reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

reklama
Sernik z piernikami

Kostkę margaryny utrzeć z niepełną szklanką cukru. Dodać 7 całych jajek. Wymiksować. Po łyżce dodawać ser (1kg). Dodać budyń waniliowy. Połowę masy wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć pierniczki w czekoladzie, zalac pozostała masą. Piec w 150 stopniach 1,5 h. Ja piekę dłużej, czas pieczenia zależy od tempa grzania piekarnika. Sernik stygnie w piekarniku. Smacznego :)
 
CIASTO MARCHEWKOWE

5 jaj utrzeć z 1 szklanką oleju i dodać
1,5 szklanki cukry,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczkę sody oczyszczinej,
1 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki marchwi startej na grubych oczkach,
posiekane 100g orzechów włoskich,
2,5 szklanki mąki

- wszystko razem wymieszać i wsadzić do piekarnika na 40-45 min w 180'C
 
SAŁATKA Z BROKUŁAMI​

składniki:
1 lub 2 brokuły (gotujemy)
25 dag żółtego sera
pierś z kurczaka (smażymy z solą i pieprzem)
słonecznik łuskany
pomidory koktailowe
kukurydza

sos:
6 łyżek majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sałatkę układamy warstwami: na spód ugotowane brokuły rozdzielone na małe kawałki, polewamy sosem, na to mięsko z kurczaka, trochę słonecznika (prażonego na patelni na masełku), potem żółty ser pokrojony w kosteczkę, polewamy sosem, kukurydza, połówki z pomidorków koktailowych i na wierzch słonecznik.

Przed podaniem trzymamy minimum 30 min w lodówce
 
Babka ziemniaczana

Na patelni wytapiamy pokrojony w średnią kostkę boczek (według uznania, ok. 20-30 dag), dodajemy podobnie pokrojoną kiełbaskę (jak z boczkiem). Surowe ziemniaki (na 2 osoby to tak ok. 1,5 kg) ścieramy na tarce (na "oczkach", nie "wiórki"). Na tych samych oczkach ścieramy 1 cebule i 1 ząbek czosnku (można je równie dobrze wycisnąć). Do ziemniaków wlewamy zawartość patelni przyprawiamy solą i pieprzem (według uznania) i przelewamy na blachę. pieczemy ok 1,5 godziny.

Ciekawostki:

1 - najlepsza wychodzi, jak się ręcznie zetrze ziemniaki na tarce, ale można również za pomocą urządzenia
2 - napełniając tym jelito cienkie wieprzowe (dostępne w sklepach) otrzymamy kiszkę ziemniaczaną
3 - farsz równie dobrze sprawdza się do placków ziemniaczanych.
 
TIRAMISU:

Składniki:



  • 3 duże jajka (L),
  • 500 gr mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wersje)
  • 3/4 filiżanki espresso, zimnego
  • 2-3 kieliszki amaretto (ew. likier kawowy)
  • biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki)
  • kakao (ciemne)
  • ew. starta czekolada

Przygotowanie:

1. Żółtka i cukier ubijamy aż do rozpuszczenia cukru, na białą masę. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek aż będzie sztywna.

2.Do białej masy dodajemy mascarpone, miksujemy 2 minuty. Następnie, przestawiając wcześniej mikser na bardzo wolne obroty, dodajemy pianę. Mieszamy do połączenia wszystkich składników i ani chwili dłużej :)

3. Mieszamy alkohol z kawą - w tym płynie krótko maczamy biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu.

4. Na biszkopty kładziemy masę, masę posypujemy lekko kakao. Układamy następne warstwy w tej kolejności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę masy nie posypujemy kakao (lepiej wygląda świeżo sypane przed podaniem).

5. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, najlepiej: na noc. Serwujemy delikatnie posypane kakao i/lb czekoladą.

Robię również wersję w biszkopcie jako ciasto. spód biszkopt, dalej krem, dalej biszkopciki, krem i kakao na wierzch

Aha i ja wolę bez alkoholu


MAKOWIEC

5 jajek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
pół szklanki bułki tartej
olejek arakowy lub rumowy (ja wolę ten pierwszy)

Mak zalać wrzątkiem najlepiej zostawić na noc. Przemielić 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka utrzeć z 2/3 szklanki cukru. Białka ubić z pozostałym cukrem.

Zmieszać żółtka, mak, olejek, bułka i piana

Do piekarnika z termoobiegiem na 200 stopni na ok 40 minut

Ciasto nie rośnie tylko się rumieni

Do tego robię polewę z masła 125g, cukru pudru 1/2 szklanki, mleka 4 łyżki i kakao 4 łyżki
Rozpuścić masło, dodać cukier puder. Jak się cukier rozpuści dodać mleko. Zdjąć z gazu i ciągle mieszając dodać kakao.



buon appetito!


 
Ciasto na pierogi

1kg mąki pszennej
1 jajko
3-4 łyżki stołowe oleju
szczypta soli
0,5l wrzątku (wody)

ja wrzucam wszystko do robota z nasadką mieszającą i pięknie mi ciasto zagniata. Ciasta się NIE PODSYPUJE MĄKĄ !! tylko wałkuje, kładziesz farsz i lepisz :tak::tak:

ja jeszcze składniki oprócz wrzątku mieszam, i na koniec daję wrzątek żeby białko w jajku się nie ścieło.
 
Chałka Podwójna

Składniki


  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 90 ml wody
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży instant
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowe jajko do smarowania
  • garść rodzynek lub żurawiny

Krok 1

Do miski wsypuję mąkę. Świeże drożdże rozpuszczam w mleku i to dodaję do mąki, za to w przypadku drożdży instant można je wrzucić bezpośrednio do mąki. Dodaję pozostałe składniki mleko (o ile nie dodano z drożdżami), wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko i garść żurawiny.



Krok 2

Mieszam a potem przekładam na blat i wyrabiam. Wyrabiam ok. 10 minut im dokładniej wyrobione ciasto tym lepiej.



Krok 3

Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 4

Wtedy dzielę je na 8 w miarę równych kawałków.

Krok 5

Formuję wałeczki. Zlepiam pięć i zabieram się za plecenie chałki.


Krok 6

Biorę zewnętrzny wałeczek i przekładam przez dwa sąsiednie i potem z drugiej strony i tak cały czas. Zawsze zewnętrzny (raz lewy raz prawy) i przez dwa do środka.



Krok 7

Teraz trzy pozostałe plotę, jak normalny warkocz.



Krok 8

Układam na pierwszym splocie, chowam pod spód końce i odstawiam na ok. 45 minut aby chałka podrosła.



Krok 9

Wtedy smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 25-35 minut aż do wyraźnego zezłocenia chałki (nie może być blada) można też sprawdzić patyczkiem. Gotowe, smacznego :)


Przepis jest ze strony kotlet.tv :) tam jest duzo fajnych przepisow na obiady, ciasta, torty itp :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Przepis jest ze strony przepisnachleb.pl, jest tam duuuzo przepisow na chlebek mysle, ze kazda znajdzie cos dla siebie ;)

Chleb pszenny z siemieniem lnianym. Bardzo prosty i łatwy do wykonania chleb – w całości wykonany z mąki pszennej, na drożdżach i z bardzo dużą ilością siemienia lnianego. Dodatkowo odrobina płatków owsianych. Siemię lniane można również zastąpić dowolnymi innymi ziarnami. Ciasto wystarczy wymieszać jedynie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi jeden naprawdę duży bochenek.

Składniki

- 700 g mąki pszennej np. tortowej typ 450 lub 480
- 3 łyżeczki soli
- 150 g siemienia lnianego
- 80 g płatków owsianych
- 700 g letniej wody
- 70 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Mąkę połączyć z solą i dokładnie wymieszać. Dodać siemię lniane i płatki owsiane.

Do letniej wody dodać pokruszone drożdże oraz cukier – dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Całość wlać do mąki i wymieszać dokładnie łyżką. Składniki powinny się jedynie dobrze połączyć. Konsystencja ciasta będzie raczej luźna i mocno lepka.

Ciasto pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 20 minut. Powinno delikatnie podrosnąć.

Następnie lekko wyrośnięte ciasto przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Formę przykryć folią spożywczą i pozostawić na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

W tym czasie należy już włączyć piekarnik (temperatura 200 stopni C) – ciasto bardzo szybko wypełni formę, dlatego piekarnik musi być już nagrzany.
Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Na ostatnie 15 minut dobrze jest chleb wyciągnąć z formy i dopiec go już bez formy.

Chleb jest gotowy gdy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
 
Do góry