Marcysiowa tego sie obawiam Dlatego z tych przepisów co mam musze stworzyć jeden- tarta + krem mascarpone, na to owoce, albo masa budyniowa + owoce. To albo, to Stąd też moje pytanie odnośnie Twojej masy mascarpone. Chę jakąś sprawdzoną, bo nigdy tego nie robiłam
reklama
ja lubię torty w każdej postaci a ten maślany to jaki ??
Mam dwa przepisy. Jeden bardziej czasochłonny drugi troszkę mniej. Zaraz je dokładnie odszukam ale składniki to:
żółtka
masło
cukier
aromat a najlepiej rum
Marcysiowa tego sie obawiam Dlatego z tych przepisów co mam musze stworzyć jeden- tarta + krem mascarpone, na to owoce, albo masa budyniowa + owoce. To albo, to Stąd też moje pytanie odnośnie Twojej masy mascarpone. Chę jakąś sprawdzoną, bo nigdy tego nie robiłam
Jeśli idzie o tartę z owocami to polecam upiec cienki biszkopt, na to owoce i zalać je ulubioną galaretką. Po stężeniu przygotować krem. Na takie ciasto pasuje:
bita śmietana
bita śmietana z białą czegoladą
bita śmietana z mascarpone
Wtedy deser będzie jak niebo...
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Przepis na pizzę ja mam fajny, to się podzielę:
Ciasto:
80 dkg mąki
15 łyżek oleju
10 dkg drożdży rozpuszczonych w 5 łyżkach ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
(imbir i kurkuma nie są konieczne)
Z podanych składników wyrobić ciasto, dolewając letniej wody do uzyskania konsytencji jak na pierogi.
Mnie z tych proporcji wychodzą 4 okrągłe pizze o średnicy dużej tortownicy (ok 28cm). Ciasto jest średnio grube.
Ciasto:
80 dkg mąki
15 łyżek oleju
10 dkg drożdży rozpuszczonych w 5 łyżkach ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
(imbir i kurkuma nie są konieczne)
Z podanych składników wyrobić ciasto, dolewając letniej wody do uzyskania konsytencji jak na pierogi.
Mnie z tych proporcji wychodzą 4 okrągłe pizze o średnicy dużej tortownicy (ok 28cm). Ciasto jest średnio grube.
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
I od razu obiecany przepis na pasztet domowy
Do garnka wlożyć:
0,5kg mięsa wołowego
05kg wieprzowiny
1kg surowego boczku
pół łyżeczki kminku
4 cebule,
pół łyżeczki imbiru
4 ziarna ziela ang
listek laurowy
Gotować ok 4 godziny pod przykryciem, a potem dodać:
40 dkg wątróbki wieprzowej
40dkg wątróbki drobiowej
i gotowac jeszcze godzinę.
Mięsko powinno byc rozgotowane.
Mięso wyjąć z garnka i ostudzić, a w pozostałej z gotowania wodzie namoczyc 2 czerstwe bułki.
Bułki odcisnąć.
Wszystko zmielić dwa lub trzy razy. Dodać:
1/4 łyzeczki kurkumy
łyżeczkę majeranku
4 żółtka i piane ubitą z białek
łyżeczkę imbiru
dwie szczypty pieprzu cayenne
pół łyżeczki pieprzu czarnego
łyżeczkę wegety i sól do smaku
łyżeczkę bazylii
i łyżeczkę soku z cytryny
Wszystko dokładnie wymkieszać, sprawdzic czy dobrze słone i przełozyć do blaszek wysypanych tartą bułką.
Piec 2 godziny w temperaturze 180stopni.
Do garnka wlożyć:
0,5kg mięsa wołowego
05kg wieprzowiny
1kg surowego boczku
pół łyżeczki kminku
4 cebule,
pół łyżeczki imbiru
4 ziarna ziela ang
listek laurowy
Gotować ok 4 godziny pod przykryciem, a potem dodać:
40 dkg wątróbki wieprzowej
40dkg wątróbki drobiowej
i gotowac jeszcze godzinę.
Mięsko powinno byc rozgotowane.
Mięso wyjąć z garnka i ostudzić, a w pozostałej z gotowania wodzie namoczyc 2 czerstwe bułki.
Bułki odcisnąć.
Wszystko zmielić dwa lub trzy razy. Dodać:
1/4 łyzeczki kurkumy
łyżeczkę majeranku
4 żółtka i piane ubitą z białek
łyżeczkę imbiru
dwie szczypty pieprzu cayenne
pół łyżeczki pieprzu czarnego
łyżeczkę wegety i sól do smaku
łyżeczkę bazylii
i łyżeczkę soku z cytryny
Wszystko dokładnie wymkieszać, sprawdzic czy dobrze słone i przełozyć do blaszek wysypanych tartą bułką.
Piec 2 godziny w temperaturze 180stopni.
Wrzucam przepisy z mojej ostatniej kolacji ;-). Mega szybkie.
ESKALOPKI Z KURCZAKA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.
*filety z kurczaka - takie z mniejszych i cienkie - jak są za grube to ścinam tak, żeby miały grubość ok. 1,5cm (ścinki wrzucam potem do sałatki). Wykrajam w piersi od brzegu tej grubej części taką kieszonkę, którą potem szprycuję farszem.
Przygotowane do faszerowania mięso marynuję w:
-oliwa z oliwek,
-sos sojowy
- troszkę octu balsamicznego
- czosnek
- bazylia
- sól, pieprz.
Nacieram i odstawiam na kilka godz. (najlepiej na całą noc), staram się wlać też trochę marynaty w kieszonki.
