Czyli dno oka ci badala...... Ja mialam badane rok temu, a teraz nie....... A to ma tez zwiazek z metami? A ty widzisz iskry?
reklama
Rysica
Mama Szymusia i Monisi :)
Klusia - co jest ? Opowiadaj, zaczęło się?
Czyli dno oka ci badala...... Ja mialam badane rok temu, a teraz nie....... A to ma tez zwiazek z metami? A ty widzisz iskry?
Tak, dno oka. Nie, męty to kawałki ciałka szklistego i one generalnie nie są p/wskazaniem do naturalki. U mnie chodzi właśnie o te iskierki, które zaczęły występować po dłuższym czasie wymiotowania w pierwszym trymestrze. Czyli wysiłek powoduje, że one się pojawiają i to jest objawem właśnie tego zwyrodnienia. Mam nadzieję, że zdążę jeszcze skonsultować to w poradni laserowej.
Rysica
Muńka, jakie iskierki? Bo ja miałam sprawdzane dno oka jakiś czas temu (1,5 roku temu?) ale czasem zdarza mi się, że na "brzegach" pola widzenia pojawiają się takie iskierki małe, jak sztuczne ognie, na chwilkę. Ale to po jakimś na przykład gwałtownym podniesieniu się czy coś...
klusiaM
Fanka BB :)
Klusia - co jest ? Opowiadaj, zaczęło się?
A gdzie tam..:-).po prostu odliczam już, bo mam nadzieję, że to już w sobotę...
Jutro rano moja mamunia przyjeżdża, oj jak dobrze....
Przywiezie gołąbki i super wędlinkę...Będę leżeć, jeść i nic więcej cały dzień.
Zajmie się Kubą jak prawdziwa babcia, a nie "babcia" teściowa. Dziś tak mnie brzuch bolał popołudniu, chyba z głodu, bo nie zdążyłam nic ugotować, tylko na kanapkach... I nawet zasnęłam z tego bólu, a Kuba samopas....
Rysica
A mIaLas juz wczesniej badane dno?
i to od dziecka, ale za każdym razem było wszystko ok! Już nawet nie wiem ile razy miałam sprawdzane dno oka, ale często. Ostatnio nawet w październiku jak w ciążę zaszłam, miałam wtedy zapalenie spojówek, ale światłem wszystko sprawdzała i było ok. Ale w październiku bez atropiny sprawdzała...
No i poczytałam w necie i się ciut uspokoiłam, bo przy odwarstwianiu się siatkówki to po iskierkach następuje pogorszenie ostrości widzenia, i że zdarza się najczęściej u osób po 50tce, cukrzyków, osób z AZS i wcześniaków oraz u krótkowidzów, a ja jestem dalekowidzem... Więc pewnie to co innego...
mamina karierowiczka
Fanka BB :)
Gkvp a masz obok siebie polski/ruski lub litewski sklep? Albo jakiego organicznego farmera? Oni maja te male ogoraski. Jak pomysle ze juz jutro sobie zasysne malego ogoreczka tudziesz dwa jezusiczku
Do tego mleko skondensowane karmelowe z tubki. ...
Do tego mleko skondensowane karmelowe z tubki. ...
reklama
Muńka, jakie iskierki? Bo ja miałam sprawdzane dno oka jakiś czas temu (1,5 roku temu?) ale czasem zdarza mi się, że na "brzegach" pola widzenia pojawiają się takie iskierki małe, jak sztuczne ognie, na chwilkę. Ale to po jakimś na przykład gwałtownym podniesieniu się czy coś...
No właśnie coś takiego mam, tylko zaczęło się przy wysiłku jaki miałam podczas torsji w I trymestrze, no i teraz od czasu do czasu coś takiego pojawia mi się jak np. golę sobie pachę i dłuższy czas wzrok jest skierowany w tamto miejsce i potem jak wracam wzrokiem to właśnie na obwodzie pola widzenia napływają mi takie maleńkie iskiereczki, ale poza tym żadnego pogorszenia ostrości widzenia w tym czasie nie mam. Mi się siatkówka nie odwarstwia, tylko są miejsca zwyrodniałe, które są potencjalnymi miejscami, gdzie może zacząć się siatkówka odwartstwiać, dlatego też poród SN jest p/wskazaniem.
A mIaLas juz wczesniej badane dno?
Nie wiem czy pytałaś mnie czy Rysice, ale jak mnie to ja miałam, ale baaaaardzo dawno temu.