reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

mamina - to nie do konca jest tak. Wiem ze niesprawiedliwe jest to, ze kobieta ktora dba o siebie moze urodzic chore dziecko a taka dajka z pod sklepu rodzi duzego rózowego babasa - ale to jest duuuze uproszczenie tematu. My duzo nie widzimy, ja u nas w szpitalu nie spotkałam "chorego" niemowlaka. Ich poprostu nie widac. Ale wystarczy zajrzec np na chirurgie do placówek typowo dzieciecych Boziuuuuuuuu co tam sie dzieje :szok: Serce peka i ogolnie to jest nie do opisania - ile i jakie schorzenia maja dzieciaczki przez zaniedbania matek:szok: /w ciazy.
Np rozszczepy - ust i podniebienia - to podobniez moze byc od tego ze matka piła i paliła bedac w ciazy.. Reszty nie bede pisac....

Spadalski papapa

reklama
Buziak - prosze cie nie pisz tak :-p
,, Np rozszczepy - ust i podniebienia - to podobniez moze byc od tego ze matka piła i paliła bedac w ciazy..''
bo takie informacje nie jedna palca tu kolezanke moga zdolowac i to bardzo, a nie do konca jest to prawda. Przyczyn wystepowania tego typu wad jest wiele tego np.
Przyczyny powstania rozszczepu nie są do końca znane. Uważa się, że dziedziczenie może mieć istotne znaczenie, ale skłonność do dziedziczenia tej wady może ujawnić się tylko w określonych warunkach. Takimi warunkami mogą być: niedobór witaminy A, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, kwasu nikotynowego lub nadmiar witaminy A, głodzenie, niedotlenienie, kortykosterydy (wydzielają się one w organizmie pod wpływem silnych stresów), napromieniowanie, utrata płynu owodniowego oraz zakażenia wirusowe i inne.

Dobrze by bylo abysmy nie pisaly takich rzeczy a jesli juz to szczegolowo a nie wyrywkowo bo naprawde mozna sie niezle zestresowac a chyba wystarczajaco stresow mamy:tak:

A co do palenia w ciazy to ja w pierwszej ciazy z mlodym papierosy jadlam z jednej paczki zrobily sie dwie. A mimo to syn urodzil sie zdrowy i to o wadze ponad 5kg, a wody jak to powiedziala polozna byly w normie.
Ja nie twierdze ze palenie w ciazy jest zdrowe i napewno ma negatywny wplyw na dziecko itp ale nie mozna tez generalizowac. Sa kobiety ktore dbaja o siebie i o bobo a mimo to cos idzie nie tak. Na pewne rzeczy poprostu nie mamy wplywu.

Ostatnia edycja:
Witam :-) z gorącą herbatką z cytryną :-)
Przed południem spadam do mamy :-p wracam po obiedzie - uf jak dobrze, że nie muszę dziś gotować :-)
Na dworze -13 stopni - koszmar jakiś. Wczoraj było -12 - myślałam, że zamarznę jak wyszłam do sklepu na zakupy.
Ja chcę już wiosnę !!
Miłego dzionka dziewczyny !!:-D

Hej!
U mnie "tylko" -10st. :-D

Babki też Was po calym dniu boli niemilosiernie (wrecz napieprz....) kosc ogonowa??;/ ja tak mam od ponad tygodnia... czasem w srodku dnia zaczyna czasem pod wieczor....czasem promieniuje na boki do bioder

też tak mam, jak za długo siedzę, a nawet czasami jak leżę za długo na plecach

Wg mnie dużo mówi się o alkoholu w ciąży że nie wolno to samo fajki, ale zdecydowanie za mało mówi się o tym, że kobieta która często denerwuje się w ciąży odbija się to również na jej dziecku, po urodzeniu może być bardziej rozdrażnione, strachliwe itd, możne a nie musi, może to również wyjść po kilku latach. To tak na marginesie...

o właśnie, ja dlatego już z pracy zrezygnowałam, bo nie dawałam sobie rady ze stresem, a potem brzuch twardy i strach, czy wszystko będzie dobrze, a niestety pracę mam taką, że każdy dzień to kupa nerwów:baffled:
żona kolegi mojego męża urodziła martwe maleństwo, najprawdopodobniej dlatego, że mieli mnóstwo problemów rodzinnych i finansowych... wcześniej ponoć było z maleństwem wszystko OK...

Buziak - prosze cie nie pisz tak :-p
,, Np rozszczepy - ust i podniebienia - to podobniez moze byc od tego ze matka piła i paliła bedac w ciazy..''
bo takie informacje nie jedna palca tu kolezanke moga zdolowac i to bardzo, a nie do konca jest to prawda. Przyczyn wystepowania tego typu wad jest wiele tego np.

Dobrze by bylo abysmy nie pisaly takich rzeczy a jesli juz to szczegolowo a nie wyrywkowo bo naprawde mozna sie niezle zestresowac a chyba wystarczajaco stresow mamy:tak:

A co do palenia w ciazy to ja w pierwszej ciazy z mlodym papierosy jadlam z jednej paczki zrobily sie dwie. A mimo to syn urodzil sie zdrowy i to o wadze ponad 5kg, a wody jak to powiedziala polozna byly w normie.
Ja nie twierdze ze palenie w ciazy jest zdrowe i napewno ma negatywny wplyw na dziecko itp ale nie mozna tez generalizowac. Sa kobiety ktore dbaja o siebie i o bobo a mimo to cos idzie nie tak. Na pewne rzeczy poprostu nie mamy wplywu.

powinnam była napisac, ze palenie i picie moze byc jedna z wielu przyczyn, ale nie zmienia to faktu, ze inf ktora napisałam jest jednak prawdziwa. Nie napisałam ze papierosy sa jedyna przyczyna.
Poczytaj dokładniej

Czy w ciąży można palić papierosy lub stosować kremy z retinolem?
Palenie papierosów w ciąży jest bezwzględnie zakazane. Nikotyna wywołuje poważne zaburzenia rozwoju dzieci. Kobiety ciężarne powinny prowadzić zdrowy tryb życia. Dlatego, gdy kobieta paląca papierosy dowie się, że zaszła w ciążę, powinna dla dobra rozwijającego się dziecka rzucić nałóg. Być może będzie to pierwszy krok do zupełnego pozbycia się uzależnienia. Żeby ... pewne wady wrodzone, na przykład rozszczep wargi i podniebienia , są częstsze u dzieci palących matek.

Im późniejszy...

Rzuć palenie w ciąży!
Od dawna zalecano matkom rzucenie palenia, jeśli decydowały się na dziecko. Jednak dopiero teraz odkryto dowody potwierdzające słuszność takiego działania, nawet w tak późnym momencie, jak potwierdzenie ciąży przez lekarza. Badania przeprowadzone przez grupę ginekologów ze szpitala w Southampton wykazały, że zaprzestanie palenia właśnie w tym czasie znacznie ... rozszczep wargi i podniebienia, a także innych chorób w późniejszym życiu. Badacze z Southampton przestrzegają przed ostatnim...

a tu cały link

Rozszczep wargi | abcZdrowie.pl

Ponadto niestety spotkałam sie z tym problemem, wiesz pewnie ze operowałam chłopcow w instytucie, ktory jezeli chodzi o problemy rozszczepow /problemow twarzoczaszki jest jedna z najlepszych placówek w polsce /jak nie najlepsza wiec sie naoglądałam niestety/i nasłuchałam
Tu masz artykuł który moze troche przekona Ci, ze mam racje (lekarze z IMiD) /badanie stezenie kadmu u ciezarnych a rozszczepy/picie alko i palenie w Itrymestrze itp

http://pp.am.lodz.pl/9a.pdf

A i nie rozumiem Twojego toku myslenia??? Piszesz mi zebym nie stresowała dziewczyn??? A sama niemal promujesz palenie bedac w ciązy??? Wierz mi, ze nie chce i nie chciałam nikogo straszyc ale jezeli mogłabym choc jedna dziewczyne przestrzec przed paleniem w ciąży to zrobie to jeszcze raz!!!!
I zeby nie było, bo dyskusja zrobiła sie troche powazna to my sie nie kłócimy, tylko wymieniamy własne aczkolwiek zdecydowanie inne poglądy;-):tak:

Ostatnia edycja:
Dzień dobry wszystkim
Mam już swój upragniony bilet:-) Wylot 12 lutego przylot na miejsce 14 lutego....dwa dni w samolocie no półtora bo zmiana czasowa .
W nocy jakiś idiota darł się w niebo głosy że komuś do.j...bie więc podzieliłam twój los alarmowy Mamina
Miłego dnia wszystkim....
:-):tak::-D

ja jeszcze tylko dodam odnoście palenia w ciąży, że mój gin powiedział, że palić w ciąży nie można absolutnie, ale lampkę wina od czasy do czasy napić się mogę

Witam.... czytam, czytam. Wczoraj miałam nadrobić i nie dałam rady. Nadrabiam teraz, ale jeszcze ze 20 stron mi zostało, a w związku z tym, że zaraz wybieram się na zakupy, więc chciałam się Was podpytać o jedną rzecz, poczekam na odpowiedzi i w tym czasie będę dalej nadrabiać. Pytanie: czy któraś z Was wsmarowuje w siebie olejek przeciw rozstępom eucerinu taki jak tu EUCERIN OLEJEK PRZECIW ROZSTĘPOM W CIĄŻY 125ml (2060262249) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Naczytałam się pozytywnych opinii i pomyślałam sobie żeby sobie flaszeczkę zakupić i smarować się na noc a na dzień jakimś balsamem przeciw rozstępom. Balsam rano, żeby szybciej się wchłaniał, a wieczorem to mogę sobie poczekać aż się wchłonie...
Może któraś poleci mi coś lepszego...?
Opinie o Reni "kasztanowa mama"..... PODZIELAM:tak:

reklama
witajcie w ten mroźny dzień :szok: jak tu wyjść z domu przy takiej temperaturze :confused:
Paulina super że masz już bilet i możesz zacząć odliczać dni do wyjazdu :tak:

a co do palenia to ja kopciłam jak lokomotywa przez wieeeeeeleeeee lat ale jak postanowiliśmy mieć dzidziusia to oboje z mężusiem rzuciliśmy z dnia na dzień i wyszło ponad pół roku przed ciążą :happy2: dzięki temu gdyby cokolwiek było nie tak to nikt mi nie powie ani ja sama nie będę miała do siebie pretensji że to przez papierosy!

Do góry