Wlasnie dlatego uwazam, ze kazda powinna ryzyko oszacowac sama.
Iwon - historie przeniesienia AIDS do Azji (nie badan, tylko swiadomego i celowego sprzedawania zakazonych lekow krwiopochodnych m.in. na hemofilie) podalam jako przyklad niewiarygodnosci przemyslu farmaceutycznego, ktory dla zysku gotow jest wrecz zabijac a co dopiero falszowac badania (podobnie moglabym przypomniec jak falszowano dane odnosnie rzekomego ocieplenia klimatu, ktore ujawnili rosyjscy hakerzy ale byloby to zbyt off top). W tym sek, ze nie bylo na wieksza skale badan niesponsorowanych przez producentow szczepionek a w sponsorowane nie wierze ani o jote. Badania niezalezne na mniejsza skale byly i wypadaly dla szczepionek negatywnie ale problemem wlasnie jest ich skala (spowodowana brakiem funduszy). Dlatego rodzice bardziej decyduja "na wiare" czy szczepic czy nie. A mm zawsze mi sie wydawalo podejrzane: sproszkowane mleko krowie, poddane przemyslowej obrobce a nastepnie znow nawodnione
;-)
Zaza - napisalas (nie umiem robic multicytatow
): "faktem jest, że gdyby był zdrowy w trakcie szczepienia nic by się nie stało i wydaje mi się, że jest tak ze wszystkimi szczepionkami, bo przecież takie jest w ogółe założenie ich działania "zainfekowanie zdrowego organizmu osłabionym wirusem/bakterią"" - tylko skad masz pewnosc, czy dziecko w momencie szczepienia jest zdrowe? Wiekszosc infekcji zaczyna sie niezauwazalnie i pediatra nie jest w stanie ich wylapac :-( No wiec znow powracamy do kwestii indywidualnej oceny ryzyka ;-)
------------------------------------------------------------------------------------
kasiekz - nie wiem, czy mozna mnie nazwac farciara. Pare miesiecy zdrowej, fizjologicznej przerwy od @ nie sa niczym zlym
U nas ma dzis podobno temperatura dochodzic pod 40 w cieniu
A potem spadek o kilkanscie stopni w dol
Oczywiscie burzowy. Czy to nie mogloby byc zawsze przyjemne 25? Najlepiej malokomarowe
Z racji calodobowej sauny w mieszkaniu wietrzymy wiec intensywnie pupe i zaliczylismy podobna eko-frajde jak Pola kaskizy (nadal nie wiem, jakto prawidlowo deklinowac nick
): bejbiszonek nasiusial spora kaluze na panelach a potem walil w siuski radosnie raczka rozpryskujac mocz po wszystkich katach
:-)