Buziak, dzieki, wykapalam sie szybko i troche mnie to orzezwilo, oby mi nie wrocily
a jak dziadkowie???
dziewczyny, macie moze przepis jakis na kapuste czerwona?
surowke, gotowana...
znalazlam wczoraj w sklepie (tutaj nie znaja) i pochwalilam sie mezowi, ktory pierwszy raz taka kapuche widzial, ze jest dobra i mu pysznie ja przyrzadze
chyba sie troche pospieszylam w tym wychwalaniem swoich umiejetnosci kapuscianych
Moja ulubiona to taka:
-główka kapusty czerwonej
- 1 cytryna
- 4-5 jabłek
- 5-6 ogórków konserwowych
- fasolka czerwona z puszki ok.20-30g
olej/oliwa (najlepiej z pestek winogron)
Kapuche poszatkować i wrzucić ją na osoloną wrzącą wodę. Próbować co jakiś czas, musi być jędrna i krucha - jak będzie to odcedzamy.
Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim ostygniętą kapuche - wymieszać i poczekać aż nabierze koloru. Do tego dodać pokrojone jabłuszka i ogórki.
Do tego 3/4 wody w garnuszku (przegotowana), 3-4 łyżeczki cukru i można jeszcze trochę dodać soku z cytryny (to już zależy od smaku), 3-4 łyżki oliwy.
Mniam... :-)