reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

Malinowe babeczki

Składniki na 6 sztuk
CIASTO:
12 dag mąki
12 dag masła
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenie
szczypta soli

NADZIENIE:
12 dag serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

DO DEKORACJI:
maliny
kilka listków mięty

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajko, mleko, odrobinę soli. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszając, wsypywać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta a na cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki.
Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości i lekko wyrównać powierzchnię. Foremek silikonowych nie smarujemy tłuszczem.
Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wyjąć babeczki z piekarnika i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.
Przygotowaną masę z serka mascarpone i cukru pudru rozsmarować na powierzchni babeczek.
Udekorować babeczki owocami i listkami mięty a następnie delikatnie zdjąć foremki silikonowe.

Przepis pochodzi z tej gazetki i babeczki tak się prezentują :
babeczki z malinami.PNG
 

Załączniki

  • babeczki z malinami.PNG
    babeczki z malinami.PNG
    322,8 KB · Wyświetleń: 209
reklama
Pierniki świateczne

1 kg mąki
2 jaja
4 łyżeczki sody
1/2 szkl.mleka
20 dkg cukru
50dkg miodu płynnego prawdziwego
kostka masła prawdziwego
30 g przyprawy do piernika
płaska łyżka kakao

Do miski wkładamy wszystko prócz masła. Masło topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w letnim mleku i dopiero dolewamy do reszty składników. zarabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka tygodni. Wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy foremkami i pieczemy bez termoobiegu 10 min w 170 stopniach.
 
Przepis na pyszne i szybkie ciasto :-)

2 szklanki kwasnego mleka lub kefiru lub jogurt naturalny
1/2 szkl. Oleju
2 lyzki dzemu
0,5 szkl. Cukru
2 lyzki kakao
3 szkl. Maki
2 lyzeczki sody
1 cukier waniliowy
Mozna dodac 2 lyzeczki przyprawy do piernika lub cynamonu. Wymieszac sypkie skladniki potem dodac pozostale wymieszac wszystko energicznie wylac do formy piec w tem. 170-180 przez 40 min ja pieke 1h i nie rozgrzewam piekarnika. Ostatnio pokroilam 3duze jabłka.w kostkę taka średnia i dodałam.do ciasta, wymieszalam i dopiero do piekarnika, wtedy dałam cynamon.zamiast piernika, teściowa się zajadala ;-) Teri podała świetny patent na wytrwana wersje z amaretto ;-)
 
hihi wytrawna wersja ciasta Mikoto do ciasta dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika posiekane orzechy i rodzynki moczone w amaretto lub innym trunku co najmniej 6 h ja dodaję swój dżem truskawkowy można polać polewą czekoladową pyyycha :)
 

Załączniki

  • DSC03816.jpg
    DSC03816.jpg
    45,4 KB · Wyświetleń: 163
  • DSC03818.jpg
    DSC03818.jpg
    28,4 KB · Wyświetleń: 171
Kasza gryczana z warzywami


- 3 duże marchewki ( pokroić wzdłuż a potem w piórka, cienko)
- 1 pietruszka (tak, jak marchewki)
- 1 spora cebula biała ( w kosteczkę)
- Dwie garści mrożonej fasolki szparagowej
- 4 duże różyczki brokułów
- Puszka kukurydzy

Wszystkie warzywa udusić na łyżce prawdziwego masła i niepelnej szklance wody. Kiedy warzywa zmiekna, dodać do.nich kotkę rosolowa drobiowa, znów podlać wóda i dusić. Kasze gryczana ( 3 torebki) ugotować. Wsypać do warzyw, wymieszać, doprawić odrobina kucharka, mieszać do odparowania wody. Ja używam.kaszy z woreczkow (takich jak ryż) jest ona sypka i ta najlepiej nam smakuje. Kasza gotuje się w czasie,.kiedy warzywa się dusza, także danie szybkie ;-) smacznego :-)
 
Sałatka śledziowa

5 -6 filetów matijas
duza biała cebula
dwie garści rodzynek
smietana, majonez


Matijasy moczę, do wypłukania soli, cebulę kroję w drobną kostkę i przelewam wrzątkiem. Rodzunki moczę we wrzątku. Wszystko łaczę ze sobą, a majonez mieszam ze śmietaną w proporcjach 1:1 Robię już dzień przed Wigilią. Ale ciężko, by dotrwała w całości, dlatego w tym roku dodam dwa matijasy dodatkowo i pół cebuli.
 
