reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

Malinowe babeczki

Składniki na 6 sztuk
CIASTO:
12 dag mąki
12 dag masła
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenie
szczypta soli

NADZIENIE:
12 dag serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

DO DEKORACJI:
maliny
kilka listków mięty

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajko, mleko, odrobinę soli. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszając, wsypywać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta a na cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki.
Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości i lekko wyrównać powierzchnię. Foremek silikonowych nie smarujemy tłuszczem.
Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wyjąć babeczki z piekarnika i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.
Przygotowaną masę z serka mascarpone i cukru pudru rozsmarować na powierzchni babeczek.
Udekorować babeczki owocami i listkami mięty a następnie delikatnie zdjąć foremki silikonowe.

Przepis pochodzi z tej gazetki i babeczki tak się prezentują :
babeczki z malinami.PNG
 

Załączniki

  • babeczki z malinami.PNG
    babeczki z malinami.PNG
    322,8 KB · Wyświetleń: 211
reklama
Pierniki świateczne

1 kg mąki
2 jaja
4 łyżeczki sody
1/2 szkl.mleka
20 dkg cukru
50dkg miodu płynnego prawdziwego
kostka masła prawdziwego
30 g przyprawy do piernika
płaska łyżka kakao

Do miski wkładamy wszystko prócz masła. Masło topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w letnim mleku i dopiero dolewamy do reszty składników. zarabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka tygodni. Wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy foremkami i pieczemy bez termoobiegu 10 min w 170 stopniach.
 
Przepis na pyszne i szybkie ciasto :-)

2 szklanki kwasnego mleka lub kefiru lub jogurt naturalny
1/2 szkl. Oleju
2 lyzki dzemu
0,5 szkl. Cukru
2 lyzki kakao
3 szkl. Maki
2 lyzeczki sody
1 cukier waniliowy
Mozna dodac 2 lyzeczki przyprawy do piernika lub cynamonu. Wymieszac sypkie skladniki potem dodac pozostale wymieszac wszystko energicznie wylac do formy piec w tem. 170-180 przez 40 min ja pieke 1h i nie rozgrzewam piekarnika. Ostatnio pokroilam 3duze jabłka.w kostkę taka średnia i dodałam.do ciasta, wymieszalam i dopiero do piekarnika, wtedy dałam cynamon.zamiast piernika, teściowa się zajadala ;-) Teri podała świetny patent na wytrwana wersje z amaretto ;-)
 
hihi wytrawna wersja ciasta Mikoto do ciasta dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika posiekane orzechy i rodzynki moczone w amaretto lub innym trunku co najmniej 6 h ja dodaję swój dżem truskawkowy można polać polewą czekoladową pyyycha :)
 

Załączniki

  • DSC03816.jpg
    DSC03816.jpg
    45,4 KB · Wyświetleń: 166
  • DSC03818.jpg
    DSC03818.jpg
    28,4 KB · Wyświetleń: 175
Kasza gryczana z warzywami


- 3 duże marchewki ( pokroić wzdłuż a potem w piórka, cienko)
- 1 pietruszka (tak, jak marchewki)
- 1 spora cebula biała ( w kosteczkę)
- Dwie garści mrożonej fasolki szparagowej
- 4 duże różyczki brokułów
- Puszka kukurydzy

Wszystkie warzywa udusić na łyżce prawdziwego masła i niepelnej szklance wody. Kiedy warzywa zmiekna, dodać do.nich kotkę rosolowa drobiowa, znów podlać wóda i dusić. Kasze gryczana ( 3 torebki) ugotować. Wsypać do warzyw, wymieszać, doprawić odrobina kucharka, mieszać do odparowania wody. Ja używam.kaszy z woreczkow (takich jak ryż) jest ona sypka i ta najlepiej nam smakuje. Kasza gotuje się w czasie,.kiedy warzywa się dusza, także danie szybkie ;-) smacznego :-)
 
Sałatka śledziowa

5 -6 filetów matijas
duza biała cebula
dwie garści rodzynek
smietana, majonez


Matijasy moczę, do wypłukania soli, cebulę kroję w drobną kostkę i przelewam wrzątkiem. Rodzunki moczę we wrzątku. Wszystko łaczę ze sobą, a majonez mieszam ze śmietaną w proporcjach 1:1 Robię już dzień przed Wigilią. Ale ciężko, by dotrwała w całości, dlatego w tym roku dodam dwa matijasy dodatkowo i pół cebuli.
 
