reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Dzien doby wszystkim :)

Carla hihih w tej samej minucie napisalysmy :)
Niezle Cie wzielo na pieczenie hihhi, ja tez ostatnio podazam za swoim wechem.. Ostatnio pisalam siostrze cos o scianach szarych... szare szare... szare kluski!!!
I biedny maz lecial po boczek ;)
A jak robisz piernik? Bo ja probowalam tyle przepisow i nigdy mi nie wyszedl :(
 
Ostatnia edycja:
reklama
Kamila - ludzie mają włoski na całym ciele nie tylko na główce, a teraz właśnie rosną naszym, maluszkom nazywa sie to lanugo (delikatny puszek pokrywający ciało płodu) - poczytaj to, co sama dzis wklejałaś nam tutaj linka

tak tak wiem o tym :-) chodziło mi o włosy na glowie:)

Tuż po 5.00 (tak po 5.00, a to i tak sukces, bo wczoraj wstałam 2.20!!!) budzi mnie myśl: upiekę piernik! Poleżałam do 6.00 i utwierdzałam się w przekonaniu, że piernik to jest właśnie to ;) Na piżamę dres (a co!) na dres kurtkę...i wio...sklep nr 1...jest przyprawa do piernika? O tej porze nie! (tak na marginesie, co pora ma do tego?) No to proszę czekoladę mleczną...jakie są? Wedel! A inne? Nie! Przecież widzę...Wawel...No jest! 6,10! (omg skąd oni biorą te ceny?!) Sklep nr 2. Czy jest przyprawa do piernika? Nie. Sklep nr 3. ...do piernika? Tak! Staję więc w kolejce i czekam cierpliwie wszak jest na co :) Wystałam swoje...to poproszę. Co? Przyprawę do piernika. I co dostaję? Cynamon!!! Sklep nr 4....piernik już w piekarniku :D

ale miałaś przygodę poranną hehe tak to jest w tych osiedlowych sklepikach... :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
kurcze wlasnie mam wyniki analizy moczu i mam liczna florę bakteryjną.. ciekawe od czego.. porządnie się mylam przed nasiusianiem do pojemniczka...
może mam zapalenie dróg moczowych pamiętam że w pierwszej ciazy tak bylo ale wtedy czulam niesamowity ból podczas siusiania a teraz nic nie boli ..
hmmm w poniedziałek będę u gin. to sie dowiem.

Ja bakterie mam cały czas i to liczne dopóki nie masz podwyższonych innych wskaźników to nic się nie dzieje ale uważaj na siebie dużo pij i zakwaszaj mocz cytryną albo najlepiej żurawiną jak będziesz mało piła to te bakterie zaatakują pęcherz i będzie zapalenie.
W tej kwestii jestem weteranem bo ja mam zapalenie pęcherza co 2 miechy :baffled:
 
Dzien doby wszystkim :)

Carla hihih w tej samej minucie napisalysmy :)
Niezle Cie wzielo na pieczenie hihhi, ja tez ostatnio podazam za swoim wechem.. Ostatnio pisalam siostrze cos o scianach szarych... szare szare... szare kluski!!!
I biedny maz lecial po boczek ;)
A jak robisz piernik? Bo ja probowalam tyle przepisow i nigdy mi nie wyszedl :(

A czym są szare kluski ??? :-)

Ja bakterie mam cały czas i to liczne dopóki nie masz podwyższonych innych wskaźników to nic się nie dzieje ale uważaj na siebie dużo pij i zakwaszaj mocz cytryną albo najlepiej żurawiną jak będziesz mało piła to te bakterie zaatakują pęcherz i będzie zapalenie.
W tej kwestii jestem weteranem bo ja mam zapalenie pęcherza co 2 miechy :baffled:

kurcze nie lubię żurawiny .. a ogórki kiszone moga być? :)

