reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

Marcysiowa tego sie obawiam:baffled: Dlatego z tych przepisów co mam musze stworzyć jeden- tarta + krem mascarpone, na to owoce, albo masa budyniowa + owoce. To albo, to:tak: Stąd też moje pytanie odnośnie Twojej masy mascarpone. Chę jakąś sprawdzoną, bo nigdy tego nie robiłam:no:
 
reklama
ja lubię torty w każdej postaci :p a ten maślany to jaki ??

Mam dwa przepisy. Jeden bardziej czasochłonny drugi troszkę mniej. Zaraz je dokładnie odszukam ale składniki to:
żółtka
masło
cukier
aromat a najlepiej rum

Marcysiowa tego sie obawiam:baffled: Dlatego z tych przepisów co mam musze stworzyć jeden- tarta + krem mascarpone, na to owoce, albo masa budyniowa + owoce. To albo, to:tak: Stąd też moje pytanie odnośnie Twojej masy mascarpone. Chę jakąś sprawdzoną, bo nigdy tego nie robiłam:no:

Jeśli idzie o tartę z owocami to polecam upiec cienki biszkopt, na to owoce i zalać je ulubioną galaretką. Po stężeniu przygotować krem. Na takie ciasto pasuje:
bita śmietana
bita śmietana z białą czegoladą
bita śmietana z mascarpone
Wtedy deser będzie jak niebo...
 
Przepis na pizzę ja mam fajny, to się podzielę:tak::

Ciasto:

80 dkg mąki
15 łyżek oleju
10 dkg drożdży rozpuszczonych w 5 łyżkach ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy

(imbir i kurkuma nie są konieczne)

Z podanych składników wyrobić ciasto, dolewając letniej wody do uzyskania konsytencji jak na pierogi.
Mnie z tych proporcji wychodzą 4 okrągłe pizze o średnicy dużej tortownicy (ok 28cm). Ciasto jest średnio grube.
 
I od razu obiecany przepis na pasztet domowy



Do garnka wlożyć:
0,5kg mięsa wołowego
05kg wieprzowiny
1kg surowego boczku
pół łyżeczki kminku
4 cebule,
pół łyżeczki imbiru
4 ziarna ziela ang
listek laurowy

Gotować ok 4 godziny pod przykryciem, a potem dodać:
40 dkg wątróbki wieprzowej
40dkg wątróbki drobiowej
i gotowac jeszcze godzinę.

Mięsko powinno byc rozgotowane.
Mięso wyjąć z garnka i ostudzić, a w pozostałej z gotowania wodzie namoczyc 2 czerstwe bułki.

Bułki odcisnąć.
Wszystko zmielić dwa lub trzy razy. Dodać:
1/4 łyzeczki kurkumy
łyżeczkę majeranku
4 żółtka i piane ubitą z białek
łyżeczkę imbiru
dwie szczypty pieprzu cayenne
pół łyżeczki pieprzu czarnego
łyżeczkę wegety i sól do smaku
łyżeczkę bazylii
i łyżeczkę soku z cytryny

Wszystko dokładnie wymkieszać, sprawdzic czy dobrze słone i przełozyć do blaszek wysypanych tartą bułką.
Piec 2 godziny w temperaturze 180stopni.
 
Wrzucam przepisy z mojej ostatniej kolacji ;-). Mega szybkie.

ESKALOPKI Z KURCZAKA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.

*filety z kurczaka - takie z mniejszych i cienkie - jak są za grube to ścinam tak, żeby miały grubość ok. 1,5cm (ścinki wrzucam potem do sałatki). Wykrajam w piersi od brzegu tej grubej części taką kieszonkę, którą potem szprycuję farszem.
Przygotowane do faszerowania mięso marynuję w:
-oliwa z oliwek,
-sos sojowy
- troszkę octu balsamicznego
- czosnek
- bazylia
- sól, pieprz.
Nacieram i odstawiam na kilka godz. (najlepiej na całą noc), staram się wlać też trochę marynaty w kieszonki.

FARSZ
* feta
* suszone pomidory
* bazylia
* pieprz
Wszystko razem rozdrabniam widelcem. Pomidory drobno kroję, żeby przeszły przez szprycę.

Na 6 średnich filetów zużywam 1/2 op. fety (tej z mlekowity) i ok. 4-5 pomidorów suszonych.

Powinno się je piec na patelni z małą ilością oliwy, ale z racji braku czasu przy gościach wrzucam je zazwyczaj do piekarnika na ok. 35 minut. Te cienkie części fileta owijam szynką parmeńską - dodaje fajnego smaku i zapachu i nie wysuszy mięsa.

SURÓWKA Z SELERA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
- średni seler - zetrzeć na tarce na średnich oczkach
- ok. 100g orzechów włoskich - drobno pokroić
- śmietanka gęsta 12%
- cytryna do smaku
- sól, pieprz, trochę cukru.
Wszystko wymieszać i gotowe.


RYŻ Z CURRY
- zwykły ryż (1szklanka) podsmażam kilka min. na kilku łyżkach oliwy z oliwek, czasem dodaję startą marchewkę - zależy od chęci i czasu :). Dodaję sól, curry i trochę kurkumy jeżeli curry nie da fajnego żółtego koloru. Zalewam 2 szklankami wody. Jak woda znika to odstawiam ryż, żeby 'doszedł'. Wychodzi sypki i al'dente ;-)
 
Natis brzmi smakowicie
sliniak_1.gif
Eskalopki wypróbuję na najbliżzej proszonej kolacji
kuchcik.gif
http://***************/liviatn/images/Minka%20misc/gathering.gif
 
Witam się po urodzinowo :)
postarałam się i zrobiłam synkowi na 2 urodziny
Moje Wypieki | Tęczowy tort (rainbow cake)
do tego dzieciaki zajadały się galaretką w wydrążonej pomarańczy (1szkl. wody na 1 galaretkę)
:)

2lata wojtka 015.jpg2lata wojtka 006.jpg2lata wojtka 014.jpg
 

Załączniki

  • 2lata wojtka 015.jpg
    2lata wojtka 015.jpg
    23 KB · Wyświetleń: 85
  • 2lata wojtka 006.jpg
    2lata wojtka 006.jpg
    30,7 KB · Wyświetleń: 74
  • 2lata wojtka 014.jpg
    2lata wojtka 014.jpg
    26,5 KB · Wyświetleń: 80
Naleśniki wyszły mega puszyste i sycące. Następnym razem zrobię z połowy porcji - bo na nas dwoje, to aż za dużo. Nadziałam je serkiem homogenizowanym typu świeżuch, a na wierzch jagody - własnej roboty. Skorzystałam z tego przepisu http://www.dobrakuchnia.com/content/view/1570/45/ Polecam - robi się je błyskawicznie.
 

Załączniki

  • DSC00559.jpg
    DSC00559.jpg
    24,6 KB · Wyświetleń: 82
  • DSC00561.jpg
    DSC00561.jpg
    16,5 KB · Wyświetleń: 73
Ostatnia edycja:
reklama
czy któraś z was gotuje obiady w parowarze? chcę ograniczyć tłuszcz w jedzeniu a parowar posiadam i tak pomyślałam o przeniesieniu się na obiady z parowaru. albo może jakąś dobrą książkę kucharską z przepisami polecicie ?
 
Do góry