reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Ja byłam u lekarza w 4 tyg i 4 dniu i napisał mi zaświadczenie do pracy że jestem w 5 tyg ciąży.
3 trymestr zaczyna się prawdopodobnie z końcem 27 tyg czyli z początkiem 28.

reklama
Dziewczyny, przecież jest dużo przeliczeń tygodni na miesiące ciąży a tydzień czasu to niewielki margines błędu. Tak więc wszystkie mniej więcej macie racje.
Mnie w sobotę dopadł taki ucisk w okolicy lewej strony podbrzusza. W dodatku byłam na mieście, bolało mnie tak że nie mogłam chodzić. To był taki ból jakby kolka mnie złapała, tylko nie kuło a ból był ciągły. Wróciliśmy do domciu położyłam się, mała zaczęła się ruszać, nagle wyskoczyła z lewej strony gulka i było po bólu.
I niestety dopadło mnie to też we wtorek. Schemat taki jak wyżej i przeszło tylko że trwało to ciut dłużej bo jakieś 4 godzinki - najwidoczniej mała nie miała ochotki pobrykać i się przekręcić.
Dziś z kolei ja pobrykałam, byłam na spacerze z psem.Biedak nie dowierzał że to ja go biorę na dworek, cieszył się przeogromnie ja z resztą też. Zaopatrzyłam się w ciasteczka bo zdarza mu się ciągnąć na smyczy jak zobaczy innego psa albo swoją psiapsiółkę. Na moje szczęście był słuchany. Dotleniłam się tak, że pierwszy raz od początku ciąży posprzątałam z grubsza pokoik ( do tej pory robił to mój ślubny). Odpoczęłam, poleżałam, poczytałam książkę a teraz nadrobiłam Was.
Z kolei wczoraj odważyłam sie przejrzeć ciuszki które mam po bratankach. Większość tak do roczku się nadają. Przeważają niebieskie ale mnie to nie przeszkadza. Mama przy okazji znalazła różowe śpioszki mojej siostry. Nie uwierzycie mają prawie 17lat.

Dla mnie te tygodnie są istotne, bo pierwszą wizytę odbyłam, gdy miałam 10 tygodni i 4 dni wg O.M. , a do becikowego trzeba być pod opieką nie później niż od 10 tygodnia ciąży. Nie zagłębiałam się jeszcze w to, nie wiem, czy ustawodawcy określili datę zapłodnienia czy O.M. i co jest potrzebne- zaświadczenie od lekarza? Jesli te 4 dni zrobią różnicę, to się nieźle wkurzę:wściekła/y:
Ja jestem w amoku sprzątania i jednocześnie oglądam Bridget :)

KlusiaM myślę, że lekarz nie będzie Ci robił problemu i wyda Ci odpowiednie zaświadczenie.

Ja np. kartę ciąży mam założoną właśnie 10tc

Właśnie mama wróciła ze spacerku z psiakiem, jakiś inny dog ugryzł go w ucho, słyszałam że uszy ciężko się goją, któraś z ulubienic czworonogów zna sprawdzony sposób aby tego uniknąć?

