reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

reklama
Pamka - z Tobą wszystko ok! To oni sobie wybrali jakąś idiotyczną porę na odwiedziny, no weź... przychodzić do kogoś w porze kładzenia dzieci spać to przecież delikatnie mówiąc niegrzeczne :-D

Ja Wam chyba w ogóle nie pisałam, bo z komórki coś mi blokuje BB, ale od soboty do wtorku byłyśmy z Moniką w szpitalu, bo miała fatalną biegunkę, że dosłownie się z niej lało dołem, że nie było sensu pieluchy zakładać, do tego zdarzały się sporadycznie wymioty, baliśmy się odwodnienia i pojechaliśmy do szpitala i nas zostawili, Monika była nawadniana kropówkami, no i miała zrobione badania krwi, moczu, kału i USG brzuszka, okazało się że biegunka jest winą ROTAwirusa, na szczęście w poniedziałek już było lepiej, a USG brzuszka wykazało, że Monika ma zdwojoną lewą nerkę (dwie miedniczki nerkowe i moczowody) - prawdopodobnie tylko do kontroli u nefrologa kilka razy. No a jak wróciliśmy do domu to tego samego wieczora Monika dostała 38 stopni gorączki, na następny dzień stan podgorączkowy i dopiero dzisiaj tak naprawdę była w miarę sobą... Chociaż strasznie marudna ;P

Rysica współczuję rota. A to zdwojenie to ulga, ze nic poważniejszego:-)

Muńka ano pytalas jakoś mi zlecialo z odpowiedzią ... koniecznie coś musimy wymyślić na najbliższy tydzień:-) w zależności od pogody może zoo? lub ten plac zabaw u mnie - super zabawa w piasku i na huśtawce gdy ciepło. A jeśli zimno to niech się gerlsy tluka o zabawki w domu;-)

Pamka daj spokój niepowazni ludzie. Trzeba jasno określić granice Waszej znajomości najwyraźniej ...

Kasiulka ja to tak serio nie wiem czy taki dziec faktycznie nie rozumie ze kupka i nocnik ... bo moj to z rozmyslem czeka na nocnik zeby zrobic kupke... wczesniej robil kupke zaraz po wstaniu i w trakcie obiadku, a teraz jak wstaje pielucha bez kupy, sadzam idzie kupa od razu, a przy obiadku tez widze ze pod koncowke zaczyna sie wiercic, i jak skonczy sadzam i od razu kupka idzie ... takie dzieci chetniej sie ucza niz nam sie wydaje ...

Alijenka ten artykul mowi glownie o siusianiu :) ja siusiania nie ucze jeszcze bo wiem ze mlody sika jak cysterna :p i musialby caly czas siedziec albo co 15 minut byc sadzany :) siuski czasem zlapiemy ale kupki na nocniku czemu nie uczyc albo przynajmniej sadzaniem przyzwyczajac... ogolnie pozycja na nocniku jest najlepsza pozycja na kupke bo nozki sa lekko podniesione pupa wpadnieta i latwiej kupka wychodzi... a na lezaco czy na stojaco
squatting.jpg

Pamka jestes jak najbardziej normalna!! ich chyba pogielo ...

Rysica oby szybko odpuscilo !! juz na dobre ...

Muńka przyjezdzajcie do Krakowa :D w celu rozerwania :D dzieki za kopniaki od razu sie zmotywowalam

MsMickey nie Ty jedna zniklas ale dobrze ze juz wrocilas :D

Josie niereformowalna istota :p dobrze ze wracacie ... mam nadzieje ze mlody szybko dojdzie do siebie to sie zgadamy na jakis spacerek :D

Tialana trzydniowka zaliczona bedzie spokoj :)

Andzia jak dzisiaj??

nocka boska :D spalam calusienka :D mlody spal tez cala... rano pobudka ok 6:30, zrobilam mleko poszlam do dziecia usmiech na twarzy od ucha do ucha, sam wylazl z lozeczka przez dziure bo wyciegnalem szczebelki, i czekal az zdejme pieluche i na nocniczku zrobil kupke ,

Załączniki

• squatting.jpg
    squatting.jpg
    8,9 KB · Wyświetleń: 55
Ostatnia edycja:
ello

no ale co do nocnikowania to nie ważne czy siusiu czy kupal poprostu tu chodzi o zwieracze

