reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2012

witam i ponawiam pytanie - czy obróciłyście już materace w łóżeczkach na stronę z gryką?

kurcze ja to chyba zupełnie niewidzialna tu jestem :-( no chyba że napiszę do kogoś konkretnie po nicku a tak to równie dobrze mogłabym się nie odzywać... o co chodzi? czy trzeba osiągnąć jakiś wyższy stopień wtajemniczenia żeby ktoś mnie tu zauważył?

może przesadzam ale ostatnio brakuje mi trochę cierpliwości, zwłaszcza do małej :zawstydzona/y: każda zmiana pieluszki od kilku dni to prawie jak walka bo ona się wygina, wyrywa i marudzi strasznie :eek: dlaczego?

dziewczyny a jakie macie te kołdry do łóżeczek? bo ja kupiłam jeszcze przed porodem większą, 70/140 bo pomyślałam że na dłużej będzie i teraz się martwię czy nie za duża?

Właśnie przy porannej toalecie sobie przypomniałam, że pytałaś o meteracyk- cóż ja doczytałam dopiero teraz, że nie wolno od urodzenia spać na gryce więc mój śpi raz na gryce inny raz na kokosie- zmiana przy zmianie prześcieradełka. Kołderkę też mam 135x100 i jakoś ją wepchnęłam do łóżeczka- Julek po spaniu pod kołderką zadowolony. Zastanawiałam się czy nie kupić drugiej, takiej mniejszej ale chyba nie ma to sensu, no i za tym idzie kupno nowych poszewek itd. Wydaje mi się też, że cięzej ją zrzucić z siebie;-)

U nas też zmiana pieluszki to wyzwanie- co ja go przekręcę na plecy to on w sekundzie jest na boku:laugh2: albo się wygina- chyba zacznę robić zdjęcia tego jak czasem po zakończonym zabiegu to pieluszka jest założona...

Czasem nam wszystkim brakuje cierpliwości. Najlepiej dla mnie wtedy zostawić Julka z D i wyjść na chwilę z domu, zdystansować się lub gdy zaczynam sie wkurzać na młodego to oddaję go D i on rozumie, że ja muszę mieć chwilę bez nich więc znikają mi z oczu na kilka minut... lub ja im gdy jest to przy zmianie pieluszki i nie bardzo można młodego przenieść w połowie:-D

Edek:

Newplum witaj:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Pamka - najpierw zastanów się CO Ci będzie w tej spacerówce najbardziej potrzebne.
Waga małą czy niekoniecznie
koła duże czy niekoniecznie
rączka jedna czy dwie
mały czy duży kosz na zakupy
rodzaj składania
budka duża
??
JAk już będziesz wiedziała to Podpowiem Ci coś bo mam fioła na punkcie spacerówek ;)

Rysica
a może mnie też doradzisz, bo ja mam straszny dylemat, oczywiście tylko ze względu na kasę, bo tak to mój wybór padłby na X-Landera XA, ale cena mnie przeraża... chciałabym tak koło 500zł wydać, a potrzebuję przede wszystkim rozkładane siedzisko i dosyć głębokie oraz koła pompowane albo dobrze zamortyzowane, bo będę wózkiem jeździć po polnych drogach z psami na spacerze - to jest dla mnie najważniejsze
poza tym fajnie jakby nie była bardzo ciężka i fajnie się skaładała

witam i ponawiam pytanie - czy obróciłyście już materace w łóżeczkach na stronę z gryką?

kurcze ja to chyba zupełnie niewidzialna tu jestem :-( no chyba że napiszę do kogoś konkretnie po nicku a tak to równie dobrze mogłabym się nie odzywać... o co chodzi? czy trzeba osiągnąć jakiś wyższy stopień wtajemniczenia żeby ktoś mnie tu zauważył?

może przesadzam ale ostatnio brakuje mi trochę cierpliwości, zwłaszcza do małej :zawstydzona/y: każda zmiana pieluszki od kilku dni to prawie jak walka bo ona się wygina, wyrywa i marudzi strasznie :eek: dlaczego?

dziewczyny a jakie macie te kołdry do łóżeczek? bo ja kupiłam jeszcze przed porodem większą, 70/140 bo pomyślałam że na dłużej będzie i teraz się martwię czy nie za duża?

