reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Addiena, dzięki :) a czy ja Wam go kiedyś pokazywałam w ogóle?

Chyba nie, ja nie widzialam

Reakcja męża...pokręcić ci wentylem? :D

hahaha....a wiesz, ze to naprawde dziala. Ja musialam mieć wywołane skurcze przed cc, zeby na "sucho" jej nie robic i maltretowanie sutków zapoczatkowalo akcje.

Ja karuzelki jeszcze nie kupowalam, dziecko i tak za male zeby sie zainteresować. Natomiast pieknie patrzy na te sty,ulujace czarne znaki, które Wam kiedys rozsyłałam

reklama
Ja sie też martwilam, na dodatek poszłam do szpitala z chudymi nogami, a wróciłam opuchnieta jak słoń. Bałam sie, ze coś złego się ze mna dzieje. Najwyższe ciśnienie mialam 140/95. A u Ciebie?
Nie martw sie...organizm potrzebuje czasu, ja z kazdym dniem czuje sie lepiej.

no to ja tez mam niemal identyczne:) górne do 145, dolne do 95.....mam nadzieje , ze mi przejdzie jak Tobie:)

Czy któraś z Mam dopaja malucha herbatką koperkową/innym płynem? Kuzynka D dopajała małą taką herbatką i uniknęła kolek. Chciałabym się dowiedzieć jak to u Was..

Ja karmię piersią więc nie dopajam dziecka niczym, ale sama piłam herbatę koperkową by młodemu pomóc z gazami, okazało się, że bez herbaty ma mniejsze wzdęcia i łatwiej mu kupsko przechodzi.
Kolek u nas nie ma ale ponieważ Julek ma niedokrwistość to musi brać żelazo, które powoduje wzdęcia. Nie mogłam patrzeć jak się wije przy bąkach więc stąd ta herbata...

kamila z butleki lepiej je ? To znaczy wygodniej mu ze smoczka ?
bo moze tak by ci było lepiej, odciągać i butelką, chociaż to też chyba masakra, mnie te laktatory i butelki przerażają. Ala też wisiała na cycku całymi godzinami, bo od razu uspiała i nie dała sobie wyciągnać.
Wojtek za to je ładnie, ale krztusio się strasznie i ulewa, dzisiaj w nocy najdłuższa pobudka od 2.20 do 4.00 bo najpierw się cały zasikał, potem w trakcie karmienia i usypiania zrobił 3 kupy i przy każdym przewijaniu ulewał.. masakra :)
nie mogę wyczuć jak go odbijać bo muszę robić tak, ze po karmieniu na chwilę go odkładam na kolana albo na przewijak, i zanim zdąży ulać po paru minutach muszę go podnieść na ramię i wtedy czasem sobie beknie. Ale w 80% przypadków zanim go podniosę uleje, a jak nie położę to nie beknie :))))

Mojemu się nie odbekiwało przez pierwsze 4 tyg.
Co ja się oszukałam po necie co z tym zrobic...- ten model po prostu tak miał.
Bałam się normalnie spać kłaść przez to. Teraz chyba doszedł trochę do siebie bo beka jak stary chłop:-) (pierdzi też tak samo głośno)

Jak oduczyć dziecko zasypiania przy piersi?
On je i zasypia trzymając w buzi cycek. Jeszcze nawet doi przez jakiś czas z zamkniętymi oczami i nie da sobie wyjąć. Dopiero jak odpłynie na dobre to mu się buzia otwiera...

Ostatnia edycja:
Dzieczyny po cc. boli Was głowa?

Mnie od wczoraj lekko boli i do tego cisnienie skacze:(

Głowa mnie nie boli, ale ciśnienie też mi skakało jeszcze przez kilka dni - zresztą dlatego nie chcieli mnie wypuścić ze szpitala, mimo że już tam chodziłam po ścianach z rozpaczy. Dawali Dopegyt i nic to nie pomagało, a jak wróciłam do domu, od razu się zaczęło normować. Do tego stopnia, że z zaleconej dawki 3x1 zeszłam do 2x1.

hej dziewczyny, ja od 17 odczuwam boleśnie kopniaki i wiercenie malutkiej, normalnie ledwo przy tym chodzę, brzuch w dodatku twardnieje, kłucie w kroczu ale poza tym nic...no zwariować można.

