reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

Bananowe [emoji529]

250 g maki krupczatki
125 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 miękkie banany

Masło zmiksować z cukrem na biały puch, dodawać po jednym jajku. Dodawać partiami mąkę z proszkiem i soda. Na koniec dodać rozgniecione widelcem banany. Masę przełożyć do keksówki, piec w temp 190 c przez 50 min ( pierwsze 35 min - 190 c, resztę czasu 180 c). Porcja na jedna keksówke. Smacznego [emoji3]
 
reklama
Przepis na mase cukrowa

Przepis na ta mase wzielam ze stronki:

Lukier plastyczny do tortów | Kotlet.TV

W przepisie podane jest 800 g cukru pudru, ale ja zuzylam go moze troche ponas polowe [emoji6]Przed polozeniem masy cukrowej, caly tort pokrylam cienka warstwa masy maslanej, poniewaz krem do tortu na bazie bitej smietany moze spowodowac wyschniecie jej. Przepis na mase maslana wzielam z tej stronki ( w komentarzu jest przepis):

https://www.tesco.pl/smaczna-strona/porady/jak-zrobic-plastyczna-mase-cukrowa-177.html


Milego tworzenia zycze [emoji4]
 
Przepis na Ciasto galaretkowe :)

Skladniki:
- rozne smaki galaretki (ilosc zalezy od tego ile ma byc warstw)
- mleko skondensowane slodzone i nie slodzone (ilosc zalezy od tego jak slodkie ma byc ciasto; jezeli slodkie to szklanka slodzonego i szklanka nie slodzonego mleka; jezeli malo slodkie to pol szklanki mleka slodzonego, a 1,5 szklanki nieslodzonego - to jest na jedna wartswe/galaretke)
- biszkopty do wylozenia na spod

Jedna galaretke rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i czekamy az ostygnie. Po ostygnieciu do jednej miski wlewamy mleko skondensowane slodzone i nieslodzone (proporcje powyzej) i ostudzona galaretke. Mieszamy, najlepiej mikserem na niskich obrotach co by sie nie pochlapac ;) taka mase wylewamy do tortownicy wylozonej na spodzie biszkoptami (mozna namoczyc je w mleku albo kakao) i wkladamy do lodowki az stezeje. Caly proces powtorzyc na wszystkie warstwy (zalezy jak duza tortownica jest i ile warstw sie zmiesci) procz wierzchniej, na ktora wlewamy ostudzona normalnie ropuszczona galaretke. Mozna tez na wierzch dodac owoce i zalac galaretka.

Smacznego :)
 
Do góry