reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Aylin wow ale czad!!! choc moj na bank tego nie tknie ale sprobowac nie zaszkodzi :)

Kasienka ja rajstopy i spodnie jesli na plac zabaw na dluzej, a na gore tylko kurtka czapka i szalik. spiworek chwilowo wyciagnelam bo za cieplo, przykrywamy kocykiem jak trzeba. a jak jest tak 10 stopni i slonce jak wczoraj to juz rajstop nie zakladam. generalnie staram sie go ubierac tak jak siebie.

reklama
Dalej nie spi.
W ramach olania dziecia zutylizowałam wczorajszy obiad w postaci łososia.
Beda burdery rybne. Alijenka prosze :)

300 g filetów łososia bez skóry i ości (mogą być surowe lub wcześniej pieczone czy zgrillowane) Ja miałam zgrilowany
100 g (1 torebka) ryżu, trochę dłużej gotowany niż czas podany na opakowaniu
150 g szpinaku
sól i pieprz
1 duże jajko
1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku lub oregano, ewentualnie natka pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy extra lub śmietany 30%

Dodalam czosnek bo mi do szpinaku pasował

• Łososia rozdrobnić, sprawdzić czy nie ma ości, włożyć do miski. Dodać ugotowany i odcedzony ryż. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, co chwilę mieszając. Zdjąć z patelni i odcisnąć. Drobno posiekać i dodać do miski z łososiem.
  • Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, suszone i świeże zioła lub natkę, gałkę muszkatołową oraz oliwę lub śmietankę. Wymieszać, uformować 8 kotlecików i ułożyć je na tacy. Do tej samej miski wlać oliwę, dłońmi smarować kotleciki oliwą i z powrotem układać je na tacy.
  • Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, ułożyć kotleciki i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony (z surowego łososia) lub po około 2 minuty (z łososia wcześniej upieczonego/zgrillowanego).

przypominam, że jest odpowiedni wątek na takie posty :-)

Kasienka - u nas teraz taki zestaw: rajtki, spodnie, podkoszulka, bluzka na długi rękaw i kurtka.

Mi też szkoda, że dziewczyny przestały się odzywać :-(

Gabi dziś przy bajkach dużo siedzi... nie jestem w stanie się z nią nawet na podłodze pobawić. Mam nadzieję, że będzie lepiej, bo w przyszłym tygodniu mam 4 dni kursu!!!

kasienka my bez rajstopek od ponad tygodnia, bo na dworze za ciepło wg mnie. Do tego skarpetki i adidasy. Góra to krótki rękaw, bluza/sweterek i kurtka. Od tygodnia nosi też letnią czapkę. Z Czereśniowej mam tylko lato i noc, bo reszta podobna tj. wiosna i jesień, więc brzydko mówiąc olałam. Jeszcze chcę dokupić zimę:) Ale zainteresowanie tylko nocą - od początku. Polecam noc i którąś z pór roku i będzie dobrze:p

aylin znowu pyszności!!! Ja dodałam ostatnio trochę nowości w odpowiedni wątek:)

aga no właśnie ma napady, ale od razu jej przechodzi - i oby tak zostało:p Pewnie, że do rosołu pasuje!

Dzieć wczoraj najadł się fasolki mung dziś szparagowej z kalafiorem i wzdęta chodziła. Mówiła, że brzuszek boli to dałam espumisan i teraz znowu szaleje.

EDEK:
czy mogę zjeść mąkę żytnią przeterminowaną o pół roku??? Kto widział, żeby mąka szybciej się przeterminowała niż kaszka dla dzieci:D:D Pachnie ładnie, konsystencja 'mąkowa':D

Ostatnia edycja:
Mozesz. Wg mnie. Ja mąkę, cukier i kasze jak są po terminie używam. Generalnie wywalam puszkowe, sloikowe, nabial itd. Aczkolwiek ser pleśniowy po terminie jest nawet lepszy

Ostatnia edycja:
Ale mi sie chce spac!!!! Josie- lacze sie w bola ja do 1630 w pracy :confused2:

A ja ledwo chodzę...Biodro bolało nawet w nocy... Już jestem umówiona na 17.00 do mojego kumpla osteopaty, bo nie wyrabiam. Całe szczęście, że S może wcześniej przyjechać z pracy.

oj biedulo oby kolega pomogl!!! &&&&

na szczęście na dworze zachowuje się jak 'człowiek':) tu jeszcze nie doświadczyła buntu:p teraz smacznie śpi, bo szalała na placu zabaw w błocie!

a i dzieć pokochał Czereśniową, ale tylko noc. dziś chciała 3 razy pod rząd oglądać i opowiadać co gdzie się dzieje:)

zabawa w blocie musi byc fajna :-D ja swojej nie pozwalam bo przeraza mnie czyszczenie i zazwyczaj nie jest odpowiednio ubrana tzn buty :sorry2:wyrodna matka ze mnie :zawstydzona/y:
U nas zakochana w Czeresniowej ale Wiosna a mamy tez Lato i Noc (Pe zaszalal :cool2:)
No i zapomnialam wczoraj napisac, na obiad zrobilam Twojego lososia ja i Pe zachwyceni, Perla pogadzila a bym przekonana, ze pokocha bo makaron uwielbia ryba zazwyczaj tez nie gardzi :dry: bede jeszcze probowac! Dzieki!!!!

Moje dziecię od godziny usypia... Zaraz jej podam hydroksyzynę.... O nie moze lepiej sobie podam?

Tobie chyba bardziej pomoze :-p I wrzuc przepis do ksiazki please ;-)

Kasienka- u nas jest dosc cieplo tzn dzis jest 8C wiec ma legginsy , body z krotkim i na to bluzke z dlugim rekawem, kurtka zimowa. A jak jest zimniej czyli blizej 0C to staram sie zakladac cieplejsze spodnie, jeansy, albo grube rajtki i sukienka, body z krotkim, bluzka z dlugim i sweter. Oczywiscie kurtka, kozaki, czapka i szal :-)

kasiek ja tez sypkie po terminie uzywam

kasienka jak kurtke zimowa puchowa to pod spod ma koszukle/body z dlugim tylko. a pod ciensza kurtke to bluza albo sweter grubszy, w zaleznosci od pogody. ogolnie jak ja mam 3 warstwy to on tez a jak ja w samej kurtce to on tak samo i cienka czapke wiosenna.

ufff w koncu w domu, teraz tylko czekam na meza i drzemke musze zaliczyc

dziewczyny a robi ktora kotleciki z poledwiczki wieprzowej? bo sie zastanawiam jak

Ja ostatnio robiłam polędwiczki na szybko :) pokrojone na w miare cienkie kolteciki grillowałam na patelni, potem do garczka i dusiłam z cebulką, papryczką i cukinią. A i trochę zagęściłam mąką kukurydzianą.

Wrzucę przepis potem bo teraz z Tel pisze. Mloda za mna jeszcze śpiocha ale pewnie zaraz wstanie.

Teraz ubieram ja w cienkie rajtuzki, spodnie jeansowe, body z dlugim lub z krotkim i na to bluzeczka. Kurtka, buty i czapa.

Poledwiczka wieprzowa wydaje mi sie za delikatna na kotlety. Ja co najwyzej delikatnie rozbijałam i podsmażałam

reklama
josie ja całą polędwiczkę delikatnie solę i pieprzę, nacieram świeżą miętą i zmiażdżonym czosnkiem i wkładam do piekarnika na 30min. Szybko prosto i 'chudo'. Potem stawiam na stół i każdy sobie kroi kotlecik:)

Mój dzieć od kiedy nie jest na UU je za trzech! Jak podchodziła 'mama cycy' to teraz co chwilę 'mama am' i je dosłownie wszystko!:D

Mam nietypowe pytanie:D Jako stara alkoholiczka pijąca przed ciążą wszystkie whisky, teraz mi nie smakują i szukam czegoś słodkiego na driny. Likierów nie lubię, wina nie znoszę, co polecacie oprócz Malibu i Curacao?

Ostatnia edycja:
Do góry