Mój syn o dziwo w miare ładnie dzisiaj spał.. jestem w wielkim szoku.. obudził się tylko 7 razy na piciu i tyle :) Dopiero co wstaliśmy a poszliśmy spać po 22 :) Sukces jakiś .. kurcze może już mu tak zostanie ... chociaż wątpię.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzień dobry wszystkim

Miałam się dziś wyspać bo czeka mnie kilka długich dni na uczelni, będę wracać do domu w porze kiedy ostatnio już smacznie śpię i oczywiście ten okropny wiatr wieje coraz mocniej, prawie nie spałam :wściekła/y:
Zaraz biorę się za robienie obiadu a później muszę sobie przygotować wszystko na trzy dni do przodu, nawet ciuchy muszę sobie przygotować bo na szybko może się okazać że już w coś nie wchodzę no i majtusie też muszę na stosik ułożyć bo przed 6 będę chodzić jak zombi i mogę o nich zapomnieć i mi jeszcze cztery litery zmarzną

Miłego dnia kobitki
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i badania &&&&&&&&&&&&&
 
Dla piernikowych maniaczek - najlepszy przepis na piernik

Piernik staropolski
Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, (ja robię czasem jak zapomnę 3-4 tyg przed i też wychodzi) piec na 3-4 dni wcześniej.
Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na "parterze" lodówki).
1/2 kg. miodu,2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do
wrzenia a następnie ostudzić.
Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, (niezastąpiona w tym wypadku miska tupperware) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.

Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki, ja podgrzewam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka
zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka).
Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i równomiernie obciążamy, odstawiamy aż "skruszeje" (jakieś 3-4 dni). Potem piernik można polać polewą lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
Piernik jest bardzo długo świeży, wystarczy zawinąć go w papier lub ściereczkę
żeby nie obsychał. A zapach, jaki roznosi się w domu podczas pieczenia ..., od
razu wprawia w prawdziwie świąteczny nastrój.

Teraz jeszcze kilka uwag:
Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, jak "posiedzi" w zimnie - stężeje i da się rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki - też nie będzie tragerii.
Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (inaczej ręka by mi odpadła) Mikser "wyje" ale jakoś idzie
15

Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji, inaczej piernik nie doczeka świąt
15

Piernik jest świetnym prezentem świątecznym.
Smacznego.
 
Aylin prosila bym żebys dodala ten post też w wątku "książka kucharska" zebym nie musiala pozniej szukac :) pewnie bede chciala skorzystac przed swietami :)
 
Witam :) ja już po śniadanku i zaraz w miasto ruszam :) intensywny dzień dziś :) najpierw pilnuje koleżance 8mies malucha:) potem muszę kupić prezent przyjaciółce na urodziny<brak pomyslu> potem młodego, ze szkoły i pieczenie ciasta- wieczorem mam już gości na weekend, a jutro imprezka:) więc się nie ponudzę:cool2::cool2:

Carla niezła jesteś :)
 
reklama
Witam z rana :-p


Tuż po 5.00 (tak po 5.00, a to i tak sukces, bo wczoraj wstałam 2.20!!!) budzi mnie myśl: upiekę piernik! Poleżałam do 6.00 i utwierdzałam się w przekonaniu, że piernik to jest właśnie to ;) Na piżamę dres (a co!) na dres kurtkę...i wio...sklep nr 1...jest przyprawa do piernika? O tej porze nie! (tak na marginesie, co pora ma do tego?) No to proszę czekoladę mleczną...jakie są? Wedel! A inne? Nie! Przecież widzę...Wawel...No jest! 6,10! (omg skąd oni biorą te ceny?!) Sklep nr 2. Czy jest przyprawa do piernika? Nie. Sklep nr 3. ...do piernika? Tak! Staję więc w kolejce i czekam cierpliwie wszak jest na co :) Wystałam swoje...to poproszę. Co? Przyprawę do piernika. I co dostaję? Cynamon!!! Sklep nr 4....piernik już w piekarniku :D


Masz kochana zdrowie mnie od poniedziałku nikt nie był w stanie wyciągnąć z domu. Dziś muszę już wyjść !!!!
 
Do góry