Kasiu ja obrocilam jakis miesiac temu i od tego momentu mlody zaczal lepiej sypiac :) mysle ze mu na nim wygodniej niz na tym kokosowym bo na kokosie w ogole nie chcial spac ani na plecach ani na boczku ani na brzuszku i trzeba bylo kombonowac jak kon pod gorke zeby zasypial :) ale moze to tez ten wiek :p

My mamy kolderke 60 na 120 ale to dlatego ze lozeczko takie ale zaluje ze nie jest wieksza :)

co do zmiany pieluszki ... my nauczylismy mlodego lezec z gola pupa na przewijaku wtedy tez sobie gadamy i potem przy takim szybkim przebieraniu czy zmianie pieluszki nie ma krzyku ani nic :) czasami tak lezy nawet i 20 minut i po takim lezeniu tez jest juz taki ze nic nie marudzi ... nozkami wywija ale nie ze zlosci :)

Ostatnia edycja:
Ją materacyk dzis bede zamieniac;-) a no i kolderke mam ta większą.
Co do zmiany pieluszki pozwalamy trochę leżeć z gołym pituchem na naszym lozku wśród zabawek i towarzyszy nam chichot a nie wrzask;-)

Cześć Dziewczyny!!

Monika się dzisiaj obudziła... nie wiem o której, bo jak o 7 się obudziłam, to ona już oczy jak 5 zł i śmiałą się do karuzelki... :D zjadła i miała super humor, ale zauważyłam, że jak ona nie śpi długo, to szybciej się robi głodna więc o 9:30 zjadła i śpi, ciekawe jak długo pośpi... Dziś u nas strasznie mocny i silny wiatr! Nawet mąż mi napisał, że strasznie wieje i jest "przenikliwie" - on, zahartowany góral mi to napisał...

Burza była w Grodzisku Mazowieckim, znaczy ulewa i wichura, oglądałam zniszczenia na TVN24 rano, szok! To niedaleko nas, bardzo niedaleko, a u nas tylko lekko wiało - z resztą u nas zawsze wieje...

Ja mam materac kokos-pianka-kokos po Szymku i nie zamieniam stronami ;) Dlatego Ci nie odpisałam, bo mnie to nie dotyczyło...

Nie przejmuj się, każdej z nas się zdarza być pominiętą! Tak to jest, jak każdy wchodzi z doskoku, bo małe dzieci jednak nie sprzyjają długim siedzeniem na forum i szczegółowym odpisywaniem ;)

A kołderkę mam tę mniejszą, 120/90. Szymek spał pod nią do chyba 2,5 roczku...

cześć:)
chciałam sie przywitać,bo jestem tu nowa. Mam córkę Zuzie,która ma 3,8 l. i synka Leonarda który się urodził 11 czerwca tego roku:) mały już w swoim krótkim życiu,przeszedł infekcję w szpitalu(dostawał antybiotyk) i dwa katary już przeszedł...no ale tak to jest jak sie ma przedszkolaka w domu:D

WITAJ! Rozgość się :)
yyy czy my się znamy? ;)

Rysica
a może mnie też doradzisz, bo ja mam straszny dylemat, oczywiście tylko ze względu na kasę, bo tak to mój wybór padłby na X-Landera XA, ale cena mnie przeraża... chciałabym tak koło 500zł wydać, a potrzebuję przede wszystkim rozkładane siedzisko i dosyć głębokie oraz koła pompowane albo dobrze zamortyzowane, bo będę wózkiem jeździć po polnych drogach z psami na spacerze - to jest dla mnie najważniejsze
poza tym fajnie jakby nie była bardzo ciężka i fajnie się skaładała

