reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Natomiast mi lekarz powiedział że kość ogonowa Mnie boli z powodu mojego zeszłorocznego upadku na lodzie i teraz odzywa się z podwójną siłą...i nic z tym nie dam radu zrobić:-( ... obym przetrwała lot a potem w ciepłym słońcu wygrzeje kości:-)

reklama
powinnam była napisac, ze palenie i picie moze byc jedna z wielu przyczyn, ale nie zmienia to faktu, ze inf ktora napisałam jest jednak prawdziwa. Nie napisałam ze papierosy sa jedyna przyczyna. Poczytaj dokładniej Czy w ciąży można palić papierosy lub stosować kremy z retinolem? Palenie papierosów w ciąży jest bezwzględnie zakazane. Nikotyna wywołuje poważne zaburzenia rozwoju dzieci. Kobiety ciężarne powinny prowadzić zdrowy tryb życia. Dlatego, gdy kobieta paląca papierosy dowie się, że zaszła w ciążę, powinna dla dobra rozwijającego się dziecka rzucić nałóg. Być może będzie to pierwszy krok do zupełnego pozbycia się uzależnienia. Żeby ... pewne wady wrodzone, na przykład rozszczep wargi i podniebienia , są częstsze u dzieci palących matek.

Im późniejszy... Rzuć palenie w ciąży! Od dawna zalecano matkom rzucenie palenia, jeśli decydowały się na dziecko. Jednak dopiero teraz odkryto dowody potwierdzające słuszność takiego działania, nawet w tak późnym momencie, jak potwierdzenie ciąży przez lekarza. Badania przeprowadzone przez grupę ginekologów ze szpitala w Southampton wykazały, że zaprzestanie palenia właśnie w tym czasie znacznie ... rozszczep wargi i podniebienia, a także innych chorób w późniejszym życiu. Badacze z Southampton przestrzegają przed ostatnim... a tu cały link Rozszczep wargi | abcZdrowie.pl Ponadto niestety spotkałam sie z tym problemem, wiesz pewnie ze operowałam chłopcow w instytucie, ktory jezeli chodzi o problemy rozszczepow /problemow twarzoczaszki jest jedna z najlepszych placówek w polsce /jak nie najlepsza wiec sie naoglądałam niestety/i nasłuchałam Tu masz artykuł który moze troche przekona Ci, ze mam racje (lekarze z IMiD) /badanie stezenie kadmu u ciezarnych a rozszczepy/picie alko i palenie w Itrymestrze itp http://pp.am.lodz.pl/9a.pdf A i nie rozumiem Twojego toku myslenia??? Piszesz mi zebym nie stresowała dziewczyn??? A sama niemal promujesz palenie bedac w ciązy??? Wierz mi, ze nie chce i nie chciałam nikogo straszyc ale jezeli mogłabym choc jedna dziewczyne przestrzec przed paleniem w ciąży to zrobie to jeszcze raz!!!! I zeby nie było, bo dyskusja zrobiła sie troche powazna to my sie nie kłócimy, tylko wymieniamy własne aczkolwiek zdecydowanie inne poglądy
Buziak - najwyrazniej masz problem z interpretacja ;-)
W zadnym zdaniu nie napisalam ze popieram lub chwale lub promuje palenie w ciazy wiec czytaj kobito ze zrozumieniem i nie denerwuj sie tak bo zlosc to pieknosci szkodz:-p i bobo - to po pierwsze. Po drugie moj post byl w formie zyczliwej w zadenym ze zdan nie bylo ataku z mojej strony ani agrsji - jedynie prosba no ale jak pisalam wczesniej masz prtoblem z interpretacja:confused:.
A po trzecie wszystkie tu dobrze wiemy jaki wplyw na zdrowie maja papierosy i zadna z nas nie potrzebuje umoralniania bo nie po to jest to forum, mamy sie tu wspierac a nie dolowac.
Po czwrte nie napisalam ze twoje inf nie sa prawdziwa tylko ,, nie do konca jest to prawda'' a to zasadnicza roznica wiec nie zarzucaj mi czegos czego nie zrobilam. Tak wiec dla twojej informacji sama obecnie nie pale od ponad roku:happy: i wiem dokladnie co to jest nalog i nie potrzebuje abys ty czy ktokolwiek inny mnie uswiadamial tak wiec daj sobie na luz:-p