FARSZ
* feta
* suszone pomidory
* bazylia
* pieprz
Wszystko razem rozdrabniam widelcem. Pomidory drobno kroję, żeby przeszły przez szprycę.
Na 6 średnich filetów zużywam 1/2 op. fety (tej z mlekowity) i ok. 4-5 pomidorów suszonych.
Powinno się je piec na patelni z małą ilością oliwy, ale z racji braku czasu przy gościach wrzucam je zazwyczaj do piekarnika na ok. 35 minut. Te cienkie części fileta owijam szynką parmeńską - dodaje fajnego smaku i zapachu i nie wysuszy mięsa.
SURÓWKA Z SELERA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
- średni seler - zetrzeć na tarce na średnich oczkach
- ok. 100g orzechów włoskich - drobno pokroić
- śmietanka gęsta 12%
- cytryna do smaku
- sól, pieprz, trochę cukru.
Wszystko wymieszać i gotowe.
RYŻ Z CURRY
- zwykły ryż (1szklanka) podsmażam kilka min. na kilku łyżkach oliwy z oliwek, czasem dodaję startą marchewkę - zależy od chęci i czasu . Dodaję sól, curry i trochę kurkumy jeżeli curry nie da fajnego żółtego koloru. Zalewam 2 szklankami wody. Jak woda znika to odstawiam ryż, żeby 'doszedł'. Wychodzi sypki i al'dente ;-)
ESKALOPKI Z KURCZAKA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.
*filety z kurczaka - takie z mniejszych i cienkie - jak są za grube to ścinam tak, żeby miały grubość ok. 1,5cm (ścinki wrzucam potem do sałatki). Wykrajam w piersi od brzegu tej grubej części taką kieszonkę, którą potem szprycuję farszem.
Przygotowane do faszerowania mięso marynuję w:
-oliwa z oliwek,
-sos sojowy
- troszkę octu balsamicznego
- czosnek
- bazylia
- sól, pieprz.
Nacieram i odstawiam na kilka godz. (najlepiej na całą noc), staram się wlać też trochę marynaty w kieszonki.
FARSZ
* feta
* suszone pomidory
* bazylia
* pieprz
Wszystko razem rozdrabniam widelcem. Pomidory drobno kroję, żeby przeszły przez szprycę.
Na 6 średnich filetów zużywam 1/2 op. fety (tej z mlekowity) i ok. 4-5 pomidorów suszonych.
Powinno się je piec na patelni z małą ilością oliwy, ale z racji braku czasu przy gościach wrzucam je zazwyczaj do piekarnika na ok. 35 minut. Te cienkie części fileta owijam szynką parmeńską - dodaje fajnego smaku i zapachu i nie wysuszy mięsa.
SURÓWKA Z SELERA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
- średni seler - zetrzeć na tarce na średnich oczkach
- ok. 100g orzechów włoskich - drobno pokroić
- śmietanka gęsta 12%
- cytryna do smaku
- sól, pieprz, trochę cukru.
Wszystko wymieszać i gotowe.
RYŻ Z CURRY
- zwykły ryż (1szklanka) podsmażam kilka min. na kilku łyżkach oliwy z oliwek, czasem dodaję startą marchewkę - zależy od chęci i czasu . Dodaję sól, curry i trochę kurkumy jeżeli curry nie da fajnego żółtego koloru. Zalewam 2 szklankami wody. Jak woda znika to odstawiam ryż, żeby 'doszedł'. Wychodzi sypki i al'dente ;-)
asiulka918
mama Wojtusia-Lutówka2011
Witam się po urodzinowo
postarałam się i zrobiłam synkowi na 2 urodziny
Moje Wypieki | Tęczowy tort (rainbow cake)
do tego dzieciaki zajadały się galaretką w wydrążonej pomarańczy (1szkl. wody na 1 galaretkę)
postarałam się i zrobiłam synkowi na 2 urodziny
Moje Wypieki | Tęczowy tort (rainbow cake)
do tego dzieciaki zajadały się galaretką w wydrążonej pomarańczy (1szkl. wody na 1 galaretkę)
Załączniki
Naleśniki wyszły mega puszyste i sycące. Następnym razem zrobię z połowy porcji - bo na nas dwoje, to aż za dużo. Nadziałam je serkiem homogenizowanym typu świeżuch, a na wierzch jagody - własnej roboty. Skorzystałam z tego przepisu http://www.dobrakuchnia.com/content/view/1570/45/ Polecam - robi się je błyskawicznie.
Załączniki
Ostatnia edycja:
Korba32
Fanka BB :)
Naleśniki wyszły mega puszyste i sycące. Następnym razem zrobię z połowy porcji - bo na nas dwoje, to aż za dużo. Nadziałam je serkiem homogenizowanym typu świeżuch, a na wierzch jagody - własnej roboty. Skorzystałam z tego przepisu DobraKuchnia.com - Przepisy kulinarne na ka
O choroba , po co ja tu zaglądałam , ślina mi kapie jak szalona Jak ja kocham jagody
reklama
asiulka918
mama Wojtusia-Lutówka2011
czy któraś z was gotuje obiady w parowarze? chcę ograniczyć tłuszcz w jedzeniu a parowar posiadam i tak pomyślałam o przeniesieniu się na obiady z parowaru. albo może jakąś dobrą książkę kucharską z przepisami polecicie ?
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 80
- Wyświetleń
- 14 tys
- Odpowiedzi
- 134
- Wyświetleń
- 17 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 14 tys
- Odpowiedzi
- 25
- Wyświetleń
- 6 tys
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 1 tys
Podziel się: