Pewnie mnie nie pamiętacie ponieważ od momentu kiedy zaczęłam czytać to forum napisałam zaledwie kilka postów. Od ostatniego razu dużo się wydarzyło m.in. przeprowadziliśmy się, byłyśmy z małą dwa razy w szpitalu i ogólnie nie miałam weny żeby z wami pisać niemniej jednak czytam was prawie codziennie i jestem na bieżąco. Dzisiaj jednak nie wytrzymałam. Dziewczyny! rozumiem że każda z was cieszy się z nawet najmniejszych dziecięcych sukcesów. Fajnie że nasze czerwcowe maluchy już same piją z kubeczków, fajne że wcinają różne smakołyki, że siadają, stają, próbują raczkować, ale siusianie na nocnik? mówienie????
Wiadomo że dzieci różnie się rozwijają ale fizycznie niemożliwe jest aby dziecko w wieku 6 miesięcy powiedziało do cioci czy tam babci "cześć"!!! W tym wieku wszelkie słowa typu mama,tata,dada itp są przypadkowe. Zresztą odsyłam do literatury na ten temat. W internecie też można znaleźć sporo na ten temat. np.
Do druku: Rozwój psychoruchowy dziecka w pierwszym roku życia
Jeśli chodzi o nocnik to fakt że dziecko w wieku 6 miesięcy siedzi na nocniku i to jeszcze przytrzymywane bo inaczej jest duża szansa że (tak jak pisała m.in.
zdec) przewróci się z całą jego zawartością, to nie jest żaden sukces! Trening czystości powinno się rozpocząć wtedy kiedy dziecko jest na to gotowe fizycznie i psychicznie. Zdajecie sobie sprawę z tego że 6-cio miesięczne dziecko nie potrafi kontrolować wypróżnień, nie umie połączyć informacji: chce mi się siku+nocnik+parcie na mocz !!!! To że twój Fifi Kasiu sika na nocnik to też jest przypadek!
Trening czystości – kiedy rozpocząć? - Psychologia Dziecka
Zbyt wczesne sadzanie na nocnik i przesiadywanie na nim w bardzo dobrze znanym mi przypadku spowodowało niechęć do nocnika i w efekcie dziecko to nauczyło się załatwiać swoje potrzeby do nocnika dopiero w wieku 3 lat....
to tak na przemyślenie
poza tym pozdrawiam wszystkie dziewczyny i łączę się z tymi które wróciły/wracają do pracy...mnie czeka to również za kilka dni