reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2012

Aylin wow ale czad!!! choc moj na bank tego nie tknie ale sprobowac nie zaszkodzi :)

Kasienka ja rajstopy i spodnie jesli na plac zabaw na dluzej, a na gore tylko kurtka czapka i szalik. spiworek chwilowo wyciagnelam bo za cieplo, przykrywamy kocykiem jak trzeba. a jak jest tak 10 stopni i slonce jak wczoraj to juz rajstop nie zakladam. generalnie staram sie go ubierac tak jak siebie.

reklama
Dalej nie spi.
W ramach olania dziecia zutylizowałam wczorajszy obiad w postaci łososia.
Beda burdery rybne. Alijenka prosze :)

300 g filetów łososia bez skóry i ości (mogą być surowe lub wcześniej pieczone czy zgrillowane) Ja miałam zgrilowany
100 g (1 torebka) ryżu, trochę dłużej gotowany niż czas podany na opakowaniu
150 g szpinaku
sól i pieprz
1 duże jajko
1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku lub oregano, ewentualnie natka pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy extra lub śmietany 30%

Dodalam czosnek bo mi do szpinaku pasował

• Łososia rozdrobnić, sprawdzić czy nie ma ości, włożyć do miski. Dodać ugotowany i odcedzony ryż. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, co chwilę mieszając. Zdjąć z patelni i odcisnąć. Drobno posiekać i dodać do miski z łososiem.
  • Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, suszone i świeże zioła lub natkę, gałkę muszkatołową oraz oliwę lub śmietankę. Wymieszać, uformować 8 kotlecików i ułożyć je na tacy. Do tej samej miski wlać oliwę, dłońmi smarować kotleciki oliwą i z powrotem układać je na tacy.
  • Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, ułożyć kotleciki i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony (z surowego łososia) lub po około 2 minuty (z łososia wcześniej upieczonego/zgrillowanego).

przypominam, że jest odpowiedni wątek na takie posty :-)

Kasienka - u nas teraz taki zestaw: rajtki, spodnie, podkoszulka, bluzka na długi rękaw i kurtka.

Mi też szkoda, że dziewczyny przestały się odzywać :-(

Gabi dziś przy bajkach dużo siedzi... nie jestem w stanie się z nią nawet na podłodze pobawić. Mam nadzieję, że będzie lepiej, bo w przyszłym tygodniu mam 4 dni kursu!!!

kasienka my bez rajstopek od ponad tygodnia, bo na dworze za ciepło wg mnie. Do tego skarpetki i adidasy. Góra to krótki rękaw, bluza/sweterek i kurtka. Od tygodnia nosi też letnią czapkę. Z Czereśniowej mam tylko lato i noc, bo reszta podobna tj. wiosna i jesień, więc brzydko mówiąc olałam. Jeszcze chcę dokupić zimę:) Ale zainteresowanie tylko nocą - od początku. Polecam noc i którąś z pór roku i będzie dobrze:p

aylin znowu pyszności!!! Ja dodałam ostatnio trochę nowości w odpowiedni wątek:)

aga no właśnie ma napady, ale od razu jej przechodzi - i oby tak zostało:p Pewnie, że do rosołu pasuje!

Dzieć wczoraj najadł się fasolki mung dziś szparagowej z kalafiorem i wzdęta chodziła. Mówiła, że brzuszek boli to dałam espumisan i teraz znowu szaleje.

EDEK:
czy mogę zjeść mąkę żytnią przeterminowaną o pół roku??? Kto widział, żeby mąka szybciej się przeterminowała niż kaszka dla dzieci:D:D Pachnie ładnie, konsystencja 'mąkowa':D

Ostatnia edycja:
Mozesz. Wg mnie. Ja mąkę, cukier i kasze jak są po terminie używam. Generalnie wywalam puszkowe, sloikowe, nabial itd. Aczkolwiek ser pleśniowy po terminie jest nawet lepszy

Ostatnia edycja:
Ale mi sie chce spac!!!! Josie- lacze sie w bola ja do 1630 w pracy :confused2:

A ja ledwo chodzę...Biodro bolało nawet w nocy... Już jestem umówiona na 17.00 do mojego kumpla osteopaty, bo nie wyrabiam. Całe szczęście, że S może wcześniej przyjechać z pracy.

oj biedulo oby kolega pomogl!!! &&&&

na szczęście na dworze zachowuje się jak 'człowiek':) tu jeszcze nie doświadczyła buntu:p teraz smacznie śpi, bo szalała na placu zabaw w błocie!

a i dzieć pokochał Czereśniową, ale tylko noc. dziś chciała 3 razy pod rząd oglądać i opowiadać co gdzie się dzieje:)

zabawa w blocie musi byc fajna :-D ja swojej nie pozwalam bo przeraza mnie czyszczenie i zazwyczaj nie jest odpowiednio ubrana tzn buty :sorry2:wyrodna matka ze mnie :zawstydzona/y:
U nas zakochana w Czeresniowej ale Wiosna a mamy tez Lato i Noc (Pe zaszalal :cool2:)
No i zapomnialam wczoraj napisac, na obiad zrobilam Twojego lososia ja i Pe zachwyceni, Perla pogadzila a bym przekonana, ze pokocha bo makaron uwielbia ryba zazwyczaj tez nie gardzi :dry: bede jeszcze probowac! Dzieki!!!!

Moje dziecię od godziny usypia... Zaraz jej podam hydroksyzynę.... O nie moze lepiej sobie podam?

Tobie chyba bardziej pomoze :-p I wrzuc przepis do ksiazki please ;-)

Kasienka- u nas jest dosc cieplo tzn dzis jest 8C wiec ma legginsy , body z krotkim i na to bluzke z dlugim rekawem, kurtka zimowa. A jak jest zimniej czyli blizej 0C to staram sie zakladac cieplejsze spodnie, jeansy, albo grube rajtki i sukienka, body z krotkim, bluzka z dlugim i sweter. Oczywiscie kurtka, kozaki, czapka i szal :-)

kasiek ja tez sypkie po terminie uzywam

kasienka jak kurtke zimowa puchowa to pod spod ma koszukle/body z dlugim tylko. a pod ciensza kurtke to bluza albo sweter grubszy, w zaleznosci od pogody. ogolnie jak ja mam 3 warstwy to on tez a jak ja w samej kurtce to on tak samo i cienka czapke wiosenna.

ufff w koncu w domu, teraz tylko czekam na meza i drzemke musze zaliczyc

dziewczyny a robi ktora kotleciki z poledwiczki wieprzowej? bo sie zastanawiam jak

Ja ostatnio robiłam polędwiczki na szybko :) pokrojone na w miare cienkie kolteciki grillowałam na patelni, potem do garczka i dusiłam z cebulką, papryczką i cukinią. A i trochę zagęściłam mąką kukurydzianą.

Wrzucę przepis potem bo teraz z Tel pisze. Mloda za mna jeszcze śpiocha ale pewnie zaraz wstanie.

Teraz ubieram ja w cienkie rajtuzki, spodnie jeansowe, body z dlugim lub z krotkim i na to bluzeczka. Kurtka, buty i czapa.

Poledwiczka wieprzowa wydaje mi sie za delikatna na kotlety. Ja co najwyzej delikatnie rozbijałam i podsmażałam

reklama
josie ja całą polędwiczkę delikatnie solę i pieprzę, nacieram świeżą miętą i zmiażdżonym czosnkiem i wkładam do piekarnika na 30min. Szybko prosto i 'chudo'. Potem stawiam na stół i każdy sobie kroi kotlecik:)

Mój dzieć od kiedy nie jest na UU je za trzech! Jak podchodziła 'mama cycy' to teraz co chwilę 'mama am' i je dosłownie wszystko!:D

Mam nietypowe pytanie:D Jako stara alkoholiczka pijąca przed ciążą wszystkie whisky, teraz mi nie smakują i szukam czegoś słodkiego na driny. Likierów nie lubię, wina nie znoszę, co polecacie oprócz Malibu i Curacao?

Ostatnia edycja:
Do góry