"Zdolność kontrolowania zwieraczy pęcherza i odbytu rozwija się w drugim roku życia. Jednak pełne opanowanie tej umiejętności może trwać nawet do ok. 6 roku życia. W drugim roku życia dziecko zaczyna samo sygnalizować potrzeby fizjologiczne, co wcale nie oznacza, że będzie korzystało z nocniczka w odpowiednim czasie, ale jest to na pewno najlepszy czas na rozpoczęcia nocnikowego treningu.
Musimy, więc pamiętać by nocnikowej edukacji nie zaczynać zbyt wcześnie, bo to grozi nawykowymi zaparciami i nie przeciągać w nieskończoność, bo to z kolei grozi nietrzymaniem moczu. Obserwuj swoje dziecko by uchwycić czas, kiedy jest gotowe na naukę korzystania z nocnika i pamiętaj by ta nauka przebiegała w normalnej miłej atmosferze"

nie ukrywam że też rozmawiałam o tym z lekarzem nioo i dokładnie mi to powiedział co wyżej napisane ale to tylko moje zdanie oczywiście każda robi jak uważa i nie chcę nikogo pouczać bo się na tym poprostu nie znam, zresztą sama jak już zakupię małej nocnik albo dosatnie go w prezencie to ją posadzę na niego zobaczymy jak to będzie bo część matek zadowolona z wczesnego sadzania malucha na nocnik tylko ciekawe jak to się ma do późniejszego życia

Pamka współczuję znajomych, oni chyba mają coś niepokolei w głowie!!!!

Kasienka gratuluję przespanej nocki :-)

Ostatnia edycja:
Moja się kumpluje z nocnikiem od czasu jak skończyła 7miesięcy. Czasem zdarza nam się przeoczyć kupę, ale raczej sporadyczne przypadki, z reguły daje sygnały, że będzie robić. Siku nie sadzamy zawsze, czekam, aż się ciepło zrobi :-p. Kiedyś wszystkie matki sadzały jak najwcześniej, bo komu się chciało prać te pieluchy :baffled: i jakoś wszyscy żyjemy i mamy się chyba dobrze ;-) Nam nefrolog powiedziała, że uczyć jak najwcześniej się da..:blink:

Rysica to Monisia ma to co u mojej podejrzewali, a w końcu wyszło, że jednak nie ma podwójnego :-D Rota współczuję i dobrze, że już lepiej..

Pamka z Wami wszystko ok. Niektórzy nie mają wyczucia.. :sorry2:

Muńka masz rację, nie ma co małej męczyć z tym spaniem u teściów, jak jest głośno...

U nas od kilku dni mała urządza sobie godzinną przerwę w nocy na niespanie.. I tylko mama może ją usypiać, tata jest beee... :sorry2: Dziewczyny czy w 10miesiącu mogą się wyrzynać już zęby trzonowe? Bo u nas jest masakra i całe zachowanie i ten katar tak samo jak poprzednio przy zębach.. :confused:

A i chwalę się.. Lena nie mówi już mamamama tylko mówi MAMA zupełnie świadomie i przeuroczoooo! :happy2::happy2::happy2:

Claudette slyszalam ze przy 4 i 3 tez jest tragedia z zebami ... trzonowe troche za wczasu chyba, braaaawo :D takie MAMA piekna rzecz :)

Alijenka hmmmm mam nadzieje ze Nikosiowi nic nie bedzie ... bo on sam wybral :) sam trzyma no i pokazuje po swojemu ze mu sie chce ... pewnie jeszcze nieraz zrobi w pieluche ... tez czytalam wczesniej te artykuly nawet ja je wklejalam :p ale skoro mlody sam wybral przy oswajaniu z nocnikiem taka forme robienia kupki to mu nie zabronie :D siku jeszcze nie ucze ... pozostawiam nauke na lato kiedy bedzie mogl ganiac w samych majtaskach
my mamy taki, wygodny jest bo Nikos go lubi :)

i nie suwa sie po podlodze a mozna go tez na kibelek zalozyc ze niby na kibelku dziecko robi zamiast podkladkinocnik-prima-baby-hippo.800x600-s.jpg

Załączniki

• nocnik-prima-baby-hippo.800x600-s.jpg
    nocnik-prima-baby-hippo.800x600-s.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 38
Ostatnia edycja:
Lena wie, jakie słowo dobrze jest mówić:-):-):-)

Z nocnikiem to wiem, że nie będę kupowała z pozytywką bo to nie zabawka. A dobre skojarzenia można inaczej sprowokować. Ale podpinam się pod pytanie Alijenki, jakie nocniki sprawdziły Wam się pod kątem wygody siedzenia. Najprostsze jakieś.
Ja w ikea widziałam takie dwa (na zdjęciu), i zastanawiam się nad tym najprostszym. Ten większy ma wyjmowany środek ale wg mnie miejsce zlaczenia może się odciskac na udzie...

Załączniki

• 2013-04-13 11.43.15.jpg
    2013-04-13 11.43.15.jpg
    22,5 KB · Wyświetleń: 34
reklama
popatrzcie na to

fp_nocnik_1.jpgnocnik-z-melodia-maly-mis-edu-play-rozowy_0_b.jpg14283.jpg

Załączniki

• fp_nocnik_1.jpg
    fp_nocnik_1.jpg
    23,4 KB · Wyświetleń: 44
  • nocnik-z-melodia-maly-mis-edu-play-rozowy_0_b.jpg