reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

reklama
Sernik z piernikami

Kostkę margaryny utrzeć z niepełną szklanką cukru. Dodać 7 całych jajek. Wymiksować. Po łyżce dodawać ser (1kg). Dodać budyń waniliowy. Połowę masy wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć pierniczki w czekoladzie, zalac pozostała masą. Piec w 150 stopniach 1,5 h. Ja piekę dłużej, czas pieczenia zależy od tempa grzania piekarnika. Sernik stygnie w piekarniku. Smacznego :)
 
CIASTO MARCHEWKOWE

5 jaj utrzeć z 1 szklanką oleju i dodać
1,5 szklanki cukry,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczkę sody oczyszczinej,
1 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki marchwi startej na grubych oczkach,
posiekane 100g orzechów włoskich,
2,5 szklanki mąki

- wszystko razem wymieszać i wsadzić do piekarnika na 40-45 min w 180'C
 
SAŁATKA Z BROKUŁAMI​

składniki:
1 lub 2 brokuły (gotujemy)
25 dag żółtego sera
pierś z kurczaka (smażymy z solą i pieprzem)
słonecznik łuskany
pomidory koktailowe
kukurydza

sos:
6 łyżek majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sałatkę układamy warstwami: na spód ugotowane brokuły rozdzielone na małe kawałki, polewamy sosem, na to mięsko z kurczaka, trochę słonecznika (prażonego na patelni na masełku), potem żółty ser pokrojony w kosteczkę, polewamy sosem, kukurydza, połówki z pomidorków koktailowych i na wierzch słonecznik.

Przed podaniem trzymamy minimum 30 min w lodówce
 
Babka ziemniaczana

Na patelni wytapiamy pokrojony w średnią kostkę boczek (według uznania, ok. 20-30 dag), dodajemy podobnie pokrojoną kiełbaskę (jak z boczkiem). Surowe ziemniaki (na 2 osoby to tak ok. 1,5 kg) ścieramy na tarce (na "oczkach", nie "wiórki"). Na tych samych oczkach ścieramy 1 cebule i 1 ząbek czosnku (można je równie dobrze wycisnąć). Do ziemniaków wlewamy zawartość patelni przyprawiamy solą i pieprzem (według uznania) i przelewamy na blachę. pieczemy ok 1,5 godziny.

Ciekawostki:

1 - najlepsza wychodzi, jak się ręcznie zetrze ziemniaki na tarce, ale można również za pomocą urządzenia
2 - napełniając tym jelito cienkie wieprzowe (dostępne w sklepach) otrzymamy kiszkę ziemniaczaną
3 - farsz równie dobrze sprawdza się do placków ziemniaczanych.
 
TIRAMISU:

Składniki:



  • 3 duże jajka (L),
  • 500 gr mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wersje)
  • 3/4 filiżanki espresso, zimnego
  • 2-3 kieliszki amaretto (ew. likier kawowy)
  • biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki)
  • kakao (ciemne)
  • ew. starta czekolada

Przygotowanie:

1. Żółtka i cukier ubijamy aż do rozpuszczenia cukru, na białą masę. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek aż będzie sztywna.

2.Do białej masy dodajemy mascarpone, miksujemy 2 minuty. Następnie, przestawiając wcześniej mikser na bardzo wolne obroty, dodajemy pianę. Mieszamy do połączenia wszystkich składników i ani chwili dłużej :)

3. Mieszamy alkohol z kawą - w tym płynie krótko maczamy biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu.

4. Na biszkopty kładziemy masę, masę posypujemy lekko kakao. Układamy następne warstwy w tej kolejności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę masy nie posypujemy kakao (lepiej wygląda świeżo sypane przed podaniem).

5. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, najlepiej: na noc. Serwujemy delikatnie posypane kakao i/lb czekoladą.

Robię również wersję w biszkopcie jako ciasto. spód biszkopt, dalej krem, dalej biszkopciki, krem i kakao na wierzch

Aha i ja wolę bez alkoholu


MAKOWIEC

5 jajek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
pół szklanki bułki tartej
olejek arakowy lub rumowy (ja wolę ten pierwszy)

Mak zalać wrzątkiem najlepiej zostawić na noc. Przemielić 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka utrzeć z 2/3 szklanki cukru. Białka ubić z pozostałym cukrem.