Ostatnia edycja:
Witam popołudniowo,

Większość zakupów na urodzinki Kuby zrobiona. Na sprzątanie już sił brak, więc właśnie się wzięłam za przejrzenie rzeczy, które dostałam dla malutkiej. Matko jakie to wszystko śliczne! :-)Dziewczynkę ubrać to można. Niepotrzebnie zaczęłam to robić przy teściowej, bo przypomniały mi się jej komentarze 3 lata temu. Ale będę zachowywać się jak wtedy, czyli niby przytakiwać, a robić jak uważam. Tym bardziej, że ona wielkiego doświadczenia nie ma, bo zostawiła swoje dziecko na wychowanie dziadkom. Czasami jestem może za stanowcza, ale inaczej się z nią nie da. Stanowczo, ale też tak by nie urazić…;-)
Agaundpestka Nie przeginaj! Choć ja nie lepsza, jak złapię fazę, to potrafię cały dzień sprzątać, a potem jęczę, że coś mnie ciągnie. Dziś to co chwila zatrzymywałam się na spacerze, bo czułam normalnie ją w kroku.
Avo Ja nigdy nie mogłam zrozumieć jak ludzie mówią, że np. zaczynają 30 rok życia, a kończą 29. Moim zdaniem 28 tygodni i 1 dzień to jest zaczęte 28 tygodni:tak:, a skończone 27. Ale co za różnica. Ważne, że to już bliżej niż dalej. Z tym ekspresem to super, też chciałabym mieć taki w domu. Nie piję dużo, ale tak 2 dziennie max. Ja ciśnienie to mam trupie(ostatnio 75/50), więc mogę. Rano po śniadaniu jedna, i czasami jak nie cola to jeszcze jedna kawka w dzień. Tylko, że nie taka super, a rozpuszczalna. Taki ekspres to mi się marzy…
Asiia Ja ostatnio miałam prawie +8, więc możliwe, że już z 10 będzie. Teraz ważę 62,5, a wiele lat ważyłam 46, więc jak dla mnie to sporo. Ale jeszcze nie tak dużo jak w pierwszej ciąży, czyli ponad +17…Ciekawe na czym stanie w maju… czy będę w stanie się wytoczyć na trawkę do parku. A okolice mam piękne. Postanowiłam, że jak przyjdzie wiosna, to biorę Kubę, kosz ze smakołykami i siedzimy pół dnia na dworze. Olewam wtedy obiadki. Mąż sobie poradzi, zresztą wtedy tak jeść się nie chce. Ciekawe jakie będzie lato? W zeszłym roku połowa maja to był mega skwar. Nie zapomnę jak wybrałam się z Kubą nad kanałek i bałam się wracać, czy damy radę, bo taki upał się zrobił, siedzieliśmy w cieniu..oj jak o tym marze teraz…
Buziak chyba otwierają oczka, bo gdzieś czytałam, że odróżniają czy światło jest czy nie.
Sicilpol do mnie siostra jutro przyjedzie, ale dopiero popołudniu, bo ma sto innych zajęć, ale dobre i to, może przynajmniej spokojnie sobie przygotuję urodzinki Kuby. Jakby było lato, wygoniłabym ich na cały dzień do parku, a tak po godzinie powrót, bo zimno.
Kamila A czemu Wiktorek nie chciał spać? Głosik oddany… Oj jak miło patrzeć, jak dziecko lubi jeść. Mój to tylko naleśniki, pierogi, placki. Jak widzę, gdy dziecko z chęcią je kotleta czy wędlinę, to aż miło. Ale dobrze, że chociaż ryby uwielbia.
Sicilpol Tialana Od filmików to ja jestem specjalistką. Ludzie mówią, że ja chyba nic nie robię, tylko nagrywam, fotografuję. Jest tego dużo, bo filmików takich minutowych z 800, a fotek to powiedzmy 1000 w każdym półroczu. Wydaje się, że dużo, ale ja fotografuję nie tylko uśmiechy, ale np. wielkie bunty, psoty, najróżniejsze momenty na których go złapałam. Po prostu to lubię. A potem jak miło wspominać. I wcale to mi dużo czasu nie zajmuje, po prostu aparat jest zawsze na wierzchu:-p
Lui85 ja tez to wszystko mam :) Jeśli chodzi o pamiątki, to ja całe życie zbieram róóóżne rzeczy, np. kasety z nagraniami męża, co mi miłość wyznawał, czy jego listy...

ja wazylam zawsze 47,48kg ,ale w 3 miesiacu kiedy pierwszy raz mnie na wizycie zwazyli waga pokazala 50 ,wiec od tych 50 licze:p (haha)
z Kubusiem przytylam 13 i podczas porodu waga pokazala 59kg. jeszcze nigdy nie przekroczylam magicznej 60,a teraz zapewne lada dzien to zrobie ;p
takze ja nawet niechce myslec co to bedzie na sam koniec..
wiadomo ze dzieci sa najwazniejsze i wogole,ale mimo to strasznie boje sie rozstepow... no naprawde, ciagle gdzies we mnie siedzi ten strach.. az wstyd..
liicze sie z tym ze waga zawsze moze spasc w dol,ale rozstepy jak juz sie pojawia,to zostana na wieczna pamiatke.. ;?

hihi a w maju to ja sie pewno nawet na dwor nie dam rady wyczolgac :p teraz juz mi ciezko..
dla mnie ubrac skarpetki ,czy buty to nie lada wyzwanie :p ,to co to bedzie za 2 miesiace :p

nie straasz mnie :)

Hej,
wróciłam z usg, wszystko z dzieckiem w porządku i mogę już napisać, że okazało się dziewczynką:)::):):):):):):):)::)

Yey!!!!!

:-):-):-):-):-):-):-)

Sprawdzone wszystko, narządy wewnętrzne są i działają, łożysko ok, wody czyste, czyli wszystko w porządku.
Radiolog mówił, że będzie wysoka i długie nogi też już widzi.

A ja się uspokoiłam, że ktoś się porządnie przyjrzał.