A co do rozszczepow to mam swoje zdanie na ten temat i tyle i nie zgadzam sie z takimi czastkowymi stwierdzeniami : moja mama nigdy nie palila, nie pila a moj brat urodzil sie z rozszczepem wargi i wiesz co drazni mnie jak ktos napisze lub powie taka opinie i wlasnie dlatego moj post byl prosba o nie pisanie czastkowych informacji tylko jesli juz cos to szczegolowe . No ale coz poraz kolejny problem z interpretacja:-p

Ostatnia edycja:
hej witajcie :)

wlasnie Was nadrabiam, i czytalam wczorajsze nocne rozmowy o smolce...
Juz mialam rzucic, ze tak to jest ,albo dziecie sie zesrebrzy albo mamusia... :baffled:

A tu patrze w moj talerz pelen zupki.. Szczawiowka...smolka...smola...szczawiowka...zielone to :baffled:
Brrrr

kurcze sama nie wiem, co bym zrobiła w takiej sytuacji, ale ja jestem panikara, więc pewnie zadzwoniłabym od razu do gina, ale poczekaj co inne dziewczyny napiszą, bo ja nic nie wiem na ten temat niestety
Własnie ja tez jestem panikarą. Zadzwoniłam do lekarki i powiedział bym dziś wpadła, bo trzeba to sprawdzic, tym bardzej , że nie uprawiłam sexu przez ostatnie 3 dni.
Badana byłam ostatnio, ale delikatnie więc nie powinno to spowodowac podraznienia. No nic, dam znac jak wrócę co mi dolega.

kasia.natka - ja urodziłam dzieci malutkie i jak raz usłyszałam od osoby trzeciej co prawda, ktora tylko mi przekazała inf prosto z ust osoby z bliskiej "rodziny", ze to przez to, ze bedac w ciązy paliłam to sie zagotowałam:wściekła/y::wściekła/y: a z reguły ktos kto gow.no wie wie najlepiej!!!

Uwazam, ze wszystko jest dla ludzi, nawet bedac w ciazy mozna sobie pozwolic na małe co nie co - mała kawka, troche coli itp
Ale bedąc w ciazy nie pale, nie pije i jest mi z tym dobrze:happy:
i właśnie o to mi chodziło :tak: czyste sumienie i niech mówią co chcą :-p

Trochę się dziś martwie, bo wstałam rano i na papierze toaletowym zauważyłam brazowe upławy. Skąpe ale są. Nic mnie nie boli, 2 dni temu byłam na badaniu kontrolnym i było ok. Miałyście może takie coś? Pamietam, że w pierwszym trymestrze miałam tak raz i to było po męczącym dniu. Wczoraj taki miałam, do tego dośc stresujacy. Dziś poleże, jak jutro będzie tak samo to dzwonie do lekarki :(
jak brązowe to raczej nic złego ale może na wszelki wypadek zadzwoń do gina

Własnie ja tez jestem panikarą. Zadzwoniłam do lekarki i powiedział bym dziś wpadła, bo trzeba to sprawdzic, tym bardzej , że nie uprawiłam sexu przez ostatnie 3 dni.
Badana byłam ostatnio, ale delikatnie więc nie powinno to spowodowac podraznienia. No nic, dam znac jak wrócę co mi dolega.
o i widzisz teraz będziesz spokojniejsza jak to sprawdzisz bo na pewno jest ok a to tylko z przemęczenia :tak:

Jestem i ja, przeżyłam wczorajszy obiad u teściowej ale nie obyło się bez bólu brzucha w nocy, ach te bączki :zawstydzona/y:, nafaszerowała nas barszczem ukraińskim takim z fasolą z wołowinką, później były nalesniki no i ciacho - bez szczegółów coby żadnej smaka nie narobić
ty dzis zaczelas z tymi papierosamiiiii :confused2:
jejku, tez sie nie moge doczekac takiego dymka :szok:
tzn ja popalam, pale popalam, nie pale... :sorry:
w ciazy ogolnie nie odrzuca, ale do idei dymka mnie ciagnie :crazy:

vogue mietowy.....ahhhhhh

Coś o tym wiem, też mam tak jak ty palę ( czytaj paliłam) tak od czasu do czasu, jak się wkurzyłam, albo na imprezie dla towarzystwa itp. Taki vogue cieniutki hmmmm....

Mi się wydaje, że tak nie do końca palenie wpływa na płód,a pewne wady rozwojowe są już po prostu zakodowane, bo niby czemu matki które nigdy nie paliły/piły/ćpały rodzą chore dzieci?

Ja paliłam w ciąży z Hanią, straszono mnie wcześniactwem, niską masą urodzeniową itp, a Hania tydzień przenoszona, 3420 ważyła, wody płodowe - czyste i zdrowa jak ryba. Oprócz katarku nic jej nigdy nie dolegało.

Nie mówię tu, że zalecam palenie w ciąży czy coś takiego, uważam, że każdy ma prawo robić to co chce oczywiście, bo każdy odpowiada za siebie

We Wloszech czytalam wypowiedzi wloszek, na podobnym forum (absolutnie nie zdradzam, ale podczytuje i podgladam i tamte hihi) i on ze stoickim sposobem sie wypowiadaly, ze wypalaja jednego max dwa papierosy dziennie- wg. zalecen lekarza by palic minimalnie :baffled: No ale co kraj to obyczaj, takze sprawdzac nie zameirzam, tym bardziej, ze jak poronilam raz a potem drugi, pierwszym pytaniem bylo, czy pale...

A co do alkoholu, usmiejecie sie, jak przebywalam u tesciowej pierwsze 3tygodnie i nie robilam nic, czasem nachodzilo mnie na slodkie, a ze ona ma cukrzyce, wiec czekoladki miala schowane, pokazal mi je moj szwagier, ze jak mam ochote moge sobie brac.
Wiec raz sie zakradlam i wciagnelam jedna a ona nasaczona rumem.
Zawal! :baffled: Myslalam, ze padne z nerwow, probowalam w lazience sie pozbyc, zapic mlekiem...
Jak to opowiadalam lekarzowi, to o malo co w portki nie popuscil :crazy:

Buziak - najwyrazniej masz problem z interpretacja ;-)
W zadnym zdaniu nie napisalam ze popieram lub chwale lub promuje palenie w ciazy wiec czytaj kobito ze zrozumieniem i nie denerwuj sie tak bo zlosc to pieknosci szkodz:-p i bobo - to po pierwsze. Po drugie moj post byl w formie zyczliwej w zadenym ze zdan nie bylo ataku z mojej strony ani agrsji - jedynie prosba no ale jak pisalam wczesniej masz prtoblem z interpretacja:confused:.
A po trzecie wszystkie tu dobrze wiemy jaki wplyw na zdrowie maja papierosy i zadna z nas nie potrzebuje umoralniania bo nie po to jest to forum, mamy sie tu wspierac a nie dolowac.
Po czwrte nie napisalam ze twoje inf nie sa prawdziwa tylko ,, nie do konca jest to prawda'' a to zasadnicza roznica wiec nie zarzucaj mi czegos czego nie zrobilam. Tak wiec dla twojej informacji sama obecnie nie pale od ponad roku:happy: i wiem dokladnie co to jest nalog i nie potrzebuje abys ty czy ktokolwiek inny mnie uswiadamial tak wiec daj sobie na luz:-p

