reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2012

Witam, my juz na szczęście bez gorączki :) mam nadzieję, ze była od zębów i nic go nie rozłoży.

Julek, Wiktor, Zosia, Ethan najlepszego!!!

Fajnie, ze weekend udany mieliście.
Co do różyczki i szczawianów nie pomogę :( o okularach też myślałam, ale po tym jak mu chciałam przymierzyć to dałam sobie spokój- pewnie za rok sam będzie chciał.

reklama
młodak - współczuję sytuacji!! wejdź sobie może na stronki z przepisami dla maluszków, tam są fajne pomysły co można dziecku dawać. Ja jak już skończę akcje przeprowadzka, to chcę zagłębić się w rozszerzanie diety Gabi i myślę, że zacznę od przepisów ze stronek.
Póki co mogę Ci wrzucić stronki, jakie mam w swoich zakładkach - może coś tam znajdziesz odpowiedniego:

Przepisy dla dzieci: dania dla niemowląt, rozszerzanie diety niemowlęcia - www.mamazone.pl
Książka Kucharska Dziecka - Przepisy dla niemowląt i małych dzieci - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
Przepisy kulinarne dla niemowląt
Rodzice W Kuchni: po 10 miesiącu

Ja poza obiadkiem daję Gabi raczej to, co słodkie, czyli jabłko z biszkoptem, owoce, deserki z twarożkiem, czy jogurtem, więc póki co nic mi do głowy nie przychodzi, ale pomyślę.

A nie martwisz się, że przyszłości też będzie tłuścioszkiem? Bo ja tak...

Raczej nie, bo ona nadwagi nie ma, a ma bardzo podobną budowę ciała do mnie - jak byłam mała też byłam małym serdelkiem, a teraz jest oki :-)

witajcie

Munka - fajne butki, są tylko cena jakos mniej fajna, ale nie ma wyboru,

mlodak - Kuba już od jakiegos czasu odmówił mleka i kaszek - pluł nimi dookoła, daję mu jogurciki, serki, żeby cos z produktów mlecznych jadł, ale mleko i kaszki - nie wchodza w gre,

Co do szczawianów - obstawiałabym szpinak - a tu masz informację
"Nadmierne spożycie produktów zawierających kwas szczawiowy (czekolada, rabarbar, szczaw, pomidory, papryka) również może zwiększyć wydalanie szczawianów z moczem. Przyjmowanie wysokich dawek witaminy C także skutkuje wzrostem stężenia szczawianów w moczu."

"Produkty wysokoszczawianowe:
kakao, czarna herbata, figi, skórka od cytryny, zielone jabłka, czarne winogrona, mandarynki, kiwi, truskawki, owoce leśne, czereśnie, owies, quinoa, pszenica, proso, fasola, orzeszki ziemne, suszone owoce, seler, zielona papryka, ziemniaki zółte w środku, dynia, burak, szpinak, mleko krowie

Produkty o średniej zawartości szczawianów:

białe ziemniaki, marchewka, por, karczoch, bob, groch włoski, pomidory, cebula,pomarań cze, ananas.
Produkty te można spożywać ale nie łącząc ze sobą.

Produkty niskoszczawianowe
:
woda, zielona herbata, soki owocowe, oliwy, jabłka golden lub czerwone, melony, białe winogrona, mango, papaja, miód, biały ryż, kukurydza ( niewielkie ilości ), kokos, soczewica, mięso, ryby, jajka, ogórki bez skory, kalafior, sałata, zielony groszek, czerwona papryka, rzepa, rzodkiewki, grzyby, pieczarki."

skleroza, ale w moim wieku.....

