reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2012

dziewczyny, w temacie pakowania torby koleżanka zrobiła fajny wpis na swoim blogu, ja korzystam z jej listy i czuję się spokojna, że o niczym nie zapomnę:

Torba do szpitala

tymczasem mąż zadecydował, jakie kupimy łóżeczko Tomkowi. jestem w szoku, bo nigdy nie podejrzewałabym go, że sam z siebie wybierze łóżko z... żyrafkami :shocked2:. ładne jest, mam nadzieję, że się sprawdzi :D

reklama
ja też nie raz mojemu wyjmowalam, z tym ze ja mialam bialego asta i u niego od razu bylo widac ja sie cos przyczepilo... kropelki na kark to chyba najlepsza metoda.

buziak ja kiedyś na wf mialam bo mi sie po przebiezce przyczepil myslalam ze nie wyrobię.... (16lat mialam) nauczyciel mi wyciagal wtedy i po lesie juz nie biegalismy.... a dzieciaki przed kazdym wyjsciem w lato staram sie opryskac offem czy czyms od kleszczy z tym ze on max 3h dla dzieci dziala...

laseczki moje najpiękniejsze ja spadam,bo moje hokejowe ciasteczka grają dziś kolejny mecz o tytuł mistrza.Wracam za jakieś 2,5 godzinki.PA

Weź mnie nie strasz. Ja aparat noszę, więc moje zęby oprócz ciąży jeszcze przez to są narażone. A w jaki sposób mogę wapń dostarczać dodatkowo?

no tego już właśnie napisali :dry: tylko co trzeba jeść,a o preparatach ani słowa
a w jedzeniu wapnia najwięcej jest w żółtym serze i tłustym mleku, potem chyba w sardynkach (najlepiej jeść z ośćmi), tłuste ryby, kefir, maślanka, białe mięso, zielone warzywa

tymczasem mąż zadecydował, jakie kupimy łóżeczko Tomkowi. jestem w szoku, bo nigdy nie podejrzewałabym go, że sam z siebie wybierze łóżko z... żyrafkami :shocked2:. ładne jest, mam nadzieję, że się sprawdzi :D

chyba wiem które - bardzo fajne łóżeczko :)

to tak apropo wapnia:

Najcenniejszym źródłem wapnia jest mleko. Oprócz tego, że jest ono bogate w ten pierwiastek, to również wapń w nim zawarty jest łatwo przyswajalny. Tak naprawdę szklanka mleka pokrywa ¼ zapotrzebowania organizmu przyszłej mamy na wapń. Resztę możesz dostarczyć spożywając żółty ser, twaróg, jogurt, kefir czy maślankę. Bardzo dobrym źródłem wapnia są również sardynki, większość kasz, zielone warzywa, pestki słonecznika, ziarna sezamu, orzechy laskowe i ziemne oraz migdały.

[h=3]Aby dobrze się wchłaniał[/h]

Wapń najlepiej wchłania się wtedy, gdy w Twoim organizmie nie brakuje witaminy D. Wiosną i latem nie powinno być z tym problemu, gdyż pod wpływem promieni słonecznych Twój organizm ją wytwarza. Natomiast na jesień i w zimie powinnaś zadbać, by w Twojej diecie nie brakło dodatkowo tłustych morskich ryb, mięsa i żółtka jaj. Pamiętaj również o aktywności fizycznej. Regularne spacery czy ćwiczenia dla kobiet w ciąży sprzyjają odkładaniu się wapnia w kościach a przebywanie na świeżym powietrzu dodatkowo wpływa korzystnie na produkcję witaminy D przez organizm.
Wchłanianie wapnia jest zaburzone, jeśli w Twojej diecie jest zbyt dużo fosforu (zawierają go dania wysoko przetworzone). Również wchłanianiu wapnia nie służy duża ilość szczawianów, zawartych w burakach, rzodkiewce, rabarbarze, kawie czy herbacie. Dlatego nie powinnaś w jednym posiłku łączyć produktów bogatych w wapń oraz tych bogatych szczawiany.

reklama
wszystkim dzielnym usuwaczkom kleszczy wielki szacun. Ja nie ruszę choćby mnie przypalali. Nie ruszę i już. To jest najbardziej obrzydliwe stworzenie na ziemi. Pijawkę prędzej ogarnę :)

Do góry