A co do rozszczepow to mam swoje zdanie na ten temat i tyle i nie zgadzam sie z takimi czastkowymi stwierdzeniami : moja mama nigdy nie palila, nie pila a moj brat urodzil sie z rozszczepem wargi i wiesz co drazni mnie jak ktos napisze lub powie taka opinie i wlasnie dlatego moj post byl prosba o nie pisanie czastkowych informacji tylko jesli juz cos to szczegolowe . No ale coz poraz kolejny problem z interpretacja:-p

W zaden sposób sie nie zdenerwowałam, wrecz przeciwnie - na forum wchodze bo jest mi tu miło - poruszamy tu rózne tematy i o jakim Ty dołowaniu sie tu piszesz??????
Dwa"
"twoje inf nie sa prawdziwa tylko ,, nie do konca jest to prawda'' - ja zle interpretuje czy Ty sie źle wysławiasz bo dla mnie to napisałas jedno w kółko;-)
Trzy - najwazniejsze - "jedną z przyczyn" badz "palenie moze powodowac" podkreslam może - to znaczy ze
- tych przyczyn jest wiele a ja mówie tylko o jednej wiec zgadzam sie z Tobą jak najbardziej pisze o szczątkach info na ten temat, ale takie miałam załozenie.
- moze a nie musi.

To ja napisałam, zeby nikt tu /w tym równiez Ty nie odebrała naszej "róznicy" zdan czy poprostu dyskusji jako kłótni czy sprzeczanek - wiec nie wmawiaj mi teraz ze ja sie denerwuje i zle interpretuje:rofl2:

Nawet jesli bys paliła - to nie przyszłoby mi do głowy Cie umoralniac gdyz jestes dorosła:tak: Nie wykładałam tez nigdzie co to jest nałóg i tym bardziej mam nadzieje ze ani ta ani zadna inna moja wypowiedz nie była dla nikogo dołująca:rofl2: Miałam zupełnie inne zamiary:happy::happy:

Takze moze obie "wyluzujmy" :rofl2:

Mi się wydaje, że tak nie do końca palenie wpływa na płód,a pewne wady rozwojowe są już po prostu zakodowane, bo niby czemu matki które nigdy nie paliły/piły/ćpały rodzą chore dzieci?

Czyli powalasz odwieczne teorie lekarzy. Ale ja juz koncze ten temat:rofl2::happy:

Byłam dzis na zakupach i kupiłam kilka rzeczy dla zasrańca:happy: alez ja to lubie :-D

Ostatnia edycja:
reklama

Ja paliłam w ciąży z Hanią, straszono mnie wcześniactwem, niską masą urodzeniową itp, a Hania tydzień przenoszona, 3420 ważyła, wody płodowe - czyste i zdrowa jak ryba. Oprócz katarku nic jej nigdy nie dolegało.

Nie mówię tu, że zalecam palenie w ciąży czy coś takiego, uważam, że każdy ma prawo robić to co chce oczywiście, bo każdy odpowiada za siebie

Popieram w 100% to co napisalas:tak:
Buziak - to ty napisalas ze ,,Podobno palenie i picie powoduje rozszczepy '' i ja sie to tego ustosunkowalam proszac cie o nie pisanie w ten sposob - czyli o nie pisanie wyrywkowych informacji bo to moze bardzo zdolowac osoby tu palace, a jesli juz musisz to pisz szczegolowo i tyle. Dla kogos kto pali i nie mial stycznosci z rozszczepami taka inf moze bardzo zdolowac wiec wlasnie dlatego byla moja prosba ale tak jak pisalam problem z interpretacja:-p
Po za tym daj sobie spokoj ze sloganami typu palenie szkodz i wklejaniem linkow dotyczacych palenia i skutkow:crazy:, bo mamy tu same dorosle osoby ktore dokladnie o tym wiedza i jest to indywidualna sprawa kazdej z nas wiec poprostu daj na luz kobitko:laugh2:

Do góry