Będę miała córę:) Cieszę się jak diabli:) Tak od jakiegoś czasu chciałam, ale bałam się nastawić, bo potem właściwie rozczarowanie byłoby, że chłopiec a też bym się cieszyła przecież.
Teraz trzeba zdecydować, czy zostajemy przy Małgosi, czy szukamy dalej.

Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamy:)

hmm, juz sie polapac nie mogę. Ja mam 25 tyg. i 4 dni czyli 26 tydz., tak??;-)
ale jesli chodzi o wiek to w lipcu bede miala 26 czyli dalej mam jeszcze 25, co nie?:-D
pogubilam sie chyba:zawstydzona/y: no jasne, ze dalej 25 hahaha, przeciez 26 dopiero skoncze, mam rację?? rocznikowo 26 to sie zgodzę:-D

a jak wpisuje swoj termin porodu, czy date ostatniego @ na necie, i chce zeby mi pokazalo, ktory to tydzien to czesciej piszą ze 25, troche to skomplikowane:zawstydzona/y::-D

to jeszcze ja napisze po swojemu

2tydz 3 dni to skonzony drugi tydzin a leci 3 bo juz sie zaczał tak???
a linijki moga dalej bebnc o 2tyg / lekarze rowniez tak licza - b licza tygodnie skonczone!!! nie zaczete

klusiaM mój Wiktor to należy do dzieci którym sen wcale do życia nie jest potrzebny:-p zawsze mało śpi i często się budzi ale wczoraj to już przesadził. Gadał i łobuzował do 2 w nocy twierdził że jest dzień :-p a o 5.30 pobudka to już u niego normalka gdy tylko zaczyna się rozwidniać za oknem :-p

nie pierwszy raz wspołczuje Ci !!!

Laski, od kiedy się zaczyna 3 trymestr? Od 27 czy 28 tyg? I od którego tyg trzeba chodzić co 2 tyg na wizyty kontrolne?

moja ksiazka podaje ze od poczatku 27tyg a czestotliosc wizyt zmieni lekarz-napewno nie zapomni Ciepoinformowac

Dla mnie te tygodnie są istotne, bo pierwszą wizytę odbyłam, gdy miałam 10 tygodni i 4 dni wg O.M. , a do becikowego trzeba być pod opieką nie później niż od 10 tygodnia ciąży. Nie zagłębiałam się jeszcze w to, nie wiem, czy ustawodawcy określili datę zapłodnienia czy O.M. i co jest potrzebne- zaświadczenie od lekarza? Jesli te 4 dni zrobią różnicę, to się nieźle wkurzę:wściekła/y:
Ja jestem w amoku sprzątania i jednocześnie oglądam Bridget :)

jak napisałam lekarze liczą tygodnie skonczone wiec miescis sie dziesiatce:tak:

msmickey - gratuluje!!!

Ostatnia edycja:
Hej,
wróciłam z usg, wszystko z dzieckiem w porządku i mogę już napisać, że okazało się dziewczynką:)::):):):):):):):)::)

Yey!!!!!

:-):-):-):-):-):-):-)

Sprawdzone wszystko, narządy wewnętrzne są i działają, łożysko ok, wody czyste, czyli wszystko w porządku.
Radiolog mówił, że będzie wysoka i długie nogi też już widzi.

A ja się uspokoiłam, że ktoś się porządnie przyjrzał.

Będę miała córę:) Cieszę się jak diabli:) Tak od jakiegoś czasu chciałam, ale bałam się nastawić, bo potem właściwie rozczarowanie byłoby, że chłopiec a też bym się cieszyła przecież.
Teraz trzeba zdecydować, czy zostajemy przy Małgosi, czy szukamy dalej.

Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamy:)

Gratuluje Dziewczynki i zazdroszcze :)

reklama
blond spoko, spoko rozumiem, bardziej mi chodzilo o wiek, zeby jak najdluzej czuc sie mloda:-D

delwer spokojnie, nie martw sie za bardzo, miejmy nadzieje, ze wszystkie znalezione:tak:
Moj tez sie kiedys tak bawil po czym pokazal ze zjadl, juz zaczelam wariowac bo duze monety:tak: a On sobie wrzucil w body i do brzuszka sie przykleily:-D

Kamila ja nie wiem jak Ty funkcjonujesz:szok: rzeczywiscie Wiktor malo spi, podziwiam Cie:tak: Moj to spioch jakich malo chyba, ma to po rodzicach:zawstydzona/y:
Rano jak sie obudzi to musi swoje odleżeć, nie wstaje od razu.
spi minimum 12 godzin:tak: i jeszcze drzemka w dzien.
Oby brat nie okazal sie inny tylko:-D

MsMickey super, ze wszystko w porządku:tak:
gratuluję!!

Do góry