Zmieszać żółtka, mak, olejek, bułka i piana

Do piekarnika z termoobiegiem na 200 stopni na ok 40 minut

Ciasto nie rośnie tylko się rumieni

Do tego robię polewę z masła 125g, cukru pudru 1/2 szklanki, mleka 4 łyżki i kakao 4 łyżki
Rozpuścić masło, dodać cukier puder. Jak się cukier rozpuści dodać mleko. Zdjąć z gazu i ciągle mieszając dodać kakao.



buon appetito!


 
Ciasto na pierogi

1kg mąki pszennej
1 jajko
3-4 łyżki stołowe oleju
szczypta soli
0,5l wrzątku (wody)

ja wrzucam wszystko do robota z nasadką mieszającą i pięknie mi ciasto zagniata. Ciasta się NIE PODSYPUJE MĄKĄ !! tylko wałkuje, kładziesz farsz i lepisz :tak::tak:

ja jeszcze składniki oprócz wrzątku mieszam, i na koniec daję wrzątek żeby białko w jajku się nie ścieło.
 
Chałka Podwójna

Składniki


  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 90 ml wody
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży instant
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowe jajko do smarowania
  • garść rodzynek lub żurawiny

Krok 1

Do miski wsypuję mąkę. Świeże drożdże rozpuszczam w mleku i to dodaję do mąki, za to w przypadku drożdży instant można je wrzucić bezpośrednio do mąki. Dodaję pozostałe składniki mleko (o ile nie dodano z drożdżami), wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko i garść żurawiny.



Krok 2

Mieszam a potem przekładam na blat i wyrabiam. Wyrabiam ok. 10 minut im dokładniej wyrobione ciasto tym lepiej.



Krok 3

Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 4

Wtedy dzielę je na 8 w miarę równych kawałków.

Krok 5

Formuję wałeczki. Zlepiam pięć i zabieram się za plecenie chałki.


Krok 6

Biorę zewnętrzny wałeczek i przekładam przez dwa sąsiednie i potem z drugiej strony i tak cały czas. Zawsze zewnętrzny (raz lewy raz prawy) i przez dwa do środka.



Krok 7

Teraz trzy pozostałe plotę, jak normalny warkocz.



Krok 8

Układam na pierwszym splocie, chowam pod spód końce i odstawiam na ok. 45 minut aby chałka podrosła.



Krok 9

Wtedy smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 25-35 minut aż do wyraźnego zezłocenia chałki (nie może być blada) można też sprawdzić patyczkiem. Gotowe, smacznego :)


Przepis jest ze strony kotlet.tv :) tam jest duzo fajnych przepisow na obiady, ciasta, torty itp :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Przepis jest ze strony przepisnachleb.pl, jest tam duuuzo przepisow na chlebek mysle, ze kazda znajdzie cos dla siebie ;)

Chleb pszenny z siemieniem lnianym. Bardzo prosty i łatwy do wykonania chleb – w całości wykonany z mąki pszennej, na drożdżach i z bardzo dużą ilością siemienia lnianego. Dodatkowo odrobina płatków owsianych. Siemię lniane można również zastąpić dowolnymi innymi ziarnami. Ciasto wystarczy wymieszać jedynie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi jeden naprawdę duży bochenek.

Składniki

- 700 g mąki pszennej np. tortowej typ 450 lub 480
- 3 łyżeczki soli
- 150 g siemienia lnianego
- 80 g płatków owsianych
- 700 g letniej wody
- 70 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Mąkę połączyć z solą i dokładnie wymieszać. Dodać siemię lniane i płatki owsiane.

Do letniej wody dodać pokruszone drożdże oraz cukier – dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Całość wlać do mąki i wymieszać dokładnie łyżką. Składniki powinny się jedynie dobrze połączyć. Konsystencja ciasta będzie raczej luźna i mocno lepka.

Ciasto pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 20 minut. Powinno delikatnie podrosnąć.

Następnie lekko wyrośnięte ciasto przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Formę przykryć folią spożywczą i pozostawić na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

W tym czasie należy już włączyć piekarnik (temperatura 200 stopni C) – ciasto bardzo szybko wypełni formę, dlatego piekarnik musi być już nagrzany.
Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Na ostatnie 15 minut dobrze jest chleb wyciągnąć z formy i dopiec go już bez formy.

Chleb jest gotowy gdy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
 
Do góry