco i jak cyz do n
ocnika czy juz do wc tylko chyba to na jakims podwyzszeniu?
Moj Kubuś od poczatku zalatwia sie na kibelek. kupilismy mu nakladke razem ze stojaczkiem, i to mu od razu podpasowalo.. nocnik mamy ,ale z niego nie korzystalismy,bo Kuba wolal robic tam gdzie mama i tata (zreszta on wszystko papuguje po Nas
) , nie dosc ze robi sisiu na stojaco do kibelka , to praktycznie od kiedy wyrzucil pampersy to musi zrobic siku Sam tak jak tatuś . nie da sobie nawet fiutka przytrzymac , a na koniec musi tez sam go wytrzepac z siuskow,(dziwnie to zabrzmialo ;-)) i oczywiscie Sam sie po tym ubrac.. (pisze ze Sam,bo naprawde ciagle slysze to slowo, nie mama ja Sam,Sam,Sam,Sam... i tak w kolko..)
natomiast jak robi kupke,to nikogo w kibelku nie moze byc
mowi bye bye , i karze wyjsc i zamknac drzwi.wola Nas dopiero jak w spokoju sie zalatwi , zeby umyc mu dupeczke
, chociaz z tym teraz tez juz zaczyna byc ciezko bo Tatus wpadl na genialny pomysl zeby nauczyc go zeby Sam sobie podcieral na koniec dupke papierem toaletowym,zeby Mamusia nie musiala go dzwigac.. i oczywiscie jest awantura bo Kubus najpierw musi sam podetrzec pupeczke,a dopiero potem daje mi sie umyc
Dlatego Mysle ze podescik i nakladka na kibelek to super rozwiazanie , tym bardziej ze dziecko widzi ze mama i tata tez robia do kibelka
a wiadomo ze jak mama i tata to On oczywiscie tez by chcial..
Edit:
ja rowniez sie ciesze ze u Buziaka wszystko wporzadeczku
moze sobie troszke odpocznie i zregeneruje sily,bo wiadomo jak to przy dzieciaczkach bywa .. chociaz Wiem ze ciezko zostawic takie szkraby..ja to bym pewnie ciagle ryczala.. od dwoch lat z Kuba jeszcze sie nie rozstalam,nawet na jeden dzien..takze mysle ze byloby mi bardzo bardzo ciezko... ,no ale z drugiej strony przeciez chodzi o kolejnego dzieciaczka.. i o tym tez trzeba myslec
a Moj synek juz od godzinki spiulka
,a u Nas dopiero 19 ,i niewiem co ze soba zrobic ,hihi chyba tez pojde i wezme z Niego przyklad :-)
no tak zapomnialam.. Kubusiowi wychodzi wlasnie dwojeczka na dole z lewej strony ,i w nocy moze byc ciezko, takze do uslyszonka Mamusie ;-)