reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2012

reklama
kasiekz - u nas mozna kupic Ostare bez problemu (2,4zl za 1 krzaczek) dlatego szukam opinii o niej. Sa jeszcze Honey cos tam, senga sengana (te znam), Polka i pare innych, wiec teraz glowkuje ;-)

atinka - mnie sie nie udalo, u mnie nie ma zadnego AddBlock :baffled:

Chwaliłam się, że P śpiewa pioseneczki, a teraz sama liczy do 5, a z pomocą do 10:) Pełna powaga, postaram się w weekend nagrać aparacikiem i wam rzucę:)

Tej pani już podziękujemy! :wściekła/y: Rozumiem, że chcesz nas dobić ;-)

Ale jeszcze sobię tak myślę - badania, na które powołują się te artykuły przeprowadzane były w latach 70 czy 80 ubiegłego stulecia, a "dzisiejsze" dzieci są zapewne inne... Więc może stąd te rozbieżności...

Co do truskawek - mieliśmy kiedyś kilka krzaków tych długo owocujących (nie wiem jakiej odmiany konkretnie) i powiem tak - du.py nie urywa. Truskawki z "pierwszego rzutu" smaczne i dużo, kolejne niekoniecznie... :no:

Sylka - niestety, nie byłam wyspana, co oczywiście odbiło się na mojej głowie :/

Asik - hahahahahahaha!!! To musiał być genialny widok :) Nasza Gabi czekolady w ogóle nie dostaje. Dietę ma odpowiednią, praktycznie zero pszennego chleba, śliwki suszone, zupy itp. Fakt, że czasem owsianka ze śliwkami zadziała błyskawicznie, ale tylko wtedy jak przez kilka dni tego nie dostaje i nagle zje większą porcje.

Andzia - a może przydałoby się wysłać Adriana na diagnozę Integracji Sensorycznej ?? Macie u siebie jakiś terapeutów??

Aronia - dzięki za zainteresowanie i podpytanie. U nas też już wszyscy rozkładają ręce...

Aylin - nic a nic Tyśka nie mówi?

Kasiekz - Gabi też sama liczy do 5 i z pomocą do 10 :) ja generalnie nie piszę już co Gabi mówi i robi, bo tyle tego, że nie nadążam.

Zaza - to życzę dużo samozaparcia w bieganiu.

Dziewczyny z tym mowieniem i ogólnie rozwojem jest tak, że ok, każde dziecko jest inne, ale ramy rozwojowe są i też nie ma co tłumaczyć zawsze tym, że dziecko ma jeszcze czas. Pewne "opóźnienia" z okresu tego wczesnego rozwoju wychodzą czasem później, w okresie szkolnym, a czasem jeszcze później. Tu nie chodzi o to, ze dziecko które coś robi później jest jakieś chore, zaburzone itd.ale nie integruje w odpowiednim momencie tego co powinno i to odbija się potem w dalszym rozwoju/życiu.Są to czasem detale, ale jednak mające wpływ na edukacje, relacje z ludźmi, kontrole własnego ciała itp.itd. Dużo by pisać. Ja w każdym razie z mało mówiącym 2,5 latkiem poszłabym do logopedy.

Powiem Wam jeszcze coś....... to moja ostatnia godzina z dwudziestką..... od jutra trójka z przodu i jakoś tak mi dziwnie, a myślałam, że będzie na luzaku :)

Ostatnia edycja:
muńka a jak połowe 70 bedziesz miała to dopiero dziwne będzie :p

Tys mówi nadal to samo, mama, baba, miau, i nunu (czyli ona) to tyle ze zrozumiałych. a tak to nawija do siebie po martynkowemu

muńka no więc nie jestem sama, super!!!:)))

aylin nic się nie martw - córa sąsiadki dopiero od 3 miesięcy mówi coś co można zrozumieć, a pisałam w jakim jest wieku:)

Ja mam gdzies nagraną dziewczynkę którą pilnowałam i jak miałam półtorej roku mówiła zdaniami, liczyła, a przed drugimi urodzinami znała wszystkie literki i figury geometryczne- teraz wzorowa uczennica.
Antek gada trochę, ale np mówi jedno słowo w trzech tonacjach określających coś innego :D fajnie gdyby już gadał normalnie, ale póki co nie martwię się.

Teraz ma faze grania na harmonijce :D a dmuchanie ponoć dobrze działa więc :-D

No właśnie boję się tego co Muńka napisała. Niby wszystko z małym ok jest oprócz tej mowy ale to dość istotny element jednak w całym rozwoju. I przeraża mnie fakt że Szymek może mieć problemy z nauką chociażby. Więc skoro coś zrobić można już teraz aby choć częściowo temu zapobiec to chce to zrobić.

reklama
hejkaMaćku - 2 dni temu (a raczej 2 noce temu) przebiła nam się ostatnia piątka, ufff. To, ze spał niespokojnie i przez sen coś krzyczał, albo zapłakał, to w sumie nie było takie straszne. Ale kupki, od "zapachu" których nos wykręcało i co gorsze, które momentalnie go odparzały, to był koszmar.Młodak - no uwinął się z ząbkami, bo Alinka skończyła ząbkować troche po skończeniu 2 latek. Ja tam nie narzekam, wreszcie wrócą w 100% przespane nocki.

Kuba też znowu zaczyna coraz więcej powtarzać i już jest na prawdę bardzo komunikatywny. Super, bo z takim dzieckiem juz jest na prawdę fajnie.

Do góry