X-landera XA nie poleciłabym, jeśli już to X-move. X-move ma lepiej wyprofilowane oparcie (pod kątem prostym bardziej nie na półleżąco) i przekładane siedzisko przód/tył. Jednak mimo dużych kół nie są one pompowane... Do najlżejszych też nie należy...
Jeśli chodzi o połączenie dużych pompowanych kół i lekkiej wagi to jest to prawie niemożliwe...
Z takich do 500 zł z dużymi kołami polecić mogę np
NOWOŚĆ ! BABY DESIGN SPRINT PLUS -5 KOLORÓW +FOLIA (2619909425) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
on ma duże koła, jednocześnie ławo go złożyć w tzw kanapkę, i jest niedrogi. No i ma pojemny kosz na zakupy!
NOWOŚĆ SPACERÓWKA BABY MERC GT (2620734993) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ten ma pompowane koła i jest niedrogi, ale nie jest też lekki, bo waży 13 kilo...
NOWOŚĆ 'ANMAR' LEKKA SPACERÓWKA na WIOSNĘ PROD (2622104763) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ten jest dość lekki, bo ma aluminiową konstrukcję, no i ma dosyć duże pompowane koła. Jak dla mnie ok. Tylko nie wiem jak to jest z awaryjnością tych wózków, bo nie miałam...
Miałam Coneco Traper, ale na wyboje leśne to tak średnio... W każdym razie małe kółka parasolkowe średnie są na leśne spacery...
A powiedz jaki masz teraz wózek? Masz od niego spacerówkę??
Bo ja właśnie z myślą o spacerówce, żeby się wygodnie jeździło, kupiłam Tako Jumper X :)

Witam nową mamusię.

kasia ja też jeszcze ni zmieniłam strony materaca, zapomniałam o tym zupełnie i dziękuję za przypomnienie :-)

kołderki typowej nie mam, nie kupowałam. Do tamtego piątku przykrywałam małego kocykami (jak zimniej to dwoma), a teraz rozłożyłam rożek, który zakuiłam do szpitala i jak w razie chłodniej jest to na to kocyk i jest git. No ale zapewne nie uniknę zakupu kołderki bo lada moment i spod rożka nogi będą mu świtać.

Oj, Szymuś kocha zmianę pieluszek, za to ja mniej -jest przeszczęśliwy jak mu się ją zdejmie, wywija takie akrobacje gołą pupą że szok. Że nie wspomnę o minie i radości jak mu podmucham na jajka :-D:-D:-D. Wręcz piszczy!!!!

I teraz najważniejsza informacja dnia - Szymek pierwszy raz przespał całą noc!!!!!! Owszem zaczął stękac o 1, ale dałam smoczek. W dzień spał mało i krótko a wieczorem od 18:30 do 20, więc wiedziałam że na siłę nie mam co go usypiać i w ten sposób sam z siebie padł o 21. Budzę się, bo słyszę kwękanie, odruchowo patrzę na zegarek i momentalnie zerwałam się na obie nogi - 7:05:szok::szok::szok::szok:. No dawno takiego szoku nie doznałam. Mało tego, zjadł o 7:45 (150ml mleka i ok. 40ml kaszki ryżowej z bananami zrobionej na gęsto), pięknie odbił, zasnął po 8 i śpi do tej pory.
Chyba wychodzi zmęczenie po katarze, bo chyba lepiej jet. Tak mi się zdaje, że łatwiej oddycha, już tak nie charcze mu w nosku, więc chyba to końcówka chorobska. Mam nadzieję....... I tak myślę czy to dobry pomysł aby wyjść z nim dzisiaj na krótki spacer. Dość ciepło jest bo 15 stopni, ale wieje wiatr. Ale chyba zaryzykuję, bo podobno na dworzu lepiej sie oddycha jak ma sie katar.
A o dodam, że przed snem zrobiłam w sypialni inhalację z sody oczyszczonej - zagotowałam 2 garnki wody, przykryłam pokrywkami, zaniosłam do sypialni, blisko łóżeczka, mały do wyrka i wtedy do garnków wsypałam po 2 łyżki sody oczyszczonej. Mi się lepiej oddychało, może i małemu pomogło.

kasia.natka ja to małego cały czas na gryce kładę, bo myślałam że ta strona jest własnie dla maluszków:eek: co do kołderki t też kupiłam 70/140 i wydaje mi się teraz za duża, małego przykrywam na razie rożkiem, a dziś w nocy ze względu na zimno najpierw owinęłam go dodatkowo cienkim kocykiem (nie grzeją jeszcze u nas:wściekła/y:)

edit: tu o tym gryczanym materacu
Dla noworodka najlepiej wybrać materac z łuski gryczanej, ponieważ nie uczula, jest przewiewny, więc nie nawilgnie, gdy dziecko się spoci i nie nagrzewa się — zauważa dr Maciej Brodowski, konsultant ds. ortopedii Enel-Med.
http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/295/zakupy/wybieramy-materac-dla-dziecka