hej hej
moj spi po 3-4h czasem go wybudam do karmienia bo sie martwie. na poczatkiu wisial na piersi non stop i teraz mam przez to zakrwawione suty... polozna powiedziala ze bron boze tego nie robic i ze mam max 20 min go trzymac i odstawiac. i tak co 3h. co mu nawet pasuje chyba bo nie protestuje.
ale dzis zauwazylam problem z gazami po jedzeniu jakos nie moze zasnac tylko sie wije i placze czasem nawet godzine. kupilam sobie herbate z kopru wloskiego a na niej napisane ze kobiety karmiace nie powinny?? przeciez zawsze sie mowi o tym koprze zeby pic nie?

pytanie o pepek, maja wasze tez taka zolta wydzieline w zaglebieniach? troche mnie to martwi. patyczek pryskam octeniseptem i wycieram, i tak ze 4 patyczki schodza 2x dziennie, tak mi kazali w szpitalu.

acha mi tez nogi strasznie spuchly ale chyba schodza. polozna mowila ze to normalne, zbyt duze obciazenie dla serca po porodzie. poza tym po cesarce czuje sie ok, blizna troche ciagnie ale myslalam ze bedzie duzo gorzej :)

Ostatnia edycja:
josie ja tez robilam oktaniseptem ale polozona powiedziala ze lepiej to odstawic bo tylko dluzej bedzie pepuszek sie trzymal i zalecila spirystus z woda rozcienczony 2:1 ale mozna tez takimi wacikami nasaczonymi spirytusem i wlasnie tymi wacikami przemywalam po kapieli i przy kazdej zmianie pieluszki i pepszuek po odstawieniu oktaniseptu odpadl po 2-3dniach teraz tez przemywam bo jeszcze sie nie zagoil i wlasnie taka wydzielina ale mi mowili ze to nic zlego i nie ma co si emartwic bo to sie tam wszystko goi i dochodzi do siebie

Hello
dziś na usg szczegóły na lekarskim. Trzymajcie kciuki za jutro.

Gratuluje nowym mamom: Polaa doczekałas się:-)

Addiena co to znaczy "nie robić cc na sucho"?

reklama
josie ja tez robilam oktaniseptem ale polozona powiedziala ze lepiej to odstawic bo tylko dluzej bedzie pepuszek sie trzymal i zalecila spirystus z woda rozcienczony 2:1 ale mozna tez takimi wacikami nasaczonymi spirytusem i wlasnie tymi wacikami przemywalam po kapieli i przy kazdej zmianie pieluszki i pepszuek po odstawieniu oktaniseptu odpadl po 2-3dniach teraz tez przemywam bo jeszcze sie nie zagoil i wlasnie taka wydzielina ale mi mowili ze to nic zlego i nie ma co si emartwic bo to sie tam wszystko goi i dochodzi do siebie

z tymi pępkami są różne szkoły. Generalnie zalecenie WHO jest chyba takie że pielęgnujemy "na sucho", ewentualnie woda z mydłem. U mnie w szpitalu i położna na wizycie w domu też zalecała octanisept jako bakteriobujczy no i ja go używam.
Przy Ali używałam spirytusu.
Jutro Albo w piątek położna przyjdzie jeszcze raz zobaczyć pępek, chciałabym, zeby już odpadł bo strasznie jest zakręcony ten plastik i boję się że małego uraża nawet pod ubrankiem w brzuch.

Jak oduczyć dziecko zasypiania przy piersi?
On je i zasypia trzymając w buzi cycek. Jeszcze nawet doi przez jakiś czas z zamkniętymi oczami i nie da sobie wyjąć. Dopiero jak odpłynie na dobre to mu się buzia otwiera...

Pamka, no właśnie Ala też mi na początku nie odbijała, ale mnie jej się ulewało. Wojtek ulewa za każdym razem i to dośc sporo, to go drażni, rozbudza szczególnie w nocy, biedny jest. Mam nadzieję, ze około 5 tygodnia się to trochę unormuje.
Ja piję herbatkę laktacyjną jakaś herbapolu czasem, ona jest z koprem ale nie zauważyłąm, żeby to się przekłądało na sprawy brzyuszkowe małego. Dziś piszczał trochę, coś go bolało i zauważyłam ze jak tak jest to później jak zacznie robić kupę to robi i robi - zrobi trochę w pieluchą a potem w czasie przewijania się tak jakby odlokowuje i ładuje na przewijak :)

Do góry