reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

jak ja chcialam sie zapisać na usg mówiąc genetyczne to powiedziala mi ze nie wie o czym mowie czy chodzi mi o usg ciąży i powiedzialam ze tak

reklama
Kamila lepiej się dowiedz bo mi właśnie nie chce się wierzyć że genetyczne za 90 zł .Do genetycznego lekarz musi mieć uprawnienia i odpowiedni sprzęt. I nie wystarczy mu powiedzieć który to tydzień.Także lepiej się popytaj żebyś nie wydała kasy i się okaże że to zwykłe usg

Tutaj (znaczy sie w Irl) nie robi sie w ciąży badań ginekologicznych, chyba, że sa ku temu wskazania - tzn. jakaś infekcja czy coś, ale jeśli nic sie nie dzieje, to sie tego nie robi. Mnie akurat to odpowiada, bo uważam, że bez potrzeby nie ma co we mnie grzebać, bo można tylko zaszkodzić.

zapisując się na to usg nawet nie było wyboru czy usg normalne czy genetyczne. w pierwszej ciązy zapisalam sie na to samo usg co teraz i zrobili genetyczne (wtedy nie wiedzialam ze jest ono genetyczne myslalam ze takie zawsze są) i wtedy tez bylam w tym samym tyg co teraz.
A moja gin. każąc iść mi w tym tyg. na usg tez nie wspominała o niczym genetycznym tylko powiedziala ze usg w 13 tygodniu ma na celu wykluczenie zespolu downa i innych chorob

Kamila- pełne badanie genetycznie obejmuje

W trakcie badania oceniane są wszystkie narządy płodu, a lekarz poszukuje specyficznych objawów, mogących świadczyć o ryzyku choroby płodu. Nieobecność objawów nieprawidłowych znacznie zmniejsza (ale nie wyklucza) ryzyko zespołu Downa. [h=3]Podczas badania kolejno dokonujemy:[/h]
  • oceny macicy
  • oceny płodu: głowy, tułowia, kończyn
  • oceny ruchów płodu
  • pomiaru odległości głowowo-siedzeniowej i dwuciemieniowej
  • ocena akcji serca z wyliczeniem ilości uderzeń na minutę
  • pomiaru przezierności karku – na tym etapie dokonujemy już szacunków co do ryzyka wystąpienia zespołu Downa
  • oceny obecności kości nosowych - drugi marker uwzględniany do obliczenia ryzyka zespołu Downa
  • ocena spektrum przepływu w przewodzie żylnym - badanie dopplerowskie – ok. 80% dzieci z zespołem Downa ma nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym
  • ocena zastawki trójdzielnej w Dopplerze spektralnym – ok. 50% płodów z zespołem Downa ma wady serca, jest to trzeci marker służący do ich wczesnego uchwycenia
  • pomiar długości pęcherza moczowego
  • pomiar długości kości szczękowej
  • lokalizacja kosmówki
Robi się je często łącznie z testem Pappa. Zeby ocenic wszystkie narządy i podpisać sie pod wynikiem, lekarz musi mieć specjalny certfikat

Kamila- pełne badanie genetycznie obejmuje

W trakcie badania oceniane są wszystkie narządy płodu, a lekarz poszukuje specyficznych objawów, mogących świadczyć o ryzyku choroby płodu. Nieobecność objawów nieprawidłowych znacznie zmniejsza (ale nie wyklucza) ryzyko zespołu Downa. Podczas badania kolejno dokonujemy:

• oceny macicy
  • oceny płodu: głowy, tułowia, kończyn
  • oceny ruchów płodu
  • pomiaru odległości głowowo-siedzeniowej i dwuciemieniowej
  • ocena akcji serca z wyliczeniem ilości uderzeń na minutę
  • pomiaru przezierności karku – na tym etapie dokonujemy już szacunków co do ryzyka wystąpienia zespołu Downa
  • oceny obecności kości nosowych - drugi marker uwzględniany do obliczenia ryzyka zespołu Downa
  • ocena spektrum przepływu w przewodzie żylnym - badanie dopplerowskie – ok. 80% dzieci z zespołem Downa ma nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym
  • ocena zastawki trójdzielnej w Dopplerze spektralnym – ok. 50% płodów z zespołem Downa ma wady serca, jest to trzeci marker służący do ich wczesnego uchwycenia
  • pomiar długości pęcherza moczowego
  • pomiar długości kości szczękowej
  • lokalizacja kosmówki
Robi się je często łącznie z testem Pappa. Zeby ocenic wszystkie narządy i podpisać sie pod wynikiem, lekarz musi mieć specjalny certfikat
tak i te wszystkie badania miałam wykonane w pierwszej ciązy nie mając o nich pojęcia po co to i jak to :p zapisując się na usg za 80zl w tej samej przychodni co idę w pt.

wtedy kosztowało 80 a teraz 90 :/

lece sie polozyc bo pewnie znowu o 5 pobudka mojego szkraba a w dzien nie ma jak odsypiac. papa milej nocki

Ostatnia edycja:
Mój gin przy ostatniej wizycie powiedział...za dwa tygodnie chciałbym zobaczyć panią na dokładniejszym usg...i tyle...w luxmedzie nie ma rozróżnienia...ma być ciążowe...a ciążowe w tym okresie to właśnie takie...

ViolaPop, carla81, kasiakkb dzięki dziewczyny :):):) Małe ma chyba już adhd bo bo w ogóle nie chciało dać się zbadać tylko machało i fikało z rozkraczonymi nogami hehehehe....rośnie mi mały(a) ekshibicjonista(ka):-D
Od rana wymiotowałam jak głupia.....porcelana była moja!!!
sicilpol dobrze, że wybrałaś się do lekarza....lepiej popanikować niż olać sprawę, a potem wielkie oczy robić. Przykro mi, że masz tak złe doświadczenia.....teraz na pewno wszystko będzie jak należy :-)

Mój gin przy ostatniej wizycie powiedział...za dwa tygodnie chciałbym zobaczyć panią na dokładniejszym usg...i tyle...w luxmedzie nie ma rozróżnienia...ma być ciążowe...a ciążowe w tym okresie to właśnie takie...

Mój powiedział dokładnie to samo a wiem że robi w tym czasie genetyczne bo chodziła tam szwagierka.

Dzisiaj ja nie mogłam dospać od 4:30, przez to że chodziłam obódziłam córkę przed 6 i już sobie działamy.

Dziewczyny miłego dnia wam życzę, jakieś wizyty dzisiaj??? Jak coś czekam na wieści.
Mam nadzieje że Dorotka już dzisiaj się odezwie.....

reklama
Kamila aż mi się gęsia skórka zrobiła jak to czytałam, potwór nie kobieta! a jeżeli nie chcesz mieć z nią więcej do czynienia możesz wyrazić swoją opinie na jej temat na forach gdzie ocenia się lekarzy, istnieje coś takiego jak czarna lista lekarzy, no i wiadomo że kobiety szukają wszelkich informacji w internecie (my jesteśmy tego przykładem ;-)) ostrzeżesz inne kobiety przed nią a przy okazji się odegrasz, dwie pieczenie na jednym ogniu

Siostra mojego męża całą ciążę nie wiedziała czy będzie chłopak czy dziewczynka bo taki wstydniś był że nic nie pokazał :biggrin2: My mamy następną wizytę 19.12 to będzie początek 17 tygodnia więc mam nadzieję że zobaczymy kto tam u mnie w brzuchu mieszka, byłby świetny prezent pod choinkę dla babci i dziadka. Moi rodzice się śmieją że jak będzie dziewczynka to moja mama będzie babcią a mój tata jedynie mężem babci i odwrotnie więc nie mogą się doczekać bardziej niż my

Ja mam dziś za sobą nie przespaną noc, od wczoraj tak boli mnie głowa że całkiem wyklucza mnie to z funkcjonowania, w nocy aż mi było nie dobrze i kręciło mi się w głowie, teraz jest trochę lepiej i mam nadzieję że już minie całkiem bo nie chcę brać żądnych leków :-(

Do góry