edit2: a tu coś zupełnie innego
Kokos to surowiec naturalny, o dobrych właściwościach termicznych (przepuszcza powietrze), a przy tym lekki. Posiada właściwości antyalergiczne i antybakteryjne. Poza tym jest bardzo elastyczny, pochłania pot i wilgoć. Łuska gryczana ma również właściwości antyalergiczne, a także wspomaga leczenie wad kręgosłupa. Jest jednak zalecana dla dzieci powyżej 6. miesiąca życia, dlatego często stosowane są odmiany kokosowo-gryczane, a na stronę gryczaną przewraca się materac właśnie po wspomnianym pierwszym półroczu (dokładnie tak, jak robimy to my, dorośli, zmieniając stronę materaca co sześć miesięcy w celu poprawienia jakości snu i stanu naszego posłania).
http://www.**********/artykul,jak-wybrac-dobry-materac-dla-dziecka,1079,1.html

i nie wiem co mam teraz zrobić :/

rysica ogromne dzięki!!!
własnie tego baby design mam na oku, a tego x-landera to nawet się zastanawiałam czy nie zalicytować:tak:
jeszcze takie mnnie zastanawiają: Nowość! JEEP LIBERTY URBAN Wozek trojkołowy SU (2661660546) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ultralekka spacerówka Q BABYACTIVE MEGA GRATISY !! (2586227674) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wózki spacerowe BEBETTO wózek Filippo K.pompowane. (2648146582) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

WÓZEK BABY SMILE ONTARIO+WYSYŁKA GRATIS! - SMILE (2643516750) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ostatnia edycja:
Mamusie którym bąki przesypiają całe noce (obym od dzisiaj i ja mogła się od nich zaliczać :-)) ile razy dziennie i w jakich ilościach jedzą Wasze maluchy?

Dzisiaj dam malemu kaszke na wieczor, ohhh ja tez bym chciala, by przesypial noce

Ale nie moge narzekac, jesli sie budzi, to tylko na butle, ktore wciaga bez zatrzymanki, nad ranem zas butla+obowiazkowy kupal ;-)

kasia.natka- u nas zmienianie pieluchy zawsze sie tak odbywa :confused2: do tego odkad zaczal sie przewracac, to swieci mi golym dupskiem a ty sie gimnastykuj, odwracaj i zakladaj- niestety jest szybszy ode mnie. Zabawki nie dzialaly, ostatnio moze nieedukacyjnie, ale dziala woreczek na kupy, daje do raczki i przynajmniej w dzien te 30sekund lezy spokojnie.
W nocy zas dodatkowy problem, bo mu odpinam pieluche a on sie wykreci tym golym dupskiem i zasypia :eek:

mlodak- maly ma sie lepiej- to super, a ty jak sie dzis czujesz? mam nadzieje, ze mysli ponure przeszly, swoja droga, lepiej zalapac cos od Was, wiecie co to, niz od kogos obcego i potem nerwy, na serio
Jutro przyjezdza do mnie siostra jupiiiiiiiiii przez miesiac nie bede sama :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie
cześć:)
chciałam sie przywitać,bo jestem tu nowa. Mam córkę Zuzie,która ma 3,8 l. i synka Leonarda który się urodził 11 czerwca tego roku:) mały już w swoim krótkim życiu,przeszedł infekcję w szpitalu(dostawał antybiotyk) i dwa katary już przeszedł...no ale tak to jest jak sie ma przedszkolaka w domu:D

oraz witaj Newplum, ja tak jak i ty rodziłam 11 czerwca :-D

czy zawsze musi tak być że jak dokończę to co naskrobałyście to moja mała sie budzi?!?!?!?

Tak szybciutko, gratuluję ząbków, chorwitkom życzę zdrówka, moja mała śpi na stronie z kokosem, a kołderkę mamy jakąś niemowlęcą z Ikei i jest za duża. Jeszcze pod nią nie śpi bo w nocy cała spocona pod nią jest, śpi na razie pod grubym kocykiem i to by było na tyle, musze spadać, miłego dzionka ;-)

Do góry