reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

reklama
Dmuchawiec, dajesz całe kwiaty? Ja mam przepis podobny, ale z zaznaczeniem, że same żółte płatki kwiatu (i to obrywanie mnie tak jakoś zniechęcało).
 
Ciasto kruche (np pod szarlotkę)

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 żółtka
kostka margaryny
cukier waniliowy
łyzeczka proszku do pieczenia
3 łyzki śmietany


Składniki zagnieść:-) Ciasto rozwałkowac i wyłozyc na blachę. Piec w temp 180st na złoty kolor. KONIEC
 
Placuszki jogurtowe z truskawkami;)

Zobacz załącznik 564742 placki_jogurtowe_z_truskawkami_02.jpgplacki_jogurtowe_z_truskawkami_03.jpg


Składniki, około 16 placków:

250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
2 duże jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
2 - 3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
kilka truskawek



Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop klonowy, posłodzona gęsta śmietana 12%



Przygotowanie:

  • W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
  • Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
  • Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
  • Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
  • Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.


Polecam stronkę Kwestia Smaku... pyyyyszna :)))
 

Załączniki

  • placki_jogurtowe_z_truskawkami_02.jpg
    placki_jogurtowe_z_truskawkami_02.jpg
    33,6 KB · Wyświetleń: 89
  • placki_jogurtowe_z_truskawkami_03.jpg
    placki_jogurtowe_z_truskawkami_03.jpg
    41,7 KB · Wyświetleń: 93
Babeczki czekoladowo - sernikowe z wiśniami



Składniki, około 9 babeczek:
Masa czekoladowa:

100 g masła
40 g kakao
100 g brązowego cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
150 - 200 g sera twarogowego śmietankowego (np. zmielonego jak na sernik)
1 czubata łyżeczka mąki
3 łyżki białego cukru
1 białko jajka
oraz
1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie



Babeczki można piec w papierowych papilotkach o średnicy 5 cm mierzonych po dnie, ułożonych w formie na muffiny, lub metalowych foremkach na mini tarty

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  • W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
  • Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny lub do blaszanych foremek na mini tarty. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu (uwaga: foremki nie mogą być całkowicie wypełnione, gdyż ciasto urośnie jeszcze podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty.
  • Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem. Można jeść jeszcze ciepłe, można zamrażać.
 
Na szybciocha piszę, bo Lena niezbyt zadowolona, że leży sama z karuzelą :cool2:

Sałatka ziemniaczana z brie
* 4 średnie ziemniaki - ugotować w mundurkach
* szynka parmeńska - 1op
* ser pleśniowy - polecam z Lidla taki w prostokącie w pomarańczowej skórce - 1szt
* cebula czerwona większa
* cebulka zielona
* koperek zielony świeży - dużo daję :)
* ogórek kiszony - 3-4szt
* majonez, sól, pieprz (dobra jest gruba sól)
Wszystko dokładnie wymieszać, delikatnie :-)


SAŁATKA GYROS
* 2 piersi pokroić w mała kosteczkę, usmażyć na łyżce oliwy, pod koniec smażenia dodać przyprawę do gyrosa - przełożyć jako dolną warstwę sałatki na szklany półmisek / miskę
* II warstwa - drobno posiekana cebula czerwona + na górę równomiernie rozsmarować majonez
* III warstwa - kukurydza
* IV warstwa - drobno pokrojone ogórki konserwowe + ketchup na górę równomiernie
* na górę kapusta pekińska lub często daję sałatę lodową.


ESKLOPKI z piersi kurczaka
* marynuję przygotowane piersi w occie balsamicznym, oliwie z oliwek z bazylią i czosnkiem. Piersi mają zrobione kieszonki na farsz. Leżą w marynacie ok 12-24 godz.

farsz: feta + pokrojone suszone pomidory + pieprz

po załadowaniu farszu zawijam piersi szynką parmeńską i do piekarnika na ok. 40 minut na 180st.
Piersi nie mogą być zbyt grube, jeśli są grube to je ścinam i ścinki wykorzystuję do czegoś innego :).
 
reklama
0,5 kg mąki2 jajka5 g drożdży (ja dałam 7 proszkowych)2 łyżki śmietany1 łyżeczka cukruszczypta soliDrożdże rozrobić w śmietanie z cukrem, dać im troszkę podrosnąć w ciepłym. Dodać mąkę, jajka (całe, tylko bez skorupek) i soli. Wymieszać (powinna wyjść konsystencja jak na kopytka). Wstawić na ok. 0,5 godz do lodówki (jeszcze trochę podrosną). A potem rozwałkowywać, faszerować (czym kto chce) i piec, aż złapią kolorek.
DSC01945.jpg
 

Załączniki

  • DSC01945.jpg
    DSC01945.jpg
    27,5 KB · Wyświetleń: 81
Do góry