reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

Bananowe [emoji529]

250 g maki krupczatki
125 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 miękkie banany

Masło zmiksować z cukrem na biały puch, dodawać po jednym jajku. Dodawać partiami mąkę z proszkiem i soda. Na koniec dodać rozgniecione widelcem banany. Masę przełożyć do keksówki, piec w temp 190 c przez 50 min ( pierwsze 35 min - 190 c, resztę czasu 180 c). Porcja na jedna keksówke. Smacznego [emoji3]
 
reklama
Przepis na mase cukrowa

Przepis na ta mase wzielam ze stronki:

Lukier plastyczny do tortów | Kotlet.TV

W przepisie podane jest 800 g cukru pudru, ale ja zuzylam go moze troche ponas polowe [emoji6]Przed polozeniem masy cukrowej, caly tort pokrylam cienka warstwa masy maslanej, poniewaz krem do tortu na bazie bitej smietany moze spowodowac wyschniecie jej. Przepis na mase maslana wzielam z tej stronki ( w komentarzu jest przepis):

https://www.tesco.pl/smaczna-strona/porady/jak-zrobic-plastyczna-mase-cukrowa-177.html


Milego tworzenia zycze [emoji4]
 
Przepis na Ciasto galaretkowe :)

Skladniki:
- rozne smaki galaretki (ilosc zalezy od tego ile ma byc warstw)
- mleko skondensowane slodzone i nie slodzone (ilosc zalezy od tego jak slodkie ma byc ciasto; jezeli slodkie to szklanka slodzonego i szklanka nie slodzonego mleka; jezeli malo slodkie to pol szklanki mleka slodzonego, a 1,5 szklanki nieslodzonego - to jest na jedna wartswe/galaretke)
- biszkopty do wylozenia na spod

Jedna galaretke rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i czekamy az ostygnie. Po ostygnieciu do jednej miski wlewamy mleko skondensowane slodzone i nieslodzone (proporcje powyzej) i ostudzona galaretke. Mieszamy, najlepiej mikserem na niskich obrotach co by sie nie pochlapac ;) taka mase wylewamy do tortownicy wylozonej na spodzie biszkoptami (mozna namoczyc je w mleku albo kakao) i wkladamy do lodowki az stezeje. Caly proces powtorzyc na wszystkie warstwy (zalezy jak duza tortownica jest i ile warstw sie zmiesci) procz wierzchniej, na ktora wlewamy ostudzona normalnie ropuszczona galaretke. Mozna tez na wierzch dodac owoce i zalac galaretka.

Smacznego :)
 
Do góry