Na szybciocha piszę, bo Lena niezbyt zadowolona, że leży sama z karuzelą
Sałatka ziemniaczana z brie
* 4 średnie ziemniaki - ugotować w mundurkach
* szynka parmeńska - 1op
* ser pleśniowy - polecam z Lidla taki w prostokącie w pomarańczowej skórce - 1szt
* cebula czerwona większa
* cebulka zielona
* koperek zielony świeży - dużo daję
* ogórek kiszony - 3-4szt
* majonez, sól, pieprz (dobra jest gruba sól)
Wszystko dokładnie wymieszać, delikatnie :-)
SAŁATKA GYROS
* 2 piersi pokroić w mała kosteczkę, usmażyć na łyżce oliwy, pod koniec smażenia dodać przyprawę do gyrosa - przełożyć jako dolną warstwę sałatki na szklany półmisek / miskę
* II warstwa - drobno posiekana cebula czerwona + na górę równomiernie rozsmarować majonez
* III warstwa - kukurydza
* IV warstwa - drobno pokrojone ogórki konserwowe + ketchup na górę równomiernie
* na górę kapusta pekińska lub często daję sałatę lodową.
ESKLOPKI z piersi kurczaka
* marynuję przygotowane piersi w occie balsamicznym, oliwie z oliwek z bazylią i czosnkiem. Piersi mają zrobione kieszonki na farsz. Leżą w marynacie ok 12-24 godz.
farsz: feta + pokrojone suszone pomidory + pieprz
po załadowaniu farszu zawijam piersi szynką parmeńską i do piekarnika na ok. 40 minut na 180st.
Piersi nie mogą być zbyt grube, jeśli są grube to je ścinam i ścinki wykorzystuję do czegoś innego
.