Taką gablotę chciałabym dla Kuby, tylko tapicerkę i fotelik nie w tym kolorze (preferowany niebieski)

Nie wiem tylko, czy by sie nam do bagażnika zmieściła

fiu fiu ale nabazgralyscie :confused2:

kasia.natka i jak z ta rozyczka?? mam nadzieje ze to nie to

mlodak wspolczuje calym sercem. u mnie dokladnie odwrotnie - tylko mleko, juz 3 tydzien...

wiecie co w ogole weszlam gdzies na forum gdzie sie babka zalila ze jej roczna corka od 3 miesiecy tylko mleko. i kilka takich matek sie zglosilo i z tego co wyczytalam to moze trwac miesiacami :no::szok: wszystkie pisaly ze dzieci ladnie jadly az im sie odwidzialo i tylko mleko....

witam z rana zza biureczka :)
nocka tragedia :( tak mu zęby dokuczają, że szok... rano to aż krew mu ciekła tam gdzie się wyrzyna jedynka :( i mały update - idą mu na górze 4 zęby na raz :/

mlodak
a u nas odwrotnie, mleko w miarę, kleiki i deserki wcina aż miło, a obiadków nie chce, jeszcze te ze słoiczka zje, ale moich nie chce wcale, chciałam mu robić takie bardziej dorosłe, ale skończyło się tym, że obiadek był wszędzie, ale nie w buzi, bo od jedzenia fajniesze było wkładanie rączek:( jak tak czytam jakie fajne "dorosłe" posiłki jedzą wasze maluchy to mam wrażenie, że mój jest zacofany :(

katrina i nic dziwnego, że mam kamienie w nerce, jak uwielbiam wszystko z tej pierwszej listy ;-)
a fura bombastyczna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hej !!!

Zaza nie bylo czego zazdroscic. Ta nocka to byl jednorazowy wybryk. Znowu budzi sie kilka razy w nocy. Ja chyba na zeby nie moge tego zrzucic:no: On poprostu tak ma.
Wspolczuje Tobie i sobie tez.

Mlodak- oj ciezko z tym jedzeniem. Moj jak zaczal zwracac mm to sie okazalo ze alergia (okolo 5 m-ca), oby u ciebie nie to bylo przyczyna. Moze dawaj mu dwa obiadki dziennie skoro je lubi. Tak polecala alergolog.

Katrina super bryka

Rysica - przywykniesz. Ja teraz wstaje o 5:40, a jak bede chodzic na 7:00 to czeka mnie wstawanie przed 5:00:-(No jakos trzeba wszystko ogarnac

katrina super rozpiska! w pt idę do pediatry to zobaczymy co powie, póki co mam odstawić wit. C i wit D3. Katrina jak nazywa się ten wózek BMW, bo świetna sprawa!?

mlodak
może po tym zwymiotowaniu boi się teraz jeść kaszki? u mnie obiadek wciąga, ale ma ostatnio w zwyczaju wyciąganie większych kawałków z buzi, oglądanie ich i wkładanie z powrotem (jedzenie jest wszędzie!). poza obiadkiem je dwa razy dziennie kaszkę (śniadanie, kolacja) łyżeczką, ale nie słodzone! Kupuje w klepie ekologicznym lub na internecie kaszki np. Holle orkiszowe, owsiane lub bezglutenowe jaglane i robię z mlekiem (na śniadanie dodaję do nich owoce). Ich składem jest tylko zboże, bez innych dodatków i nie są słodkie, może małemu posmakowałyby? Owoców ze słoika nie tknie (też nie przepada za słodkim). Ratunkiem jest banan do rączki, ale i tego tylko podzióbie. Na drugie śniadanie wciąga kisiel, jajecznicę na parze (jaja przepiórcze), parówkę z szynki lub kanapkę z pasztetem/szynką/serkiem.

agaundpestka
dobrze, że już po temperaturze, bo piękny tydzień się zapowiada :) Kiedy idziecie pierwszy raz do tego zoo, czy już coś przegapiłam, a wy byliście?

Ostatnia edycja:
reklama
Josie zaza gdyby nie to haftowanie to bym sie nie martwila ale jest coraz gorzej. Wczoraj przy kolacji, dzis przy śniadaniu pierwszy raz sie zdarzyło. I widze ze glodny jest a nie wiem co mu dac. K....wa!

Katrina napisz prosze jak wyglada dzienny jadlospis Kubusia. Bo ja pojecia nie mam czym mogę zastapic mleko.

Do góry