Racuchy


2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
15 dag drożdży z kostki
1 łyzeczka białego cukru
cukier wanilinowy
2 jajka
szczypta soli
2 jabłka


do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier wanilinowy. w 1/4 szklanki letniego mleka rozpuścić drożdze z łżeczku białego cukru i duzą łyżką mąki. ostawić do wyrośnięcia. w tym czasie obrać dwa duże jabła i pokroić w kosteczkę. domiski wbić jajka, wlać drożdże, wlać resztę mleka (lekko podgrzanego), wymieszać wszystko drewnianą! łyżką do uzyskania leistej konsystencji, dobrze i energicznie, by napowietrzyć ciasto. Dodać jabłka pokrojone w kosteczkę. Odstawić na 10 min ( w tym czasie uprzątnąć stanowisko pracy :-p:-D) smażyć na wolnym ogniu na oleju. Ja stawiam miskę z masą przy kuchence i patelni, by cały czas było w cieple. racuchy odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, kazdą warstwę racuchów przekładam ręcznikiem.
 
Ostatnia edycja:
racuszki serowe


500 g białego sera
• 3 jajka
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• garść rodzynek
• olej do smażenia
• cukier puder

1. Ser mielę 1 raz lub kupuje ser mielony w foliowym woreczku lub wiaderku.

2. Wszystkie składniki, czyli ser, jajka, cukier, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i rodzynki wkładam do miski i ucieram. Ciasto ma być bardzo gęste!!!

3. Na patelni rozgrzewam olej.

Placki kładę na olej łyżka. Zdejmuję je z łyżki drugą łyżką bo ciasto jest bardzo gęste. Smażę z obu stron. Podaje ciepłe posypane cukrem pudrem.

ja zrobiłam z 4 serków waniliowych danio dodałam garść rodzynek i jedno jabłko w kostkę
dzieci zajadały pycha :)
 
Ostatnia edycja:
Pączki!!!!
1 kg mąki
0,5 litra mleka
10 dkg masła
6 łyżek oliwy
10 dkg drożdży
9 żółtek
1 całe jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli

Zrobić rozczyn drożdżowy (na miskę wyłozyć drożdże, dodać 1/3 szkl mleka, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki- składnki te ująć z powyższych ilości i wymieszać)
Poczekać aż urośnie zaczyn, dodać resztę składników, na końcu dodając mleko, wyrobić, bedzie lekko klejące. Przykryć sciereczką i poczekać aż urośnie. Potem uturlać pączki (w środek konfitura) i odczekać aż podrosną. Nagrzać olej (sprawdzić na ziemiaku czy gorący) i smazyć Emotikon wink
 
reklama
DROŻDŻÓWKA bez gniecenia, męczenia i siły. Najłatwiejsze ciasto świata :) a przy tym pychaaaaa - jak u mamy, albo lepiej babci ( zresztą moja kochana babcia mi ten przepis podarowała )

Składniki:
1 kostka drożdży
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka mleka zimnego
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki

Do miski dodawać po kolei: Ważne by w poniższej kolejności !
1. rozkruszone drożdże
2. cukier
3. roztrzepane jajka
4. mleko
5. olej
6. mąkę

Tak to pozostawić na 3 godziny. Po pływie wszystko razem dokładnie wymieszać i przelać na blachę ( dużą ) . Posypać kruszonka, można dodać owoce.
Nagrzać piekarnik do 50 st i wstawić blachę do piekarnika na ok 15 minut. Następnie podnieść temp do 190 i piec ok 40 minut. ( z termoobiegiem ok 30 min )

Kruszonkę
zrobiłam dużo, bo dużo lubimy i zrobiłam tak :
200 dag masła ( kostka )
200 dag cukru
400 dag mąki
Wszystko ładnie rozmieszać i ugnieść rączkami :)
 
Do góry