reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

reklama
Witajcie.

Jestem nowa w tym wątku. Wydawało mi się, że nie będzie on zbyt długi, kiedy go otwierałam, a musiałam przeczytać 30stron postów. Ładne gaduły z was :)

Jeżeli o mnie chodzi, to jestem mamą niespełna 3letniego Mateuszka (listopadówka 2008) i maleńkiej fasolki. Pierwszy dzien ostatniej miesiączki to 01.09., czyli termin wypada na dzień otwarcia Euro 2012 - 08.06. Wprawdzie z rozmiarów fasolki (2,8mm) wynikałoby że to dość optymistyczny termin - z tego co widzę Wasze skarby są większe - ale zobaczymy co będzie.

W poniedziałek i wtorek zrobione dwa testy - obydwa z dwiema kreseczkami.
testy.jpg

Od razu zadzwoniłam do mojego lekarza i umówiłam się na wizytę na środę rano (czyli dziś).

Po czym przygotowałam uroczystą kolację dla męża i mały prezencik.
buciki.jpgwiersz - Kopia.jpg
Specjalnie na tą okazję napisałam dla męża wierszyk, który został wydrukowany na zawiadomieniu:
Piękna chwila, gdy dwa serca, na zawsze się z sobą łączą
Te uczucia są tak wielkie, wiesz ze nigdy się nie skończą
Lecz najpiękniej, gdy pod sercem żyje dowód tej miłości
I w związku z tym, mój kochany, mam dla Ciebie wiadomości!!!

Mateuszek-skarb nasz cenny, będzie miał rodzeństwo młodsze
Czy to synek, czy też córcia – Twe ojcostwo będzie słodsze
Więc ja wraz z naszym maleństwem, zapraszamy Ciebie w środę
By podczas badań rozpocząć kolejną cudną przygodę.

Po 9 się rozpocznie nasza rodzinna wizyta
Dziękuję Ci za ten skarb, który wnet na świat zawita.
Znów w naszym rodzinnym gniazdku wielka radość zamieszkała
Mam nadzieję, że już zawsze będzie nasze serca grzała.

No a dzisiaj rano miała miejsce nasza pierwsza wizyta. Najpierw radosna - bo USG potwierdziło że mam fasolkę pod serduszkiem. Potem mniej radosna. Okazalo się że fasolka ma tylko 2,8mm (a to już 6tydzień), a w dodatku tuż obok niej znajduje się jakiś mały krwiaczek. Dostałam Duphaston na podtrzymanie ciąży i wizyta za 2tygodnie. Lekarz powiedział, żebyśmy się nie martwili, bo za 2 tygodnie może się okazać że wszystko jest OK, ale radził też nie dzielić się tą wiadomością z otoczeniem :no:. Boję się o moje maleństwo. Wklejam wam pierwszą fotkę fasolki, obok widać malutką czarną plamkę, to właśnie ten punkt który zaniepokoił lekarza :sad:.
pierwsze zdjecie.jpg

Trzymajcie za nas kciuki :unsure:.

Załączniki

• testy - Kopia.jpg
    testy - Kopia.jpg
    28,1 KB · Wyświetleń: 55
  • wiersz - Kopia.jpg
    wiersz - Kopia.jpg
    18 KB · Wyświetleń: 48
Ostatnia edycja:
Witajcie,

mamina kierowniczka - jak będziesz się dobrze czuła i wszystko będzie Ok, to w ogóle nie będziesz badana ginekologicznie w trakcie ciąży, a ciąże uznają tu nie od 12 tyg., tylko od początku. Położna albo lekarz GP założy Ci kartę ciąży, pobierze krew do badania, mi zaproponowali tez szczepienie p/grypie. A pierwsze usg robia w pierwszej ciąży ok. 6-8 tydz., w następnych ciążach jeśli wszystko jest ok, to dopiero po 12 tyg.,

no jak czytalam na innych forach dziewczyny mialy znacznie wiecej badan do zrobienia.
josie duzo masz :)
zastanawia mnie to dlaczego tylko te 2 badania mam i czy to dobrze czy zle. zadnej karty ciazy tez mi lekarz nie zalozyl nic..
Mam tylko badania zaznaczone do wykonania morfologia i krew.

MatMaks gratuluje :) Bedzie dobrze trzymamy kciuki.

Ladnie przygotowalas aby mezowi powiedziec napewno sie ucieszy :)

katrina

Z nieba mi spadlas, czyli ze gp cie wyslal juz tak szybko na usg? w 8tygodniu?
a mialas prywatne ubezpieczenie?
jutro ide do niego zalozyc karte ciazowa, a jak bylam u polaka to powiedzial ooo w 10tyg najwszesniej ... wiec tez tak sie umowilam na za prawie 3tyg.

ps a czytacie jakies ksiazki typu w oczekiwaniu na dziecko albo ciezarowka przez 9miesiecy czy jakos tak?

Ostatnia edycja:
mamina karierowiczka - nie ja na pewno będe wezwana na usg później, to nie jest moje pierwsze dziecko i poprzednim razem było wszystko OK, teraz tez póki co nic złego sie nie dzieje, więc pewnie dopiero po pierwszym trymetrze sie załapię, nie mam prywatnego ubezpieczenia, tylko Medical Card i u nas nie ma polskich lekarzy, tylko w szpitalu na położnictwie jest polska położna.

Ja sobie tylko podczytuje na BB co w danym tyg. dzieje sie z rozwijającym sie maluszkiem w moim brzuszku.

reklama
MatMaks - wszystko będzie dobrze. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać. To bardzo wcześnie jak na badanie USG - na własnej skórze właśnie sprawdziłam jak to jest jak za wcześnie zostanie wykonane. Lekrze tłumaczyli mi że do momentu kiedy dobrze się tam nie zagnieździ różne rzeczy "wychodzą", a przy kolejnym nie ma po nich śladu. Mam nadzieję, że tak będzie i u Ciebie. Trzymam kciuki

Co do badań, to nie wiem jak po za Polską, ale tutaj wszystkie badania wykonywane są raczej stopniowo w ciągu trwania całej ciąży.

Do góry