reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2012

Dobry!:-)
Co do tarczycy, to według mnie powinnaś częściej kontrolować hormony. Ja robiłam badania w październiku i ft4 mialam na poziomie 80 % normy, czyli super. Wczoraj niestety już tylko 30 % i muszę zwiększyć euthyrox. Jak widać dzidzia ssie z mamy hormonki.
Aaa...co jeszcze istotne...poziom TSH mam dobry i w zasadzie stały , około 1,70 , a niestety FT4 spadło, a jest ono bardziej miarodajnym wyznacznikiem niz samo TSH.
No właśnie też o tym czytałam, a on mi powiedział, że nie muszę już przychodzie... W takim razie przy następnym badaniu TSH zbadam sobie jeszcze to ft4.
Chyba, że uznał, że mój przypadek nie jest najgorszy, bo w sumie na usg moja tarczyca się "poprawiła" i stąd taka decyzja. Tym bardziej, że ostatnio kazał mi zbadać antyTPO (czego nie zrobiłam" a wczoraj już nie...
Najgorsze jest to, że już mi się opcje endokrynologów w okolicy kończą...
ja mam badanie ginekologiczne na fotelu mniej więcej 2 razy w miesiącu i bardzo sie z tego powodu ciesze bo w pierwszej ciązy dzięki temu dotrzymalam do konca ... ale wiedzialam ze musze bardzo na siebie uwazac bo bardzo wczesnie skróciła mi się szyjka macicy do kilku mm .. tak jakby przygotowala sie juz do porodu a to byl dwudziesty któryś tydzień
Ale mówimy, żeby nie grzebać w I trymestrze, żeby nie wywołać poronienia, a nie w ogóle :tak:

Życzę miłego dnia!

reklama
Moi rodzice się śmieją że jak będzie dziewczynka to moja mama będzie babcią a mój tata jedynie mężem babci i odwrotnie więc nie mogą się doczekać bardziej niż my
Oj tak! To jest stara ludowa prawda ;-)

macku- ja mam badać ft3,ft4,tsh co miesiąc i endo mi je sprawdza

dzień dobry wszystkim! :)
A jakie masz TSH? I jakie leki bierzesz?

macku- ja miesiac temu mialam: ths- 1,380, ft3- 5,13 a ft4-18,02, dzis odbieram wyniki na ten miesiac, zobaczymy co tam mi sie zmienilo. OD 2lat biorę euthyrox 50 i 75 codzien, naprzemian. Z tym ze, ja przedtem nie chorowalam na niedo czy nadczynnosci, mialam po prostu guza i teraz biore ekwiwalent za jeden plat tarczycy.
Tzn bez plata jestem potencjalnie zagrozona niedoczynnoscia, ale nigdy jej jako takiej nie mialam.

Ostatnia edycja:
hej Ale dostałam dziś prezent od synka :) Pozwolił nam pospac do 8 !! jak sie obudziliśmy bylam w strasznym szoku ze juz jest 8 :) Zawsze wstaje o 5 czasem i o 4 :)

Miłego dnia ;)

Hej :)
Chyba już mnie nie pamiętacie, dawno mnie tu nie było, ale czytam Was regularnie :)
Dorota wracaj już, ja po kilka razy dziennie wchodzę tu i patrze czy sa już od Ciebie wieści !!!
Gratuluje wszystkim wyczekanych USG :-):-D, ja jeszcze tydzień musze poczekać :-(
Kamila ale ta lekarka u której bylas wczoraj to MASAKRA !!! Chyba bym tam nie wytrzymała i awantura murowana !!!

Jeżeli chodzi o dolegliwości to w sumie dalej oprócz bolących cyców nie ma nic, choć zauważyłam ostatnio ze nie mogę pic mleka strasznie mi się robi niedobrze po nim !!!!

A jak już mówicie o przytulankach to u nas są prawie codziennie, śmiejemy się z moim kochaniem ze to chyba uzależnienie, ale dobrze sie czuje nic mi się nie dzieje także dlaczego mamy sobie odmawiać :zawstydzona/y::-D

Co do USG genetycznego mam je za tydzień i płacę za nie 100 zł, mój gin jak mu powiedziałam ze chce iść na to usg na 3d to mnie wyśmiał, powiedział ze takie usg jest tylko bardziej czytelne dla nas rodziców a dla nich to 2d. Poczytałam troszkę na necie o tym i w sumie jego opinia się zgadza bo tak tez piszą inni.

sicilpol - trzymałam za Ciebie strasznie kciuki !!!! Wiedziałam że będzie wszystko dobrze !!!!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzień dobry
Sicilpol cieszę się że wszystko ok
Kamila ja jakbym trafiła na takiego lekarza to bym wpadła w szał ja też chodzę na NFZ tylko dlatego że mój lekarz twierdzi że nie ma potrzeby płacić zwłaszcza że jestem w ciąży a chodziłam też do niego prywatnie i traktuje mnie tak samo. Wiem niestety że zdarzają się wyjątki takich powinni od razu tępić.
Ja mam wizyte 12 grudnia ale wątpie żeby już było widać płeć chociaż teraz to mam nadzieję że coś się dowiem :-)

helloo
mnie też dawno nie było :) ale czytam codziennie w pracy przy śniadanku :-)
mdłości u mnie minęły, no może jeszcze są ale bardzo sporadycznie występują i nie są tak nieznośnie jak wcześniej
mój wróg nr to PIECZARKI :wściekła/y:nie mogę na nie patrzeć, czuć ... szok, bo wcześniej je uwielbiałam!

Kamila współczuję takiej wizyty, ja też kiedyś podobną miałam w pierwszej ciąży, ale prędko zmieniłam lekarza. i chyba do tej pory mam uraz do kobiety ginekologa, zawsze chodzę do mężczyzn :-) jak dla mnie są delikatniejsi nieco :)

co do przytulanek to nastąpił odwrót w akcji - tak się wzbraniałam - a teraz chcę ciągle, wszędzie i wogóle jakiś diabeł we mnie wstąpił :zawstydzona/y:

w poniedziałek wizyta, mam nadzieje że wszystko będzie git. boję się o swą cytologię, bo co maleństwa mam przeczucie że jest całe i zdrowe i ma się dobrze :)

u mnie jest zróżnicowanie USG za zwykła wizytę na której jest też usg płacę 110 zł a za usg genetyczne bądź połówkowe bądź te 4d ( z którego sa fajne kolorowe zdjęcia twarzy itp) 160 zł. Zwykłe USG może wykonac każdy a te szczególowe tylko lekarz z uprawnieniami.
Tak naprawdę i ten normalny lekarz bez uprawnien może wszystko zmierzyc itp ale nie mając do tego uprawnien nie wpisze danych do kompa i nie wyliczy tzw Trisomii płodu i nie da ci na piśmie że takie badanie wykonał

reklama
u nas za to 3d trzeba dać najtaniej 180 zł i to znalazłam jednego lekarza we Wrocławiu który za taka cenę robi i nie ma zbyt dobrych opinii, a tak to od 250 zł wzwyż. I właśnie na takim USG oprócz fajnych zdjęć jest to samo co na zwykłym usg.

Do góry