Racuchy


2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
15 dag drożdży z kostki
1 łyzeczka białego cukru
cukier wanilinowy
2 jajka
szczypta soli
2 jabłka


do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier wanilinowy. w 1/4 szklanki letniego mleka rozpuścić drożdze z łżeczku białego cukru i duzą łyżką mąki. ostawić do wyrośnięcia. w tym czasie obrać dwa duże jabła i pokroić w kosteczkę. domiski wbić jajka, wlać drożdże, wlać resztę mleka (lekko podgrzanego), wymieszać wszystko drewnianą! łyżką do uzyskania leistej konsystencji, dobrze i energicznie, by napowietrzyć ciasto. Dodać jabłka pokrojone w kosteczkę. Odstawić na 10 min ( w tym czasie uprzątnąć stanowisko pracy :-p:-D) smażyć na wolnym ogniu na oleju. Ja stawiam miskę z masą przy kuchence i patelni, by cały czas było w cieple. racuchy odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, kazdą warstwę racuchów przekładam ręcznikiem.
 
Ostatnia edycja:
racuszki serowe


500 g białego sera
• 3 jajka
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• garść rodzynek
• olej do smażenia
• cukier puder

1. Ser mielę 1 raz lub kupuje ser mielony w foliowym woreczku lub wiaderku.

2. Wszystkie składniki, czyli ser, jajka, cukier, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i rodzynki wkładam do miski i ucieram. Ciasto ma być bardzo gęste!!!

3. Na patelni rozgrzewam olej.

Placki kładę na olej łyżka. Zdejmuję je z łyżki drugą łyżką bo ciasto jest bardzo gęste. Smażę z obu stron. Podaje ciepłe posypane cukrem pudrem.

ja zrobiłam z 4 serków waniliowych danio dodałam garść rodzynek i jedno jabłko w kostkę
dzieci zajadały pycha :)
 
Ostatnia edycja:
Pączki!!!!
1 kg mąki
0,5 litra mleka
10 dkg masła
6 łyżek oliwy
10 dkg drożdży
9 żółtek
1 całe jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli

Zrobić rozczyn drożdżowy (na miskę wyłozyć drożdże, dodać 1/3 szkl mleka, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki- składnki te ująć z powyższych ilości i wymieszać)
Poczekać aż urośnie zaczyn, dodać resztę składników, na końcu dodając mleko, wyrobić, bedzie lekko klejące. Przykryć sciereczką i poczekać aż urośnie. Potem uturlać pączki (w środek konfitura) i odczekać aż podrosną. Nagrzać olej (sprawdzić na ziemiaku czy gorący) i smazyć Emotikon wink
 
reklama
DROŻDŻÓWKA bez gniecenia, męczenia i siły. Najłatwiejsze ciasto świata :) a przy tym pychaaaaa - jak u mamy, albo lepiej babci ( zresztą moja kochana babcia mi ten przepis podarowała )

Składniki:
1 kostka drożdży
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka mleka zimnego
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki

Do miski dodawać po kolei: Ważne by w poniższej kolejności !
1. rozkruszone drożdże
2. cukier
3. roztrzepane jajka
4. mleko
5. olej
6. mąkę

Tak to pozostawić na 3 godziny. Po pływie wszystko razem dokładnie wymieszać i przelać na blachę ( dużą ) . Posypać kruszonka, można dodać owoce.
Nagrzać piekarnik do 50 st i wstawić blachę do piekarnika na ok 15 minut. Następnie podnieść temp do 190 i piec ok 40 minut. ( z termoobiegiem ok 30 min )

Kruszonkę
zrobiłam dużo, bo dużo lubimy i zrobiłam tak :
200 dag masła ( kostka )
200 dag cukru
400 dag mąki
Wszystko ładnie rozmieszać i ugnieść rączkami :)
 
Do góry